Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών γιορτάζει τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μπετόβεν

Στο πόντιουμ επιστρέφει ο διεθνώς καταξιωμένος Μισέλ Τιλκέν

Ρηξικέλευθος, ανατρεπτικός, επαναστατικός, ηρωικός… Το 2020 συμπληρώνονται 250 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους πιο επιδραστικούς συνθέτες όλων των εποχών, του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά την επέτειο, ερμηνεύοντας εμβληματικές δημιουργίες του, ενώ εντός του 2020 θα έχουν εκτελεστεί όλες οι συμφωνίες και τα κοντσέρτα του. Η βραδιά ανοίγει με την εισαγωγή από τον – μεταφυσικών αποχρώσεων – Ελεύθερο Σκοπευτή του Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ. Συνεχίζεται, με το γεμάτο εσωτερική δύναμη Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Μπετόβεν, που αναδεικνύει τον σολίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο σε αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη γεμάτη συναισθηματικές εναλλαγές Έκτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκυ, γνωστή και ως Παθητική. Στο πόντιουμ, επιστρέφει, ο διεθνώς καταξιωμένος Μισέλ Τιλκέν.

Το σχόλιο του σολίστ:

«Ο Μπετόβεν είναι από τους αγαπημένους μου συνθέτες, ίσως μάλιστα ο πιο αγαπημένος. Κάθε του δημιουργία, σονάτα, κοντσέρτο, έργο μουσικής δωματίου, ανεξαρτήτως περιόδου σύνθεσης είναι τόσο πλήρης. Η δε εξέλιξη που αντιλαμβάνεται κανείς συνθετικά και η συμφωνική του γραφή είναι κάτι τόσο μοναδικό.»

Το σχόλιο του μαέστρου:

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αγγίζει τα βαθύτερα ανθρώπινα συναισθήματα. Ο Ελεύθερος Σκοπευτής του Βέμπερ εκφράζει τον φόβο και την αβεβαιότητα του κυνηγού Μαξ, ο οποίος περιβάλλεται από υπερφυσικές “σκοτεινές δυνάμεις”. Το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν επιτρέπει στον ακροατή να διακρίνει τη μεγάλη εσωτερικότητα που το διέπει. Ενώ η Παθητική του Τσαϊκόφσκυ είναι ένα έργο αυτοβιογραφικό, που αναδεικνύει τον αντιφατικό ψυχισμό του συνθέτη, μέσα από τη σύγκρουση της ευτυχίας, της χαράς της ζωής από τη μία και της εξέγερσης, του θυμού και της δυσαρέσκειας από την άλλη.»

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΚΑΡΛ ΜΑΡΙΑ ΦΟΝ ΒΕΜΠΕΡ (1786- 1826)
Ο ελεύθερος σκοπευτής, εισαγωγή

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770- 1827)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.2 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 19

ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΥ (1840- 1893)
Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελάσσονα, έργο 74 «Παθητική»

19:45: Εισαγωγική ομιλία του Νίκου Λαάρη για τους κατόχους εισιτηρίων

Συντελεστές

Σολίστ: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, πιάνο

Μουσική Διεύθυνση: Μισέλ Τιλκέν

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

8 €
- 25 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

5 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.