«Μακιαβέλλι» του Θεοδόση Παπαδημητρόπουλου στο θέατρο Κνωσσός

ΜΑΚΙΑΒΕΛΛΙ

Tο φαινόμενο της εξουσίας από την Αρχαιότητα ως σήμερα

Οι Creatists παρουσιάζουν τον θεατρικό μονόλογο «Μακιαβέλλι» του Θεοδόση Παπαδημητρόπουλου, εμπνευσμένο απ’ τον «Ηγεμόνα» του Νικόλο Μακιαβέλλι το Σάββατο 25 Μαΐου, στις 21.15, στο θέατρο Κνωσσός.

Ιταλός στοχαστής Νικολό Μακιαβέλλι αναλύει την αναγκαία τέχνη για τα μεγάλα κ’ υψηλά της εξουσίας (μαζί με τα μικρά κι απάνθρωπα) που έμαθε κατά τη διπλωματική του σταδιοδρομία και μες απ’ τη μελέτη. Δίνει συμβουλές, λέει ιστορίες διασκεδαστικές, θυμάται θαυμαστικά – μα κ’ ειρωνικά – όσους γνώρισε, για να φανεί κι αυτός κάπως χρήσιμος, τώρα που δεν έχει πια αξίωμα.

Μ’ έμπνευση τον «Ηγεμόνα», το πολυσύνθετο και κομβικό έργο της νεώτερης πολιτικής σκέψης, γίνεται σκηνική αναδρομή για το ίδιο το φαινόμενο της εξουσίας -απ’ την Αρχαιότητα ως σήμερα: Πολιτείες αρχαίες-νεώτερες, λαοί ελεύθεροι και δουλωμένοι, τύραννοι κ’ ηγέτες συνταγματικοί, πράξεις μεγαλείου κ’ ευγένειας μαζί μ’ άλλες φρικιαστικές στο άκουσμά τους, παρελαύνουν μες απ’ το λόγο του έμπειρου κ’ υποψιασμένου Μακιαβέλλι· γιατί, όπως λέει ο ίδιος, δεν καθορίζει την πραγματικότητα, αλλά την περιγράφει ως έχει κι όχι όπως θα έπρεπε ή θα θέλαμε να έχει. Το έργο αποκαλύπτει ό,τι υποκρύπτεται και διαστρεβλώνεται στην πολιτική ζωή και τις διεθνείς σχέσεις ενός τόπου.

Η παράσταση, μετά το 2012 και το 2018, επαναλαμβάνεται με νέα σκηνοθεσία, όπου η τεχνική των ψηφιακών προβολών, μ’ αναφορές σε καταστάσεις παλαιές και σύγχρονες, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα επίπεδο στο σκηνικό λόγο και τη δράση.

Το θεατρικό έργο, μαζί με τον «Ηγεμόνα» του Μακιαβέλλι, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεοδόση Αγγ. Παπαδημητρόπουλου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/σκηνικός διάκοσμος/σύνθεση βίντεο/ερμηνεία: Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος
Βοηθός σκηνοθεσίας-οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Χάσκα
Κοστούμι: Ειρήνη Βαζιργιαντζίκη
Φωτιστική σχεδίαση: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Ηχητικά εφφέ: Γιώργος Λιτσικάκης
Φωτογραφία: Ηλίας Κωστάρας

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 10 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.