Η μεγάλη έκθεση ζωγραφικής “Τάσος Μαντζαβίνος. Η δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται” είναι αφιερωμένη στο ζωγραφικό έργο του γνωστού Έλληνα δημιουργού Τάσου Μαντζαβίνου.

Ο Τάσος Μαντζαβίνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1979-1984). Πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1984. Έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 26 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Στην έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη τα περίπου 170 έργα του καλλιτέχνη (ελαιογραφίες, σχέδια, κατασκευές) καλύπτουν όλες τις περιόδους της έντονα εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής πορείας του μέχρι σήμερα, καθώς και όλο το φάσμα της θεματολογίας των έργων του, η οποία διακρίνεται για τον βαθιά βιωματικό χαρακτήρα της. Παράλληλα, παρουσιάζονται σε ειδική προθήκη αντικείμενα και παλιά παιχνίδια από τη μεγάλη συλλογή που ο Μαντζαβίνος διατηρεί στο εργαστήριό του και τα οποία έχουν άμεση σχέση με τον πυρήνα της ζωγραφικής του δημιουργίας. Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές, καθώς και από τη συλλογή του ίδιου του καλλιτέχνη.

Η έκθεση ακολουθεί μια χαλαρά δομημένη χρονολογική πορεία της εξέλιξης της ζωγραφικής του Τάσου Μαντζαβίνου, δίνοντας έμφαση στις ενότητες έργων που, μέσα από το πάθος του καλλιτέχνη για το χρώμα, επιχειρούν να αποκαλύψουν στον θεατή τα βασικά θέματα τα οποία επαναλαμβάνονται σχεδόν με εμμονή στο έργο του: καράβια, καβαλάρηδες, σκύλοι, μυθολογικοί και λαϊκοί ήρωες, εραστές, πλατείες με εκκλησίες, δέντρα, τάματα, και, κυρίως, η ίδια του η μορφή, η οποία αποτελεί το πρόσωπο όλων των ηρώων του και μαζί τον καθρέφτη της ταυτότητάς του. Ειδική παρουσίαση θα γίνει στα σχέδια του Μαντζαβίνου, καθώς το σχέδιο αποτελεί το προνομιακό δημιουργικό του μέσο.

Την έκθεση έχει επιμεληθεί η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε από τον Σταμάτη Ζάννο.