«Λυδία Βενιέρη, Βυρωνικοί Ήρωες» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

Μια ζωηρή, έντονη ενίσχυση της δυναμικής εικονογραφίας του Λόρδου Βύρωνα μέσα από τον ιδιαίτερο φακό της εικαστικού

18 Δεκεμβρίου 2021
- 20 Φεβρουαρίου, 2022

Μια νέα έκθεση συμπληρώνει το πρόγραμμα της Thessaloniki Photobiennale 2021, με πρωταγωνιστές τον Λόρδο Βύρωνα και τους ήρωές του, μέσα από τη ματιά της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη, από τις 18 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022 στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη.

Η εκθεσιακή πρόταση της Λυδίας Βενιέρη «Βυρωνικοί Ήρωες» έχει στον πυρήνα της τη φιγούρα του Άγγλου ποιητή και συγγραφέα, του Λόρδου Βύρωνα, στο πρόσωπο του οποίου η Ευρώπη του 19ου αιώνα και η ανελεύθερη Ελλάδα βρήκαν τον απόλυτο Φιλέλληνα. Η φιλολογία, έως και η μυθολογία γύρω από τα πρόσωπό του καταλήγει σε φαντασιακές εικαστικές αποτυπώσεις, με ήρωες και ηρωίδες μιας κοινωνίας, στο πλαίσιο των δικών τους μνημείων και επιτευγμάτων.

Λυδία Βενιέρη, Βυρωνικοί Ήρωες - Momus
Λυδία Βενιέρη, Η Νύφη της Άβυδος, 2017, 60×90 εκ.

Η εικαστικός Λυδία Βενιέρη δεν χρησιμοποιεί καμβά ή ψηφίδες ή πέτρα. Τα μέσα έκφρασής της είναι σύγχρονα και εξαιρετικά δημιουργικά και το έργο της εμπεριέχει μια πρόσθετη διάσταση. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια ζωηρή, έντονη ενίσχυση της δυναμικής εικονογραφίας του Βύρωνα μέσα από τον ιδιαίτερο φακό της.

Λυδία Βενιέρη, Βυρωνικοί Ήρωες - Momus
Λυδία Βενιέρη, «Μάνφρεντ , αύριο θα πεθάνεις». Αστάρτη, 2017, 60×90 εκ.

Βιογραφικό σημείωμα

Η Λυδία Βενιέρη έχει γεννηθεί στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στην Ανώτατη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και το 2000 κέρδισε το μετάλλιο της γλυπτικής (Academie Francaise de Paris).

Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων, Centre George Pompidou in Paris, Circulo de Bellas Artes Madrid, Cultural Centre of Stockholm, Gallery Asback Copenhagen, Manifesta Rotterdam, Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, the Centre for Contemporary Artin Dordrecht, Netherlands και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

Συντελεστές

Κείμενο έκθεσης: Robert A. McCabe
Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτοβουλία 1821-2021».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

18 Δεκεμβρίου 2021 – 20 Φεβρουαρίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 12:00-20:00

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.