“kontakt”: Έργα 20 σύγχρονων καλλιτεχνών εξερευνούν την ανθρώπινη επαφή στο TAF/The Art Foundation

Εξερευνάται η έννοια της επαφής, που συνεχώς επαναπροσδιορίζεται στη σύγχρονη πραγματικότητα

To TAF/The Art Foundation παρουσιάζει την έκθεση kontakt που εγκαινιάζεται την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως και τις 11
Σεπτεµβρίου. Παρουσιάζονται οι δουλειές 20 σύγχρονων καλλιτεχνών, σε επιμέλεια των ιστορικών τέχνης Ιωάννας Άντζακα και Μαρίνας Ζιάβρα.

Σημείωμα επιμελητών

kontakt < contactus: 1. άγγιγμα (άυλο ή φυσικό), 2. μετάδοση (μιας σκέψης, ενός συναισθήματος, μιας ασθένειας;)
Άραγε η επαφή επιτρέπεται πια µόνο µε τα µάτια; Η επαφή, μια από τις βασικότερες ανάγκες ενός ανθρώπου, έχει µία ιδιαίτερη θέση στη ζωή µας καθώς η µη λεκτική επικοινωνία έχει εδραιωθεί πριν την οµιλία και είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη, ακόμη και εάν κάποιες φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε. Ο άνθρωπος διαθέτει µία εγγενή ικανότητα να αναγνωρίζει και να εκφράζει συναισθήματα µέσω της ανθρώπινης επαφής και ενίοτε να τα σωματοποιεί ενστικτωδώς.

Οι άνθρωποι διψάµε για επαφή, για αλληλεπίδραση, για άμεσα ερεθίσματα · είτε είναι µε άλλους ανθρώπους, είτε µε την ίδια την τέχνη. Στις µέρες µας, όµως, φαίνεται πως η έννοια της επαφής συνεχώς αναδιαμορφώνεται και ως εκ τούτου δημιουργείται μια επιτακτική ανάγκη για τον επαναπροσδιορισμό της στη σύγχρονη πραγματικότητα, πόσο µάλλον ύστερα από τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Παρατηρείται, λοιπόν, ένα ενδιαφέρον δίπολο· από τη µία η υπερβολική επικοινωνία που -μοιραία- οδηγεί στην ασφυκτική τριβή, στη σύγκρουση, στη δυσαρμονία, ενώ από την άλλη η αποφευκτική επαφή ή αλλιώς η έλλειψη της που οδηγεί στην αποξένωση, στην απομόνωση, στην καχυποψία. Παρ’ όλ’ αυτά, κάθε είδους επαφή δύναται να ευδοκιµήσει εάν βρεθεί η χρυσή τοµή που θα σεβαστεί τη ξεχωριστή φύση της και θα επιφέρει, έτσι, την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση, την ισορροπία. Άλλωστε η επιθυμία για την ανθρώπινη επαφή, όποια και αν είναι η έκφανση της, θα παραμείνει για πάντα ακατάσβεστη.

Συντελεστές

Στην έκθεση συµµετέχουν οι εικαστικοί: Babak Ahteshamipour // Δωροθέα Αµέντα // Αγγελική Γερµακοπούλου // drunkⓇ // DUSB // Βασίλης Θαλασσινός // Παναγιώτης Καµπύλης // EvinaKat // Θοδωρής Λάιος // Πάνος Μπάκας // Νίκος Νέσκες // Δηµήτρης Παπαδόπουλος // Σοφία Παπαδοπούλου // Peter Shevchenko // Vasilis Sjögren Tzanetopoulos // Sotiris Fen // Βασίλης Στόγιας // Φαίδρα Χάρδα // Κατερίνα Χρήστου // Χορευτική performance: Κατερίνα Αθανασιάδη
Concept – Οργάνωση – Επιµέλεια – Επικοινωνία: Ιωάννα Άντζακα & Μαρίνα Ζιάβρα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.