Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Καβγάδες στην Κιότζα» σε μετάφραση και σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου.

Το έργο του Γκολντόνι «Καβγάδες στην Κιότζα», γραμμένο το 1760, σηματοδοτεί το πέρασμα, του Βενετσιάνου στην καταγωγή κωμωδιογράφου, από τη συμβατική λατινογενή κωμωδία της Αναγέννησης και του Μπαρόκ στην ηθογραφία και στο σύγχρονο ρεαλιστικό θέατρο. Είναι μια κωμωδία καταστάσεων της γνήσιας λαϊκής ζωής, στην Ιταλία και ειδικότερα της σε ένα μικρό ψαροχώρι, την Κιότζα, κοντά στη Βενετία. Ο Γκολντόνι παρουσιάζει την καθημερινότητα των κατοίκων ενός μικρού ψαράδικου χωριού και μέσα απ’ αυτήν σκιαγραφεί τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους, τη διαπλοκή στις σχέσεις και την ευδαιμονία της άγνοιας. Με καυστικότητα και χιούμορ, γρήγορες εναλλαγές σκηνών, ο συγγραφέας σχολιάζει μια ολόκληρη εποχή.

Οι «Καβγάδες στην Κιότζα» έχουν χαρακτηριστεί ως μια αυτοβιογραφική κωμωδία. Μια νοσταλγική αναδρομή του Γκολντόνι, στα νεανικά του χρόνια και στην εποχή κατά την οποία ασκώντας δικαστικά καθήκοντα στην πόλη Κότζια, γνώρισε τις καθημερινές ασχολίες, τις συνήθειες και τη συμπεριφορά των εμπόρων, των βαρκάρηδων, των νοικοκυρών.

Διαβάστε την κριτική της Τώνιας Καράογλου για την παράσταση στη στήλη μας Drama Queen