Το Lumen Prize αποτελεί το κορυφαίο βραβείο ψηφιακών έργων τέχνης ανά τον κόσμο. Θεσμοθετήθηκε το 2011 και απονέμεται κάθε χρόνο σε έργα που δημιουργήθηκαν με ψηφιακά μέσα, με στόχο την ανάδειξη αυτής της διαρκώς μεταβαλλόμενης μορφής τέχνης.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, οι επικρατέστερες συμμετοχές «ταξιδεύουν» με την έκθεση The Lumen Prize ανά τον κόσμο. Φέτος, αυτή η εντυπωσιακή έκθεση, αφού περάσει από το Χονγκ Κονγκ και λίγο πριν φτάσει στην Νέα Υόρκη, κάνει μία στάση στην Αθήνα φιλοξενούμενη στη Στέγη, όπου παρουσιάζει τα 50 επικρατέστερα έργα του 2013, μαζί με τα 25 έργα που διακρίθηκαν το 2014, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός Cardiff (έδρα του βραβείου).

Ανάμεσά τους είναι και το έργο Αποδημία της Ελληνίδας εικαστικού Κατερίνας Αθανασοπούλου, που απέσπασε το πρώτο βραβείο της περσινής διοργάνωσης. Το έργο της, μια τρισδιάστατη ψηφιακή αλληγορία για την Αθήνα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Εικαστικούς Διαλόγους του 2012 κατόπιν ανάθεσης της Στέγης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, προηγείται στη Στέγη μια ημερίδα με τίτλο “Digital Art: an ever-changing art form” (Ψηφιακή Τέχνη: Μια διαρκώς μεταβαλλόμενη μορφή τέχνης), στις 22 Οκτωβρίου 2014, όπου κορυφαίοι θεωρητικοί και καλλιτέχνες του είδους εστιάζουν σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ψηφιακή τέχνη.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαριλένα Β. Καρρά

Φωτογραφία: Amsterdam – Holland (2013) by Silvia De Gennaro