«Η Κερένια κούκλα» σε σκηνοθεσία Βασίλη Βηλαρά στο Bios

Ένα από τα πρώτα κείμενα που γράφτηκαν στη δημοτική γλώσσα

Έργο σκοτεινό αλλά και λυρικό ταυτόχρονα έργο, μετράει πάνω από 100 χρόνια ζωής και αφηγείται την ιστορία τριών νέων ανθρώπων που βυθίζονται σε ένα ερωτικό τρίγωνο κάτω από τον λόφο της Ακρόπολης. Ένας έρωτας θεριεύει την ίδια στιγμή που ένας άνθρωπος πεθαίνει. Τρεις ήρωες που συγκρούονται με την ανάγκη να αγαπήσουν, να συγχωρήσουν και κυρίως να κατανοήσουν. Παλεύουν να δεχτούν ότι η καρδιά του ανθρώπου μπορεί να χωρέσει πάνω από έναν άνθρωπο. Να δεχτούν ότι η πίστη, η ηθική και αλήθεια είναι κατασκευάσματα του ανθρώπινου νου και άρα αμφισβητήσιμα. Μπορεί κανείς να ορίσει ποιός είναι ο κατάλληλος τρόπος να αγαπάς;  Η διασκευή του κειμένου για τις ανάγκες τις παράστασης, επικεντρώνεται στις παραπάνω σκέψεις και φωτίζει τη γιγαντιαία σύγκρουση μεταξύ του πώς θέλει να ζει κανείς τη ζωή του και πώς τελικά ότι την ζει.

Συμβολιστικό έργο της ελληνικής πεζογραφίας, η Κερένια κούκλα, είναι από τα πρώτα κείμενα που γράφτηκαν στη δημοτική γλώσσα και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ταυτόχρονα γνώρισε και την έχθρα όλων των διανοούμενων της εποχής οι οποίοι βρήκαν τη γλώσσα του κειμένου φτηνή και κατώτερη του επιπέδου τους. Αυτός ήταν και ο λόγος  που σταμάτησε η κυκλοφορία του, που σε συνδυασμό με το τολμηρό θέμα που διαπραγματευόταν εκτόξευσε τον Χρηστομάνο στη σφαίρα του μυθικού συγγραφέα. Το μυθιστόρημα αυτό, που αγαπήθηκε και επανεκδόθηκε πολλές φορές, παρουσιάστηκε στο θέατρο πρώτη φορά το 1915, υπήρξε το πρώτο ελληνικό λογοτεχνικό έργο που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1916, διασκευάστηκε σε όπερα, έγινε τηλεοπτική σειρά και graphic novel.

Υπόθεση

Ο όμορφος Νίκος και η ασθενική Βεργινία, είναι ένα παντρεμένο ζευγάρι που ζει σε μια γειτονιά στα Άνω Πετράλωνα. Η Βεργινία βαριά άρρωστη, κάθε μέρα λιώνει όλο και περισσότερο. Χωρίς να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, καλεί στο σπίτι τους μια μακρινή της ξαδέλφη για να φροντίσει το σπίτι και την ίδια. Είναι η Λιόλια, ορφανή, μόλις 17 χρονών και με ανάγκη για δουλειά. Ο ερχομός της στην αρχή φαντάζει σωτήριος. Μετά από μήνες συγκατοίκησης όμως η Λιόλια και ο Νίκος ανίκανοι να αντισταθούν σε έναν πόθο που φουντώνει καιρό, ερωτεύονται και ζουν σαν ζευγάρι κάτω από τη σκιά της άρρωστης Βεργινίας. Οι συνέπειες της απόφασης αυτής θα σταθούν μοιραίες και για τους τρεις αλλά και για όλη τη γειτονιά που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις αυτού του μικρού οικογενειακού δράματος στην καρδιά της Αθήνας.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς
Δραματουργία: Κέλλυ Παπαδοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Άρης Παπαδόπουλος
Σκηνικά: Μυρτώ Μεγαρίτου
Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθ. φωτιστή: Βάσια Ατταριάν
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.