Ο «Λουκής Λάρας» του Έλληνα λόγιου Δημητρίου Βικέλα, με τον Μανώλη Μαυροματάκη για πρώτη φορά στη σκηνή, σε καλοκαιρινή περιοδεία από τις 28 Ιουνίου. Μια εναλλακτική πρόταση για  τον εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης του 1821 από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Λευτέρη Γιοβανίδη.

Η παράσταση κάνοντας «πρωταγωνιστή» έναν άλλοτε «κομπάρσο της ζωής» επιχειρεί να αναδείξει την ιστορικότητα και τη συγκίνηση της καθημερινής ζωής. Η ανεκτίμητη αξία του προσωπικού ημερολογίου πλάι στο βιβλίο της Ιστορίας: αυτός είναι ο Λουκής Λάρας,

Η διαχρονικότητα του αντί- ήρωα είναι αυτή που καθιστά το έργο πιο επίκαιρο από ποτέ. Τι έχει να μοιραστεί ο «μέσος άνθρωπος» της Επανάστασης; Ένας άνδρας καθημερινός, απλός, σαν τους περισσότερους από εμάς: ταυτόχρονα δειλός και θαρραλέος, δυνατός και ασθενικός, μεγαλόψυχος και εγωιστής, φοβισμένος και επιζών, φιλόδοξος και άδοξος.

Λουκής Λάρας

Πρόκειται για μια προσωπική εξομολόγηση, που μας αποκαλύπτει τις λιγότερο ένδοξες και  λαμπερές πτυχές της περιόδου του 1821, συστήνοντας μας τα πρόσωπα που η Ιστορία παραμερίζει: τους αντί-ήρωες. Αυτούς που μετά τον αγώνα ηρωικά αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τη «ζωή».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

28/6 – Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης “Δημήτρης Κιντής” , Αθήνα
3/7  – Κηποθέατρο Παπάγου (Φεστιβάλ Παπάγου-Χολαργού) , Αθήνα
6/7 – Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
30/7 -Βόλος ( Θέατρο Νέας Ιωνίας)
7/8 – Τήνος (Θέατρο στον Κουμάρο)
19-20/8 – Σύρος (Έπαυλη Τσιροπινά)
10/9 – Αττικό Άλσος , Αθήνα
20/9 – Ιωνικές Γιορτές 2021, Ν. Σμύρνη, Αθήνα

*Cover photo: ©Patroklos Skafidas