“Man on the moon”: Ο άνθρωπος και η σχέση του με το φεγγάρι μέσα από μία ομαδική έκθεση

Η Σελήνη παραμένει ισχυρό σύμβολο και πηγή έμπνευσης, αντανάκλαση συναισθηματικών και ψυχολογικών καταστάσεων

Η The Project Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο Man on the moon” – Ο άνθρωπος στο Φεγγάρι 50 χρόνια μετά, σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη και κείμενο του Γιάννη Μπόλη.

Ο άνθρωπος στο φεγγάρι, περισσότερο από μια επετειακή έκθεση, επιχειρεί μέσα από έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών, να επικεντρωθεί και να αναδείξει, μ’ έναν πρωτότυπο, ευρηματικό και ευφάνταστο τρόπο τη σχέση του ανθρώπου με το φεγγάρι, το οποίο διεκδίκησε σημαίνουσα θέση στη μυθολογία και τη θρησκεία, τις παραδόσεις και τις δοξασίες, την τέχνη, τη λογοτεχνία και το φαντασιακό όλων των πολιτισμών διαχρονικά: από τα φανταστικά ταξίδια του Λουκιανού, του Ιούλιου Βερν και του Ζωρζ Μελιές έως την οριστική κατάκτησή του το 1969, και από τις παγανιστικές και μαγικές τελετουργίες έως τις, άμεσα συνδεόμενες μ’ αυτό, έννοιες της μελαγχολίας και του μυστικισμού, του ρομαντισμού και της ευαισθησίας. Η Σελήνη με τις φάσεις, τις εκλείψεις και τις διαφορετικές όψεις της, βρίσκεται πάντοτε εκεί, φωτεινή υπόμνηση και νοητό σύνορο ενός απροσμέτρητου και αχαρτογράφητου Σύμπαντος, ισχυρό σύμβολο και πηγή έμπνευσης, γοητευτική αντανάκλαση συναισθηματικών και ψυχολογικών καταστάσεων.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση δίνουν τη δική τους εκδοχή για το φεγγάρι με ένα πλήθος αναφορών, προσεγγίσεων και απεικονίσεων, συνθέτοντας ένα ενιαίο και αισθητικό εικαστικό περιβάλλον.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, από τις 20:00 έως τις 24:00 στην The Project Gallery, στην Πλατεία Θεάτρου 14, Αθήνα. Θα ακολουθήσει πάρτι στην ταράτσα του κτιρίου με μουσική από τον DJ Photoharrie και την υποστήριξη του μπαρ Couleur Locale. Επίσης, την βραδιά των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί προβολή video-art στην ταράτσα της γκαλερί στις 21:30 από τον Νίκο Γιαβρόπουλο.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, ελληνικά και αγγλικά με τις εικόνες των έργων και εισαγωγή του αστροφυσικού Matthieu Gounelle.

Συντελεστές

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Γιώργος Αλεξανδρίδης, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Μιχάλης Αρφαράς, Ανδρέας Βάης, Λεωνίδας Βασιλόπουλος, Σπύρος Βερύκιος, Ιάκωβος Βολκώβ, Άνδρέας Βούσουρας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Ιωάννα Γκούμα, Κορνήλιος Γραμμένος, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Δανάη Ιωαννίδου, Αθηνά Ιωάννου, Αντιγόνη Καββαθά, Ιορδάνης Καλημεράκης, Χαράλαμπος Κατσατσίδης, Μαρία Κοκκίνη, Χρήστος Κούντουρας, Νίκος Λαγός, Κοσμάς Λιλικάκης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Μιχάλης Μανουσάκης, Δημήτρης Μεράντζας, Μανώλης Μπαμπούσης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Μαρία Παναγιώτου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αντώνης Παπαδόπουλος, Λήδα Παπακωνστανίνου, Ανδρέας Παπαναστασίου, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Άρης Ρουπίνας, Ιφιγένεια Σδούκου, Στέργιος Στάμος, Δημήτρης Τάταρης, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Κώστας Τσώλης, Βούλα Φερεντίνου, Μάριος Φούρναρης, Μανώλης Χάρος, Μάρκ Χατζηπατέρας, Έλλη Χρυσίδου, Catherine Bernis, Cacao Rocks, Judith Espinas, Liquifer Systems Groop – Barbara Imhof, Matthieu Gunelle, Romain Gadilhon, Roussopoulos Alexandra, Teressa Valla.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.