Η γκαλερί Citronne ολοκληρώνει τη φετινή καλοκαιρινή της περίοδο στον Πόρο με την έκθεση ζωγραφικής του Αλέκου Κυραρίνη «Καρδία Νήφουσα», από τις 27 Ιουλίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2013.

Με κεντρικό άξονα μια αυστηρά προσωπική αναζήτηση, ο καλλιτέχνης ανακαλεί συλλογικές μνήμες. Στην εικαστική του γλώσσα κυριαρχεί ο «δράκος», το σύμβολο του κακού. Από την αρχαία ελληνική μυθολογία ο «δράκων» φοβερίζει, απειλεί, καταστρέφει – έως ότου συναντήσει το λυτρωτή, τον ελευθερωτή, υπό τη μορφή ενός ήρωα, ενός ανδρείου, ενός Αγίου.

Ο ίδιος αναφέρει: «Προσπάθησα να συγκλίνουν η ιδεολογία μου, η πίστη μου, η φιλοσοφία μου, η θεώρηση μου σαν άνθρωπος, με τη ζωγραφική μου, ώστε να φτιάξω έναν κορμό στέρεο, στον οποίο αναπτύσσεται σαν κισσός η ζωγραφική για να σταθεί.

Η ζωγραφική χρειάζεται έναν στέρεο κόσμο δίπλα της. Και μάλιστα όσο πιο αφαιρετική είναι, όσο αποστασιοποιείται από το συναίσθημα και από την τρέχουσα αποδοχή και μόδα, τόσο πιο πολύ χρειάζεται μια ισχύουσα φιλοσοφία.

Και ακριβώς αυτό προσπάθησα να κάνω εγώ. Να αξιοποιήσω δυνάμεις που δεν είναι δικές μου. Ανήκουν και στους παππούδες μου και στους γονείς μου και στην πατρίδα μου. Ακριβώς αυτό προσπάθησα να κάνω για να είναι πιο πλήρης η συμπεριφορά μου καλλιτεχνικά.»

Ο «δράκων» του Κυραρίνη παραπέμπει στα αρχαία μυθικά τέρατα. Η «Καρδία Νήφουσα», ευχή, προσευχή και στόχος, είναι το επίτευγμα της πάλης εναντίον του κακού, του πονηρού, του διαβολικού. Ο δράκων εξορκίζεται διά της πίστης, η αρετή κυριαρχεί, η ψυχή ηρεμεί, η καρδία «νήφει».