Το νεό σώμα δουλειάς του Γιάννη Βαρελά που παρουσιάζεται στην έκθεση «The Oblong Box» έχει αναφορές σε ήρωες, χαρακτήρες και περσόνες των ανεξάρτητων παραγωγών ταινιών τρόμου της δεκαετίας του ’70 αλλά και τηλεοπτικών προγραμμάτων για παιδιά της ίδιας περιόδου. Σε ένα παράλληλο επίπεδο ο Βαρελάς εξετάζει την ανασύνταξη των ηθικών μορφωμάτων που εμπεριέχονται στην αισθητική των αναφορών αυτών.

Όπως εξηγεί ο ίδιος ο καλλιτέχνης, «η σημασία της ιδέας του προσώπου στη δραματουργία τέτοιων παραγωγών, παρότι πρωτοποριακής αντίληψης, ήταν συνυφασμένη με μια αδύναμη αλλά ταυτόχρονα κραυγαλέα κριτική κατά των κοινωνικο-πολιτισμικών προτύπων της καθεστηκυίας τάξης της εποχής τους, η οποία εκφραζόταν και μέσω της φόρμας και μέσω της πλοκής». Όμως, τα κλισέ πρότυπα ηρώων και αντιηρώων που αναπαράγονται μέσα από αυτήν τη διαδικασία έχουν πλέον μεταμορφωθεί από εργαλεία κοινωνικής κριτικής σε στερεοτυπικά σχήματα. Αυτή η μετάλλαξη ερμηνεύεται από τον καλλιτέχνη ως «μετακύλιση των πρώην πρωτοποριακών μορφών έκφρασης σε γενεσιουργό ίζημα του σημερινού μαζικού πολιτισμικού οικοδομήματος».

Με δεδομένο το πλαίσιο αυτό, η έκθεση The Oblong Box διερευνά μια περαιτέρω – και ίσως πιο προσωπική – μετατόπιση των εικόνων αυτών «από το στερεότυπο στη σφαίρα του εσωτερικού τραύματος αλλά και τη διαλεκτική σχέση του ανοίκειου με τις ανακλήσεις μιας γνώριμης εμπειρίας». Η διερεύνηση αυτή πραγματώνεται εικαστικά με διάφορα μέσα όπως κατασκευές, βίντεο και κολλάζ, που θα εκτείνονται σε όλο τον χώρο της Kunsthalle Athena. Οι θεατές καλούνται σε μια περιπέτεια χωρίς χρόνο και κατεύθυνση παρά μόνο αυτήν της ψευδαίσθησης.

Ο Γιάννης Βαρελάς γεννήθηκε το 1977 και είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Royal College of Art του Λονδίνου. Έχει συμμετάσχει στην πρώτη Μπιενάλε της Αθήνας “Destroy Athens” (επιμέλεια ΧΥΖ), στην πρώτη Διεθνή Μπιενάλε της Νέας Ορλεάνης το 2008 (επιμέλεια Dan Cameron) και στη Μπιενάλε του Καΐρου το 2010. Ήταν υποψήφιος για το βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011.

Την έκθεση επιμελείται η Μαρίνα Φωκίδη και η ομάδα της Kunsthalle Athena: Απόστολος Βασιλόπουλος, Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Αγγελική Ρούσσου, Δάφνη Μαγγαλούση.