«Λάμπρος»: Το αφηγηματικό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού στο ΚΠΙΣΝ

Λάμπρος

Μια τραγική ιστορία με επιρροές από τον ρομαντισμό και την ποίηση του Λόρδου Βύρωνα

Με τον Διονύσιο Σολωμό ολοκληρώνεται για τη σεζόν 2018- 2019 ο κύκλος των Παραβάσεων, του Θεατρικού Αναλογίου του ΚΠΙΣΝ, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στη μικρή φόρμα. Σε ένα ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι στον Φάρο, γνωστοί ηθοποιοί, με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάτου και της Αργυρώς Χιώτη μοιράστηκαν με το κοινό κείμενα μεγάλων συγγραφέων μέσα από δραματοποιημένες αναγνώσεις και με τη συνοδεία σημαντικών μουσικών.

Την Κυριακή των Βαΐων (21 Απριλίου) στις 19.30 στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) οι Παραβάσεις παρουσιάζουν τον «Λάμπρο», το αφηγηματικό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη. Ερμηνεύουν ο Γιάννος Περλέγκας και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου με τη συνοδεία στο κανονάκι της Σοφίας Λαμπροπούλου.

Ο «Λάμπρος» αφηγείται μια τραγική ιστορία γραμμένη σε έμμετρο στίχο με φανερές επιρροές από τον ρομαντισμό και, κυρίως, την ποίηση του Λόρδου Βύρωνα. Ο Σολωμός ξεκίνησε να το γράφει το 1824, το δούλεψε αποσπασματικά, αλλά δεν το ολοκλήρωσε ποτέ. Ήρωας του ποιήματος είναι ο Λάμπρος, ένας αντιφατικός χαρακτήρας που συμβολίζει τις δύο πλευρές της ανθρώπινης φύσης, το Καλό και το Κακό, που έρχονται σε σύγκρουση.

Στο ποίημα, όλη η ομορφιά της φύσης τη Λαμπρή και η ιερή χαρά της ημέρας του Πάσχα αντιπαραβάλλονται με την εσωτερική κόλαση του Λάμπρου, του «κακοήθους αλλά μεγαλόψυχου άνδρα», όπως τον χαρακτηρίζει ο Σολωμός. Αυτή η βαθιά ηθική πάλη, η ψυχική σύγκρουση, είναι που στο τέλος καταπραΰνει και οδηγεί σε κάθαρση, μέσα από τον θαυμάσιο λόγο του Σολωμού.

Η υπόθεση του ποιήματος έχει ως εξής: Ο Λάμπρος αποπλανά τη δεκαπεντάχρονη Μαρία. Ζουν μαζί 15 χρόνια και κάνουν τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και μια κόρη, τα οποία ο Λάμπρος εγκαταλείπει στο ορφανοτροφείο. Ο Λάμπρος πολεμά τον Αλή-Πασά. Συναντά την κόρη του και, δίχως να γνωρίζει ποια είναι, την ερωτεύεται. Όταν αποκαλύπτεται το τραγικό μυστικό, η κόρη αυτοκτονεί, η Μαρία τρελαίνεται, κι ο Λάμπρος ολομόναχος, με εφιαλτικές τύψεις, αυτοκτονεί. Τελικά, η Μαρία πέφτει κι αυτή και πνίγεται, προσπαθώντας να ξεφύγει σ’ έναν πιο όμορφο κόσμο, «και βλέπει μέσα στα νερά καθάρια άλλος λάμπει ουρανός, άλλα κλωνάρια

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.