Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών γιορτάζει τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Παρουσιάζει τρεις Καντάτες από το «Ορατόριο των Χριστουγέννων» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

«Το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένο με αυτή την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα χαράς, λάμψης και ελπίδας. Με την αγάπη και τους ευφρόσυνους ρυθμούς. Άλλωστε, γιορτή χωρίς την ανάλογη μουσική υπόκρουση δεν νοείται. Με αυτό το σκεπτικό, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, συνεπής στην παράδοση που έχει δημιουργήσει, δίνει το δικό της εορταστικό παρών. Θα τολμούσαμε να πούμε, ότι δίνει τον τόνο, επιλέγοντας να παρουσιάσει τρεις Καντάτες από το εμβληματικό Ορατόριο των Χριστουγέννων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Ο Μεγάλος Κάντορας παρέδωσε μία σύνθεση- ορόσημο, που αν και εσωστρεφής, ακτινοβολεί αισιοδοξία και ελπίδα, μεταφέροντας το αιώνια χαρμόσυνο μήνυμα συνάντησης του Θείου με τους ανθρώπους. Η Ορχήστρα, συμπράττοντας με εκλεκτούς Έλληνες και ξένους λυρικούς τραγουδιστές, υπό τον διεθνούς ακτινοβολίας αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου, προσκαλεί τους θεατές σε μία βραδιά, που μας εισαγάγει μοναδικά στο κλίμα της περιόδου.»

Τα σχόλια των σολίστ:

Μυρσίνη Μαργαρίτη: «Λατρεύω τη μουσική του Μπαχ, το βάθος και τη μαθηματική λογική της δομής της. Για κάθε ερμηνευτή, η μουσική του Μπαχ είναι μια πρόκληση, μια σπαζοκεφαλιά, η οποία έχει τεχνικά και νοητικά υψηλές απαιτήσεις, ώστε να ξεπεράσει κανείς το στάδιο της απλής απόδοσης του μουσικού κειμένου και να καταφέρει να εκφράσει όλο το εύρος των συναισθημάτων. Θεωρώ πάντα τιμή μου, αλλά και μεγάλη χαρά, το να συνεργάζομαι με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, μια εξαιρετική ορχήστρα με μεγάλη ιστορία αλλά και λαμπρό παρόν. Κάθε σύμπραξη με την ΚΟΑ είναι απόλαυση για μένα, καθώς το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι πάντα πολύ υψηλό».

Κρίστιαν Άνταμ: «Η μεγαλύτερη πρόκληση για μας, τους καλλιτέχνες, είναι να αναδείξουμε την ομορφιά της μουσικής του Μπαχ και της πλοκής του έργου, αποκρύπτοντας συγχρόνως από το κοινό όλες τις τεχνικές δυσκολίες, στις οποίες πολλοί επικεντρώνονται (απολύτως εύλογα – ο Μπαχ είναι ιδιαίτερα απαιτητικός) . Αυτό που κάνει τη μουσική αυτή ακόμα πιο δύσκολη, αλλά και πιο συναρπαστική, είναι ο οπερατικός χαρακτήρας της. Προσωπικά, φιλοδοξώ να αναδείξω τη δραματουργική πλευρά της, υπερβαίνοντας τις τεχνικές προκλήσεις. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμπράττω με την αρχαιότερη συμφωνική Ορχήστρα στην Ελλάδα. Είναι επίσης η πρώτη μου συνεργασία με τον μαέστρο Πέτρου και η πρώτη μου επίσκεψη στην Αθήνα. Αλλά ο Μπαχ είναι παλιός μου γνώριμος. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων που θα γιορτάσω τα Χριστούγεννα με λαμπρή μουσική και μια τόσο εκλεκτή παρέα».

Πέτρος Μαγουλάς: «Το Ορατόριο των Χριστουγέννων, ένα έργο ορόσημο, είναι το τελειότερο μουσικό καλωσόρισμα της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης. Ένα πραγματικό αριστούργημα στο οποίο χαίρεσαι να τραγουδάς και να συμμετέχεις. Με μια ορχήστρα δωματίου που ειδικεύεται στην παλιά μουσική, με άλλα λόγια μ’ ένα μικρό σύνολο που παίζει με το κούρδισμα και τα όργανα της εποχής του Μπαχ, η ερμηνεία θα ήταν απρόσκοπτη, καθώς ο καθένας μας θα τραγουδούσε ακριβώς αυτό που γράφτηκε, αυτό που ταιριάζει γάντι όπως λέμε, για το είδος της φωνής του. Όμως, η μεταφορά του έργου στην εποχή μας από μια μεγάλη ορχήστρα όπως η ΚΟΑ που κουρδίζει με τον σύγχρονο τρόπο (περίπου μισό τόνο ψηλότερα), αυτομάτως συνεπάγεται κάποιες επιπλέον προκλήσεις στην ερμηνευτική του προσέγγιση, χωρίς εν τέλει αυτό ν’ αφαιρεί κάτι από τη λάμψη και τη μεγαλοπρέπεια του έργου. Τα υψηλά καλλιτεχνικά standards και οι επιδόσεις της ΚΟΑ σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για τους περισσότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας. Η ορχήστρα φιγουράρει ως ένα από τα μεγάλα πολιτισμικά μας κεφάλαια, και δεν μπορώ παρά να αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια κάθε φορά που συμπράττω μαζί της».

Το σχόλιο του μαέστρου:
«Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να επιστρέφω στην ΚΟΑ, με την οποία έχω σχέση πολλών ετών. Αυτή τη φορά με το αριστουργηματικό Ορατόριο των Χριστουγέννων του Γ. Σ. Μπαχ, ένα διαχρονικό έργο που με τρυφερότητα, αλλά και μεγαλοπρέπεια διηγείται την ιστορία της γέννησης του Ιησού. Η εκτέλεση έργων του 18ου αιώνα με τα σύγχρονα όργανα μιας συμφωνικής ορχήστρας είναι πάντα πρόκληση, ωστόσο η γνώση της ιστορικής ερμηνευτικής θα βοηθήσει στο να δημιουργήσουμε έναν ήχο διάφανο και λαμπερό, για μια ανάγνωση που, μέσα από τη γνώση του παρελθόντος, θα επικοινωνήσει κάτι καινούριο, φρέσκο και ζωντανό».

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΓΙΟΧΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΜΠΑΧ (1685-1750)
Ορατόριο των Χριστουγέννων, BWV 248 (Καντάτες 1 – 3)

19:45: Εισαγωγική ομιλία του Τίτου Γουβέλη για τους κατόχους εισιτηρίων.

Συντελεστές

ΣΟΛΙΣΤ:
Μυρσίνη Μαργαρίτη, υψίφωνος
Σόνγια Ρούνγιε, μεσόφωνος
Κρίστιαν Άνταμ, τενόρος
Πέτρος Μαγουλάς, βαθύφωνος
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Γιώργος Πέτρου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Χορωδία της Ε.Ρ.Τ.
Χορωδία του Δήμου Αθηναίων

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 35 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.