Οι Μικρές Ιστορίες και η θεατρική ομάδα Τέχνης Νεύμα παρουσιάζουν την κουκλοθεατρική παράσταση «Λεμονιά» από την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στις 12:00.

Η «Λεμονιά», είναι η ιστορία μιας γιαγιάς, η οποία ξεκινά να ζυμώσει ψωμί και τελικά χρησιμοποιεί το ζυμάρι που μόλις έχει φτιάξει για να δημιουργήσει μ” αυτό έναν καινούργιο μικρόκοσμο που θέλει να μοιραστεί. Καταφέρνει να κάνει σύντροφο της ένα εύπλαστο αλλά και πολυσύνθετο υλικό που μοιράζεται και το οποίο τελικά τη μαγεύει και την ταξιδεύει.

Η παράσταση γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του ετήσιου εργαστηρίου θεατρικής μαριονέτας του κουκλοθεάτρου Αγιούσαγια το 2009. Πρόκειται για μια παράσταση, που παίζεται με μία κούκλα φυσικού μεγέθους και συνδυάζει αρμονικά το κουκλοθέατρο με την τέχνη της μιμικής.

Η Λεμονιά έχει ζυμώσει ως τώρα σε πολλές πλατείες, θέατρα και σχολεία, σ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και σε Διεθνή Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στη Ρωσία, το Βέλγιο, τη Ν. Κορέα, το Καζακστάν όπου απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Πρωτότυπης Παράστασης, την Ισπανία, τη Ν. Αφρική και την Ιταλία.

Απευθύνεται σε παιδιά 4 ετών και άνω.

Η θεατρική ομάδα Τέχνης Νεύμα δημιουργήθηκε το 2005 στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται, για έναν περιοδεύοντα θίασο, του οποίου το ερευνητικό πεδίο εργασίας περιλαμβάνει κυρίως το χώρο της μιμικής τέχνης. Διερευνά το χειρισμό αντικειμένων και δουλεύει πάνω στο παραδοσιακό κουκλοθέατρο εμπλουτίζοντας το με παραδοσιακές και μη παραδοσιακές μορφές, στοιχεία με μάσκα, καταλήγοντας τις περισσότερες φορές σε παραστάσεις δίχως λόγο που απευθύνονται σ’ όλους και μπορούν να ταξιδεύουν και στο εξωτερικό.

Πολλές από τις παραγωγές της ομάδας έχουν συμμετέχει σε γιορτές και φεστιβάλ, ενώ ορισμένες έχουν εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού. (Ιταλία, Κύπρο, Βέλγιο, Ισπανία, Ν. Αφρική, Ν. Κορέα, Καζακστάν.) Η ομάδα έχει επίσης συνεργαστεί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και τους εκδοτικούς οίκους Κόκκινο, Μεταίχμιο και Παπαδόπουλος.

Η παράσταση στη Ρωσία – Kurgan May 2014 (III International Festival of Puppet Theaters) τιμήθηκε με το Special Prize in Acting Technique.