Λεωνίδας Παπαγεωργίου: Όλα όσα τόλμησε…

Εβδομαδιαίο αφιέρωμα στην μνήμη του ιδιοκτήτη του Τριανόν

Τιμώντας την μνήμη του Λεωνίδα Παπαγεωργίου, ο κινηματογράφος Τριανόν, παρουσιάζει από την Πέμπτη 26 Μαρτίου μέχρι και την Τετάρτη 1η Απριλίου, μια εβδομάδα προβολών, με επιλεγμένες ταινίες, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και ταινίες μικρού μήκους, που ο ίδιος αγάπησε και στέγασε στο Τριανόν τα τελευταία χρόνια πριν τον θάνατό του. Ο ιδιοκτήτης του εμβληματικού κινηματογράφου τέχνης, έφυγε σε ηλικία μόλις 52 χρονών από τη ζωή, την 1η Απριλίου του 2014.

Το πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος «Λεωνίδας Παπαγεωργίου: Όλα όσα τόλμησε…», περιλαμβάνει σπουδαίες δημιουργίες της Έβδομης Τέχνης, τόσο από το παρελθόν, όσο και από τη νεότερη κινηματογραφική ιστορία. Ταινίες όπως το «Ζούσε τη Ζωή της» (Vivre Sa Vie) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, «Δεσποινίς Τζούλια» (Miss Julie) της Λιβ Ούλμαν, ο συγκινητικός «Εγωιστής Γίγαντας» (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ, αλλά και το «Βαλς με τον Μπασίρ» (Waltz With Bashir) του Αρι Φόλμαν, είναι μόνο μερικές από τις χαρακτηριστικές δημιουργίες που θα προβληθούν στο Τριανόν, από την Πέμπτη 26 Μαρτίου μέχρι και την Τετάρτη 1η Απριλίου.

Αναλυτικό πρόγραμμα πρόγραμμα:

Πέμπτη 26 Μαρτίου
18:00 Ο Εφιάλτης του Δαρβίνου (Darwin’s Nightmare) του Χούμπερτ Ζάουπερ / 107’
20:00 Δεσποινίς Τζούλια (Miss Julie) της Λιβ Ούλμαν / 129’ – avant-première
22:30 Ζούσε τη Ζωή της (Vivre Sa Vie) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ / 90’

Παρασκευή 27 Μαρτίου
18:00 Ο Εγωιστής Γίγαντας (The Selfish Giant) της Κλίο Μπάρναρντ / 91’
20:00 Μεγάλη Σιωπή (Into Great Silence) του Φίλιπ Γκρένινγκ / 169’- avant-première
22:30 Βαλς με τον Μπασίρ (Waltz With Bashir) του Αρι Φόλμαν / 90’

Σάββατο 28 Μαρτίου
18:00 Περσέπολις (Persepolis) των Μαρζάν Σατραπί, Βενσάν Παρονό / 95’
20:00 Πέρασα κι Εγώ από κει κι Είχα Παπούτσια από Χαρτί – Παραμύθια, για Πάντα του Βασίλη Λουλέ / 95’
22:00 H Kατάληψη (Τhe Take) του Αβι Λίουις / 87’
23:30 Μidnight Shorts 2 / de nuevo (χρήστος καρτέρης, 7′), maasai (χάρης λαγκούσης, 15′), 807 (αλέξανδρος σκούρας, 10′) 45 βαθμοι (τζώρτζης γρηγοράκης, 14′), κατεδαφισεις (φαίδων γκρέτσικος, 10′), ανεπιθύμητος (φοίβος κοντογιάννης, 6′), ο δευτερος αντρας (φωκίων μπόγρης, 20′), η δύση (γρηγόρης ρέντης, 16′), Δ (γιώργος φουρτούνης, 9′), χαμομήλι (νεριτάν ζιντζιρία, 15′) / Ακολουθεί κινηματογραφική μουσική απο τον Άκη Καπράνο

Κυριακή 29 Μαρτίου
17:00 Ο Θαυματοποιός (L` Illusionniste) του Σιλβέν Σομέ / Κινούμενα Σχέδια 80’
19:00 Με Σειρά Εξαφάνισης (In Order of Disappearance) του Χανς Πέτερ Μόλαντ / 115’ – avant-première
22:00 Περσόνα (Persona) του Ινγκμαρ Μπέργκμαν / 85’

Δευτέρα 30 Μαρτίου
19:00 Οι Βικτωριανοί Απαγγέλλουν / Τα ποιήματα που θ’ ακούσουμε είναι: Λευτέρης Πούλιος “Δρόμοι”, Γιάννης Βαρβέρης “Με το Ταξί Καλπάζοντας”, Γιώργος Μαρκόπουλος “Ο Κλέφτης Ή Καφενείο” / «… Οι “Βικτωριανοί” ποιητές Λευτέρης Πούλιος, Γιάννης Βαρβέρης και Γιώργος Μαρκόπουλος ήταν τακτικοί θαμώνες του ΤΡΙΑΝΟΝ γνώριζαν το Λεωνίδα από τότε που φορούσε κοντά παντελονάκια και έτρεχε στο φουαγιέ, η μαμά του ήταν στο ταμείο, ο μπαμπάς του στην πόρτα…»

20:00 Ας Θυμηθούμε χωρίς Νοσταλγία – Μουσικοθεατρική παράσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου / Ερμηνεύει: Μ. Παπαδημητρίου / Τη συνοδεύει στο πιάνο και το τραγούδι ο Άρης Γραικούσης / «…Η παράστασή μας αφιερωμένη στη μνήμη του Λεωνίδα θα επιχειρήσει να δώσει γεύσεις απ ό τι ζήσαμε στο χειμωνιάτικο και το καλοκαιρινό Τριανόν με τον Αρη Γραικούση, τη Μάνια Παπαδημητρίου, τον Αγαπητό Μανδαλιό, τη Μαρία Κόμη Παπαγιαννάκη, τον Τάσο Αντωνίου, τη Μαρίνα Χρονοπούλου, την Θεοδώρα Ευγενάκη, την Εβελίνα Αραπίδου, τη Βικτώρια Κυριακίδη, την Αρτεμη Θεοδωρίδη, την Αννα Τσαπάρα, την Μάτα Καστρισίου, τον Ανδρέα Μαυραγάνη και Όλους όσους έστω και για μια μέρα γνώρισαν τον Λεωνίδα μας…»

22:00 Η Αρπα της Βιρμανίας (Biruma no Tategoto) του Κον Ιτσικάουα / 116’

Τρίτη 31 Μαρτίου
20.00 Θυμόμαστε τον Λεωνίδα «Μουσικές Τρίτες στο Τριανόν» / Ανθρωποι της μουσικής που συνεργάστηκαν με τον Λεωνίδα Παπαγεωργίου για την υλοποίηση, επί μια σχεδόν δεκαετία, του προγράμματος «Μουσικές Τρίτες στο Τριανόν» – που συνδιοργάνωναν η Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου – οργανώνουν μια βραδιά μνήμης και αναμνήσεων, ακριβώς στη συμπλήρωση ενός χρόνου απουσίας του Λεωνίδα, που υπήρξε σπουδαίος συνεργάτης και ευγενικός οικοδεσπότης. Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, η οποία σχεδιάστηκε με την πρωτοβουλία και τη συμμετοχή καλλιτεχνών που συμμετείχαν στις «Μουσικές Τρίτες στο Τριανόν». Στην πραγματοποίησή της θα συμβάλλουν οι – με αλφαβητική σειρά – Ντιάνα Βρανούση, Σαβίνα Γιαννάτου, Χρήστος Ζερμπίνος, Ιουλίτα Ηλιοπούλου Ειρήνη Καράγιαννη, Γιώργος Κουρουπός, Μίλτος Λογιάδης, Γιώργος Β. Μονεμβασίτης Ντόρα Μπακοπούλου, Δάφνη Πανουργιά. / Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας Αμέρικα, Αμέρικα (American, America) του Ελία Καζάν.

Τετάρτη 01 Απριλίου
18:00 Λευκός Θεός (White God) του Κορνέλ Μουντρούτσο / 119’
20:00 Best of Δράμα / Τα Βραβεία του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας που πρωτοταξίδεψαν από τη Δράμα στο Τριανόν
22:00 Μέρα Νύχτα Μέρα Νύχτα (Day Night Day Night) της Τζούλια Λόκτεβ / 94’ σκηνοθεσία Julia Loktev

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 7 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.