Από τις 7 Σεπτεμβρίου έως τις 13 Οκτωβρίου 2013 η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την έκθεση σχεδίων του Κύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου με τίτλο «Ιλιάδα η εμή».

Η έκθεση περιλαμβάνει τα 35 σχέδια με μολύβι σε χαρτί, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2008 στην Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο και τα οποία αναφέρονται σε ισάριθμα επεισόδια της Ιλιάδας του Ομήρου.

Για το έργο του σημειώνει ο ζωγράφος: «Πρόσφατα χρειάστηκε να κρυφτώ μέσα σε μυθικές φόρμες για να συνεχίσω να υπάρχω και να αντέχω. Χρειάστηκε να σκάψω βαθιά μέσα μου, για να βρω τις ιδέες κάτω από τις λέξεις. Περιέργως, ξανασυνάντησα τον Όμηρο, τη «δική» μου Ιλιάδα στις ρίζες της. Δηλαδή, την Ιλιάδα της παιδικότητάς μου, που προεκτάθηκε διαχρονικά σε σύγχρονες καταστάσεις. Ατομικές ή συλλογικές.

Σε ώρες δύσκολες, όπου μπορούσα να έχω μόνο ένα χαρτί και ένα μολύβι στα χέρια μου, δημιούργησα τα σκίτσα. Ασπρόμαυρα. Φώτα και σκιές μόνο. Ταξίδι μακρινό και μοναχικό στις στοές του Ομήρου. Το ακολούθησα, όπως έκανα όταν ήμουν παιδί χωρίς προκαταλήψεις και δοτές ηθικές. Έτσι έπλεξα το μύθο απ’ την αρχή, συναντώντας τη «δική» μου Ιλιάδα, με τον Όμηρο, όμως, πάντα παρόντα, να με κρίνει και να με καθοδηγεί.»

photo: Γιώργος Κούμουρος, Δούρειος Ίππος, η Αθηνά και ο Σίνων, 2008, μολύβι σε χαρτί Cancon (18×18), ευγενική παραχώρηση Ανάπλους, Αθήνα