Η έκθεση του Κωνσταντίνου Βολανάκη στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας

Έκθεση Κ. Βολανάκη - Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

Ένας θαλασσινός περίπατος, από την αυγή ως το βαθύ σκοτάδι μέσα από είκοσι εννέα πίνακες

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) διοργανώνει μεγάλη έκθεση από τις 10 Αυγούστου έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, με έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη, του πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας, όπως χαρακτηρίζεται από τους μελετητές.

Στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου της Ύδρας, οι επισκέπτες θα «συμπλεύσουν» με τον ζωγράφο σε έναν θαλασσινό περίπατο, από την αυγή ως το βαθύ σκοτάδι μέσα από είκοσι εννέα πίνακες της συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Σε μια διαφορετική προσέγγιση του έργου του, παρουσιάζεται όχι μόνο η σχεδιαστική του δεινότητα αλλά και η δύναμη των χρωμάτων και του φωτός, η οποία δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα σε κάθε πίνακα.

Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης (1837-1907), ένας από τους πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες της νεοελληνικής ζωγραφικής, σπούδασε στην περίφημη Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου και συνδέθηκε με τον Νικόλαο Γύζη, τον Νικηφόρο Λύτρα και άλλους σημαντικούς ομότεχνούς του. Διακρίθηκε για την καλλιτεχνική του παραγωγή τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, καθώς τα έργα του ξεχώρισαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές εκθέσεις. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, δίδαξε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ ίδρυσε και δίδαξε στο Καλλιτεχνικό Εργαστήριο στον Πειραιά. Δυστυχώς, παρά την αγάπη του κοινού και την αναγνώριση της αξίας του έργου του, το τέλος του ήταν άδοξο, όπως συνέβη σε πολλούς καλλιτέχνες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.