Στις 18 Φεβρουαρίου 2013 εγκαινιάζεται η Πινακοθήκη Βογιατζόγλου “Σπάρτη”, με την έκθεση ζωγραφικής του Αλέκου Κυραρίνη, η οποία διαρκεί έως τις 15 Ιουνίου 2013. Η ζωγραφική του Αλέκου Κυραρίνη, παρουσιάζει τέσσερις ενότητες έργων, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

«Η τέχνη του Κυραρίνη προκαλεί τον θεατή µε τη λιτότητα και την ενέργεια που εκπέµπει. Παντού υπάρχει ρυθµός και εξάρσεις που συνυπάρχουν µε απέραντες σιωπές… Ο καλλιτέχνης υπηρετεί τα πιστεύω του και δουλεύει µε σαφήνεια µια παλίµψηστη γραφή γεµάτη νοήµατα και µνήµες. Αποδίδει τον µυστηριακό χαρακτήρα των έργων του, χωρίς να χάνει τη διάθεση επικοινωνίας µε τον θεατή», γράφει η επιµελήτρια Λουίζα Καραπιδάκη.

Η έκθεση αποτυπώνει και τη σχέση καλλιτέχνη – συλλέκτη, αφού ο χώρος που παρουσιάζονται τα έργα µετατράπηκε όχι µόνο σε προσωπικό του εργαστήριο, αλλά και σε χώρο διαµονής του καλλιτέχνη για ένα µεγάλο διάστηµα, ώστε να είναι απερίσπαστος στο έργο µεγάλων διαστάσεων που θέλησε να δηµιουργήσει.