Κρατική Ορχήστρα Αθηνών 2020-2021: Όλο το πρόγραμμα για τη νέα σεζόν και η κορύφωση της αναμέτρησης με την έννοια «Ήρωες»

Με επετειακή ταυτότητα η νέα σεζόν της ΚΟΑ είναι γεμάτη συνεργασίες με παγκοσμίως κορυφαίους μουσικούς ενώ συνεχίζει την αναμέτρηση με την έννοια Ήρωες (Χθες, Σήμερα, Αύριο…) τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την καλλιτεχνική περίοδο 2020- 2021 παρουσίασε διαδικτυακά σήμερα, την Πέμπτη 23 Ιουλίου, ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, Στέφανος Τσιαλής αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Είμαι χαρούμενος καθώς επιστρέψαμε κοντά στο κοινό μας, μετά από τέσσερις μήνες αποχής από τις ζωντανές εμφανίσεις. Οι πρώτες συναυλίες είναι αφιερωμένες στα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, με έργα Σκαλκώτα, Μπαχ και τη σουίτα από το μπαλέτο Ζορμπάς. Μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσουμε δεκάδες δράσεις, μεταξύ των οποίων 15 συμφωνικές και 9 Μουσικής δωματίου – τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια».

Παρά τη δυσχερή συγκυρία, η νέα σεζόν είναι γεμάτη συνεργασίες με παγκοσμίως κορυφαίους μουσικούς, όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Κρίστοφ Έσενμπαχ, η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, ο Λανγκ Λανγκ, αλλά και ο Ντανιήλ Τριφόνοφ.

Κορυφώνοντας την αναμέτρηση με την έννοια Ήρωες (Χθες, Σήμερα, Αύριο…) η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τον ομώνυμο Κύκλο. Παράλληλα, εγκαινιάζει τρεις ακόμη Κύκλους Μουσικής (Κύκλος Επαναστάσεις & Εξεγέρσεις, Κύκλος Σοστακόβιτς και Κύκλος Μότσαρτ), δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο ένα δραματουργικό νήμα που διατρέχει τη νέα σεζόν γεφυρώνοντας ιστορικές αναφορές, εμβληματικούς συνθέτες και σπουδαίους ερμηνευτές.

Οι εκπαιδευτικές – κοινωνικές δράσεις διευρύνονται, με κορωνίδα το σπουδαίο φιλανθρωπικό Πρόγραμμα Προσφορά Μουσικής και Μουσική Προσφορά υπό τον διεθνούς ακτινοβολίας Λεωνίδα Καβάκο, που συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά. Συνεχίζεται και η Ακαδημία Νέων Μουσικών, που αποχαιρέτησε την τρίτη σειρά αποφοίτων της και υποδέχεται νέους σπουδαστές. Τα σύνολα μουσικής δωματίου της Ορχήστρας συνεχίζουν να φέρνουν τη λόγια μουσική σε σχολεία, σωφρονιστικά ιδρύματα, νοσοκομεία και μονάδες απεξάρτησης σε όλη την Ελλάδα, μέσα από το Δικαίωμα στη Μουσική – πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικά φορείς. Στον σχεδιασμό και οι δημοφιλείς Μουσικοί Περίπατοι, που φέρνουν τα μεγάλα έργα του ρεπερτορίου μουσικής δωματίου σε Μουσεία όλης της Αττικής.

Στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου προγράμματος, οι πολυβραβευμένοι G Design Studio παρουσίασαν την εντυπωσιακή οπτική ταυτότητα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για το 2020- 2021. Εμβαθύνοντας στο σκεπτικό της διετούς καμπάνιας Ήρωες (Χθες, Σήμερα, Αύριο…) – που το 2019- 2020 κέρδισε 5 διακρίσεις, ανάμεσα στις οποίες ένα Silver European Design Award –  οι G Design Studio δημιούργησαν μία επετειακή ταυτότητα, η οποία «μελετώντας το χθες, γιορτάζει το σήμερα, με το βλέμμα στο αύριο».

Αξιοσημείωτη αναφορά έγινε, κατά το τέλος της παρουσίασης, από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, σε δύο πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορχήστρα λέγοντας ότι «θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα, αν επιθυμούμε η ανοδική πορεία της κατά τα δέκα τελευταία χρόνια να έχει συνέχεια. Καταρχάς, η πολύ χαμηλή επιχορήγηση που αυτή τη στιγμή είναι στο ¼ του ποσού που η ΚΟΑ λάμβανε το 2008 και στη συνέχεια το απαρχαιωμένο – ανίκανο να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της εποχής μας –  θεσμικό της πλαίσιο που χρονολογείται από το 1942».

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τη δυνατή ερμηνεία του α’ μέρους από το Ντιβερτιμέντο σε φα μείζονα του Μότσαρτ, από το φιλόδοξο νέο μουσικό σύνολο της Κ.Ο.Α., Athens Classical Players.

Αναλυτικά σχετικά με το πρόγραμμα 2020-2021:

ΗΡΩΕΣ (Χθες, σήμερα, αύριο…)

Ο υπέρτιτλος της καλλιτεχνικής περιόδου που διακόπηκε απότομα από το lockdown, όσο και αυτής που ξεκινά είναι «Ήρωες (Χθες, Σήμερα, Αύριο…)». Με αφορμή τον εορτασμό 200 ετών από την Επανάσταση, σκέφτοντας τις ηρωικές μορφές του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της μουσικής, αλλά και της ζωής γενικά επιλέχθηκαν δημιουργοί που τόλμησαν να ανοίξουν νέους δρόμους, συχνά μέσα από πολύ ισχυρές συγκρούσεις με το καλλιτεχνικό αλλά και πολιτικό κατεστημένο της εποχής τους, προσωπικότητες εμβληματικές και πρωτοπόρες.

«Ακόμη, σκεφτήκαμε ότι οι ήρωες δεν ζουν μόνο στις σελίδες των βιβλίων, αλλά συχνά είναι πρόσωπα της καθημερινότητάς μας, άνθρωποι της διπλανής πόρτας», αναφέρει ο Στέφανος Τσιαλής. «Βέβαια, τότε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι μία κρίση, όπως αυτή της πανδημίας του κορονοϊού, θα ερχόταν και θα υπενθύμιζε με τέτοιο τρόπο την αξία των Ηρώων, όπως συνέβη με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους όσοι κινδύνευσαν για το γενικό καλό.

Με όλα τα παραπάνω στη σκέψη μας, φιλοδοξούμε η νέα χρονιά να αποτελέσει την κορύφωση της αναμέτρησής μας με την έννοια Ήρωες. Ολοκληρώνοντας Κύκλους συναυλιών που αποτέλεσαν πρόκληση για την Ορχήστρα, αλλά και ανοίγοντας νέους, φιλόδοξους Κύκλους που τέμνονται δραματουργικά και δημιουργούν ένα μωσαϊκό που ενώνει ιστορικές αναφορές, κορυφαίους συνθέτες και μεγάλους ερμηνευτές».

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πυρήνα του προγραμματισμού αποτελούν οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με τον ομώνυμο Κύκλο τριών συναυλιών που περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών εμπνευσμένα από τον αγώνα απελευθέρωσης των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό.

Η πρώτη συναυλία του Κύκλου (20.11.2020) ανοίγει με την Εισαγωγή και Φούγκα πάνω σε δύο ελληνικά θέματα του Διονύσιου Λαυράγκα και ολοκληρώνεται με τις Παραλλαγές και Φούγκα σε ένα ελληνικό δημοτικό τραγούδι του, επίσης εξέχοντος Επτανήσιου συνθέτη, Αντίοχου Ευαγγελάτου. Μεσολαβεί, η Πρώτη Σουίτα για πιάνο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 95 χρόνια ζωής. Σολίστ, η βαθιά γνώστης του έργου του, Τατιάνα Παπαγεωργίου.

Στην Τρίτη συναυλία του Κύκλου Ελληνική Επανάσταση (23.04.2021) ο «μουσικός γλωσσοπλάστης της νεότερης Ελλάδας» όπως τον αποκαλούν, Μανώλης Καλομοίρης, υπογράφει το Συμφωνικό Κοντσέρτο για πιάνο «Ο Λύγκος ο Λεβέντης», το οποίο ερμηνεύει ο διακεκριμένος πιανίστας Τίτος Γουβέλης. Στο πρόγραμμα και οι περίφημοι Ελληνικοί Χοροί του Νίκου Σκαλκώτα, από τους οποίους θα εκτελεστεί η Τρίτη σειρά.

Κορυφαία στιγμή του Κύκλου, η συναυλία που δίνεται μία ημέρα πριν την επέτειο της 25ης Μαρτίου 2021. Η Ηρωική σκηνή από την Ελληνική Επανάσταση του Εκτόρ Μπερλιόζ, εμπνευσμένη από τους αγώνες των Ελλήνων ακολουθείται από την υποβλητική Συμφωνία της Λεβεντιάς του Μανώλη Καλομοίρη.

Το μεγάλο αφιέρωμα στην ελληνική επανάσταση ολοκληρώνεται με πέντε νέες αναθέσεις (έξι συνολικά μαζί με την περσινή στον Φίλιππο Τσαλαχούρη):

στον Ευριπίδη Μπέκο, τον νικητή του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης Νίκος Σκαλκώτας που συνδιοργάνωσε πέρυσι η Ορχήστρα μας (20.11.2020),

στον Δημήτρη Σκύλλα, του οποίου έργο ερμήνευσε πέρυσι η Συμφωνική Ορχήστρα του BBC (22.01.2021)

στον Ελληνοκαναδό Χρήστο Χατζή (12.02.2021),

στην Κωνσταντία Γουρζή (24.03.2021) και στον Χρήστο Σαμαρά το φθινόπωρο του 2021.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ

Ένας νέος Κύκλος εγκαινιάζεται φέτος με τίτλο Επαναστάσεις και Εξεγέρσεις. Και αυτός, εντάσσεται στο πνεύμα διαλόγου και συνέχειας μεταξύ της περσινής και της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου.

Το σκεπτικό είναι να αναδειχθούν και άλλες Επαναστάσεις και Εξεγέρσεις εκτός του ελλαδικού χώρου. Έστω και ένα μικρό έργο σε κάθε μία από τις συναυλίες είναι αφιερωμένο σε μία εξέγερση ή επανάσταση, κάπου και κάποτε, δημιουργώντας ένα δραματουργικό νήμα που διατρέχει Κύκλους, αλλά και μεμονωμένες συναυλίες.

Στην πρώτη συναυλία του Κύκλου Επαναστάσεις & Εξεγέρσεις (23.10.2020), θα ερμηνευτεί η Εισαγωγή στην Πολιορκία της Κορίνθου του Τζοακίνο Ροσσίνι, έργο με έμμεσες αναφορές στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Ακολουθεί το Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο του Προκόφιεφ, στο οποίο η ΚΟΑ συμπράττει με τη διεθνώς καταξιωμένη Θεοδοσία Ντόκου. Η βραδιά ολοκληρώνεται με την Τέταρτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι.

Μια από τις κορυφές της επερχόμενης καλλιτεχνικής περιόδου είναι η δεύτερη σύμπραξη με τη μεγάλη Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια που θα ερμηνεύσει το επικό Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς στις 8 Ιανουαρίου. Το επαναστατικό ύφος του προγράμματος υπογραμμίζεται από τη Δεύτερη Συμφωνία του Σοστακόβιτς, την οποία συνέθεσε για την επέτειο 10 ετών από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η Τρίτη συναυλία του Κύκλου Επαναστάσεις & Εξεγέρσεις (12.02.2021) ξεκινά με την Εισαγωγή της όπερας του Τζουζέπε Βέρντι, Ναμπούκο που έχει συνδεθεί  με το Ρισορτζιμέντο, την εξέγερση και ενοποίηση της Ιταλίας το 1861. Στη συνέχεια, ο μουσικός της ΚΟΑ Θεόδωρος Μιλκόβ εγκαταλείπει προσωρινά το αναλόγιό του στην ομάδα των  κρουστών, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του σολίστα στην πρώτη παγκόσμια εκτέλεση της Εαρινής Ισημερίας – παραγγελία της ΚΟΑ στον σημαντικό Έλληνα συνθέτη, Χρήστο Χατζή. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την Ηρωική Συμφωνία του Μπετόβεν.

Η ΚΟΑ μας καλεί σ’ ένα μουσικό ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με μία συναυλία αφιερωμένη στη Μεξικανική Επανάσταση που ξεκίνησε το 1910 (16.04.2021). Έχουμε επιλεγεί έργα σημαντικών σύγχρονων και νεότερων Μεξικανών και Αργεντίνων συνθετών (ανάμεσά τους ο Χοσέ Πάμπλο Μονκάγιο – με μια σύνθεση αφιερωμένη στα γεγονότα της μεξικανικής επανάστασης, ο Αρτούρο Μάρκες, ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ και ο Αλμπέρτο Χιναστέρα) που αντανακλούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τον χαρακτήρα της Λατινικής Αμερικής. Για τις ανάγκες της συναυλίας επιστρέφει και ο μπαντονεονίστας Κλαούντιους Μπαράν, σολίστ στο Κοντσέρτο Ακονκάγκουα του Άστορ Πιατσόλα.

Ο Κύκλος ολοκληρώνεται στις 4. Ιουνίου του 2021 με το Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί και Ορχήστρα του Μαξ Μπρουχ. Σολίστ, ο περίφημος Ντάνιελ Χόουπ, κάτοχος επτά Echo Klassik Awards στην πρώτη του σύμπραξη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Η βραδιά, κορυφώνεται με την κινηματογραφικού ύφους Ενδέκατη Συμφωνία του Σοστακόβιτς που συνδέεται με την ανεπιτυχή Ρωσική Επανάσταση το 1905, αλλά και την εισβολή της Σοβιετικής Ενωσης στην Ουγγαρία το 1956.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ 2020 – 2021

Η ΚΟΑ γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μια επετειακή καμπάνια από το G Design Studio που μελετώντας το χθες, γιορτάζει το σήμερα, με το βλέμμα στο αύριο. Αναβιώνει εκλεκτά ιστορικά στοιχεία, τα οποία παντρεύει με νέες τεχνικές, δημιουργώντας ένα σύγχρονο και επίκαιρο αποτέλεσμα. Τυπογραφικά, εντάσσει στο σώμα των χαρακτήρων της ιστορικής γραμματοσειράς Bodoni, τον ρυθμό της μουσικής και της δίνει τον τίτλο Bodoni Heroic. Η ταυτότητα συμπληρώνεται με εικονοποιημένες τις αξίες και τα ιδανικά, επικοινωνώντας τη διαχρονικότητα τους, παραμένοντας «ηρωικά θαρραλέοι και καινοτόμοι».

ΜΠΕΤΟΒΕΝ 250 ΧΡΟΝΙΑ

Ο Κύκλος Μπετόβεν 250 χρόνια που εγκαινιάστηκε πέρσι, συνεχίζεται και κορυφώνεται με τέσσερις συναυλίες, των οποίων το πρόγραμμα συνυφαίνεται γύρω από διαφορετικά έργα του:

Η Εναρκτήρια συναυλία της φετινής Καλλιτεχνικής Περιόδου (09.10.2020) ξεκινά με την Εισαγωγή για την Ονομαστική Εορτή. Ακολουθεί, το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Τσαϊκόφκσι, με σολίστ τον διεθνώς ανερχόμενο Τριαντάφυλλο Λιώτη. Η βραδιά ολοκληρώνεται με τον Πετρούσκα του Στραβίνσκυ – έργο που διηγείται τον έρωτα και τη ζήλια που αναπτύσσεται ανάμεσα σε τρεις μαριονέτες.

Στις 4 Δεκεμβρίου, η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει το Τριπλό Κοντσέρτο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο του Μπετόβεν. Προηγούνται οι Οκτώ παιδικές μινιατούρες του σημαντικού εκπροσώπου του ελληνικού μοντερνισμού, Γιώργου Σισιλιάνου, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια. Ακολουθεί η Τέταρτη Συμφωνία του Ρόμπερτ Σούμαν, την οποία ο συνθέτης ουσιαστικά συνέθεσε δύο φορές, αφού τροποποίησε πλήρως την πρώτη εκδοχή της.

Μετά την αναβολή της Πασχαλινής συναυλίας το 2020 λόγω των επιβεβλημένων μέτρων, φέτος (15.04.2021, σε συμπαραγωγή με τον Ο.Μ.Μ.Α.) παρουσιάζεται η συγκλονιστική Missa Solemnis, που καθηλώνει με τη δύναμη των αρχετυπικών της ερωτημάτων.

Στο πλαίσιο του Κύκλου Μπετόβεν εντάσσεται και η Ενάτη Συμφωνία που θα παρουσιαστεί στη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία.

ΚΥΚΛΟΣ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ

Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς υπήρξε αναμφισβήτητα μία από τις εξέχουσες μορφές της δυτικής μουσικής του 20ου αιώνα. Με επιρροές από την πρωτοπορία, αλλά και τον Γκούσταβ Μάλερ, ο Σοβιετικός συνθέτης είχε ταραχώδη σχέση με το καθεστώς. Ξεχωρίζει, τόσο για τον συνδυασμό στοιχείων ρομαντισμού και ελεύθερης τονικής γραφής, όσο και για τα χαρακτηριστικά του γκροτέσκου, της ειρωνείας και του σαρκασμού που συναντά κανείς στα έργα του. Ξεκινώντας από τη φετινή Καλλιτεχνική Περίοδο, η ΚΟΑ σκοπεύει να εκτελεί κάθε χρόνο τρεις από τις Συμφωνίες του, παρουσιάζοντας το σύνολό τους μέχρι το 2025, επέτειο 50 χρόνων από τον θάνατό του.

Στην πρώτη συναυλία του Κύκλου, η Κ.Ο.Α. θα εκτελέσει την ερεβώδη Όγδοη Συμφωνία που ο Σοστακόβιτς έγραψε το καλοκαίρι του 1943 κάτω από τις φριχτές εντυπώσεις εισβολής των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση.

Στην ίδια συναυλία ο ραγδαία ανερχόμενος Ιονιάν Ηλίας Καντέσα, μετά την περσινή συνεργασία που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, επιστρέφει στην Αθήνα για να ερμηνεύσει το σκοτεινό αλλά και σαρκαστικό Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί.

ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΤΣΑΡΤ

Το 2021 συμπληρώνονται 230 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του Μότσαρτ. Μπορεί η γνωριμία του Μότσαρτ με τον Μπετόβεν να παραμένει μυστήριο και πιθανόν αστικός μύθος, αλλά φέτος οι δύο μεγάλοι συνθέτες «συναντιούνται» στις καθιερωμένες Χριστουγεννιάτικες συναυλίες της ΚΟΑ (18/19.12.2020). Εκεί, η γεμάτη πάθος και τραγικότητα Συμφωνία αρ. 40 του Μότσαρτ, η οποία προοιωνίζει την εποχή του Ρομαντισμού, θα συνδιαλλαγεί με τη βαθιά πνευματική Ενάτη του Μπετόβεν, που άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο της συμφωνικής μουσικής.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2021, θα εκτελεστεί η Συμφωνία αρ. 41, του Διός. Στην ίδια συναυλία, θα παρουσιαστεί και το Κοντσέρτο σε μι ύφεση, Dumbarton Oaks, χαρακτηριστικό δείγμα της νεοκλασικής περιόδου του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται 50 χρόνια το 2021.

Επίσης, στις 28.05 ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιμουσικός Μάρκους Μπος θα διευθύνει τη Συμφωνία αρ. 35 του Μότσαρτ αλλά και το Πουλί της Φωτιάς του Στραβίνσκυ.

 

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ

Για τη φετινή χρονιά, η ΚΟΑ ανακοινώνει ένα πρόγραμμα γεμάτο – όσο ποτέ – με συνεργασίες με κορυφαίους μουσικούς.

Η μεγάλη είδηση είναι η συνεργασία σε βάθος χρόνου με τον μεγάλο Κρίστοφ Έσενμπαχ, ο οποίος έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος/ενθουσιασμένος από την Ορχήστρα στην πρώτη του συνεργασία. Μάλιστα την επόμενη χρονιά θα εμφανιστεί δύο φορές με την Κ.Ο.Α., στις 14.05 και τον Σεπτέμβριο σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί έγκαιρα. Ονόματα όπως ο ποπ σταρ των πιανιστών Λανγκ Λανγκ θα συνεργαστεί επίσης, αλλά και άλλοι παγκοσμίως κορυφαίοι καλλιτέχνες όπως: ο Ντανιήλ Τριφόνοφ το καλοκαίρι του 2021, η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, ο βιολιστής Ντάνιελ Χόουπ, ο αρχιμουσικός Έντο ντε Βάαρτ (που διευθύνει την Όγδοη Συμφωνία του Μπρούκνερ στις 19.03.2021). Αλλά και ο πρώτος κορνίστας της θρυλικής Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Στέφαν Ντορ, σολίστ στο Δεύτερο Κοντσέρτο για κόρνο του Στράους.

ΣΟΛΙΣΤ & ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΙ

Επιδίωξη σε μεγάλο βαθμό για τη σεζόν 2020- 21, είναι να ενσωματωθεί όσο το δυνατόν περισσότεροι καλλιτέχνες, των οποίων η συμμετοχή ακυρώθηκε λόγω της πρόσφατης αναστολής λειτουργίας. Έτσι, φέτος θα ανέβουν στο πόντιουμ οι αρχιμουσικοί Βιατσεσλάβ Βόλιτς (22.01.2021), Φρανκ Μπέερμαν (05.02.2021), Τζιανκάρλο Αντρέττα (12.02.2021), Γιώργος Μπαλατσινός (23.04.2021), Κρίστοφ Πόππεν (28.04.2021) και Μάρκους Μπος (28.05.2021). Επίσης, ο Αναπληρωτής Εξάρχων της Φιλαρμονικής του Μονάχου, Ιάσονας Κεραμίδης θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για βιολί σε λα ελάσσονα του Αλεξάντρ Γκλαζουνόφ (22.01.2021), ενώ ο Νίκος Κυριόσογλου το Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο του Φραντς Λιστ (28.05.2021).

Και ο κατάλογος των καταξιωμένων σολίστ και αρχιμουσικών συνεχίζεται αφού… Στις 16 Οκτωβρίου, ο Τσαρλς Ολιβιέρι- Μονρόου επιστρέφει, με τον Βασίλη Βαρβαρέσο να ερμηνεύει το Τρίτο Κοντσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινωφ. Επίσης, ο πρωτοεμφανιζόμενος Διονύσης Γραμμένος διευθύνει την πρώτη συναυλία του Κύκλου Ελληνική Επανάσταση (20.11.2020), ενώ ο Μίλτος Λογιάδης διευθύνει το Γκαλά Όπερας (27.11.2020), σε παραγωγή του Ο.Μ.Μ.Α. Ο Λουκάς Καρυτινός, διευθύνει τη συναυλία της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ οι Μίκαελ Κύτσον και Κορνήλιος Μιχαηλίδης αναλαμβάνουν αντίστοιχα τη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία (18/19.12.2020) και το καθιερωμένο Εορταστικό Γκαλά της 30ης Δεκεμβρίου – το τελευταίο, πάντα σε συμπαραγωγή με τον Ο.Μ.Μ.Α.

Η Νεφέλη Μούσουρα, 10 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση με την Κ.Ο.Α. ως νέα σολίστ, επιστρέφει για να συμπράξει μαζί της, αυτή τη φορά στο Κοντσέρτο αρ. 20 του Μότσαρτ (14.05.2021). Τέλος, τρεις ακόμη καταξιωμένοι αρχιμουσικοί θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για την πρώτη τους σύμπραξη με την Ορχήστρα: ο Πιερ Κάρλο Ορίτσιο (23.10.2020), ο Πάτρικ Χαν (09.04.2021) και ο Χεσούς Μεντίνα (14.04.2021).

Από τη νέα καλλιτεχνική περίοδο δεν θα λείψει η συνομιλία με άλλα είδη μουσικής ή άλλες μορφές τέχνης: θα παρουσιαστεί το Τσίρκο του Τσάρλι Τσάπλιν στις 12.03, μία συναυλία αφιερωμένη στη μουσική των Beatles στις 09.06, ενώ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020 θα βρεθεί στο Ηρώδειο για το δημοφιλές Classic Rock.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η Ακαδημία Νέων Μουσικών της ΚΟΑ συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά, περιλαμβάνοντας ήδη από πέρυσι όλα τα όργανα της συμφωνικής Ορχήστρας, ενώ υποδέχεται και νέους σπουδαστές στα έγχορδα, τα κρουστά, το τρομπόνι και την τούμπα, αφού αποχαιρέτησε την τρίτη σειρά αποφοίτων. Συνεχίζονται επίσης τα ιδιαίτερα δημοφιλή Εργαστήρια Χάλκινων Πνευστών (σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Ωδείου Φίλιππος Νάκας) με Κορυφαίους μουσικούς της ΚΟΑ, αλλά και σημαντικούς προσκεκλημένους, να μυούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες όλων των ηλικιών και επιπέδων στα Χάλκινα.

Συνεχίζονται οι Ανοιχτές Δοκιμές με μαθητές Δημόσιων σχολείων να παρακολουθούν δωρεάν επιλεγμένες δοκιμές της Ορχήστρας. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται μία μοναδική ευκαιρία στους νεαρούς φίλους να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η Ορχήστρα, να εκτιμήσουν την ανάγκη επικοινωνίας και συνεργασίας, την ίδια στιγμή που έρχονται σε επαφή με κορυφαία έργα της παγκόσμιας λόγιας μουσικής.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.