Η Vamvakou Revival και η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ενώνουν τις δυνάμεις τους με το βλέμμα στραμμένο στην τέχνη και μία μικρή «κυψέλη» πολιτισμού δημιουργείται στη Βαμβακού. Μία ομάδα νέων μουσικών που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημιούργησαν το μουσικό σχήμα «Όρος ensemble» και ζουν από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2020, στο χωριό της Βαμβακούς. Πέντε από τα έξι μέλη του συνόλου μουσικής δωματίου «Όρος ensemble» βρίσκονται ήδη στη Βαμβακού.

Το μουσικό σχήμα θα ζήσει στο χωριό, με στόχο τη δημιουργία, τη μελέτη και την παρουσίαση μουσικής. Οι βασικοί άξονες της όλης προσπάθειας αφορούν στην ενεργή συμβίωση και καλλιτεχνική προετοιμασία των μουσικών του σχήματος, αλλά και την έμπρακτη ενίσχυση της πολιτισμικής πραγματικότητας του χωριού και της ευρύτερης περιοχής μέσα από τη δημιουργική αλληλεπίδραση με την κοινότητα. Η πρωτοβουλία επιδιώκει να είναι ανοιχτή στο κοινό και να μπορούν οι καλλιτέχνες να αλληλεπιδρούν με την κοινότητα. Έτσι, μια σειρά από συναυλίες αλλά και άλλες δράσεις ετοιμάζονται τους επόμενους μήνες.

Η τελική συναυλία παρουσίασης της δουλειάς του νέου αυτού συνόλου θα λάβει χώρα στις 15 Μαΐου σε μια μεγάλη συναυλία στο χωριό. Καθ’ όλη τη διάρκεια, όμως, αυτών των πέντε μηνών η μουσική θα είναι διαρκώς παρούσα στο χωριό, είτε μέσα από τις ανοιχτές πρόβες του σχήματος, είτε από τις προγραμματισμένες ατομικές συναυλίες των μελών του ή ακόμα και από τις εκάστοτε έκτακτες μουσικές πρωτοβουλίες και συναθροίσεις.

Η πρώτη συναυλία θα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στο σχολείο της Βαμβακούς, όπου και γνωρίστηκαν ένα από τα μέλη του Όρος ensemble, τον Κωνσταντίνο Ζιγκερίδη, ο οποίος, μέσα από τους ήχους των κλασικού ακορντεόν (μπαγιάν) και μπαντονεόν, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα εκτείνεται από το μπαρόκ έως το tango και τη σύγχρονη μουσική. Το ακορντεόν συστήνεται ξανά με ήχους με τους οποίους σπάνια έχουμε την ευκαιρία να το γνωρίσουν. Η μουσική μπαρόκ συνομιλεί με τη σύγχρονη Ελλάδα. Παιδικοί σκοποί από τις ρώσικες στέπες ταξιδεύουν και φτάνουν μέχρι τα tangos παιγμένα με το υιοθετημένο από τους Αργεντίνους bandoneon. Θα παιχτούν έργα των J.S. Bach, Domenico Scarlatti, Vladislav Zolotaryov, Anselmo Aieta, Αποστόλη Κουτσογιάννη.