“Mantra”: Η πρώτη ατομική έκθεση Manuel Hernández-Ruiz στην Chili Art Gallery

Manuel Hernández-Ruiz

Οι «αφηρημένοι κήποι» του γνωστού Κολομβιανού καλλιτέχνη

Η Chili Art Gallery φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση του γνωστού Κολομβιανού καλλιτέχνη Manuel Hernández-Ruiz με τίτλο “Mantra”, σε επιμέλεια του Πάρη Καπράλου, η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 στις 20.00.

Τα ζητήματα της ταυτότητας και της ολιστικής αντίληψης / διατύπωσης του κόσμου προκύπτουν στο έργο του κολομβιανού ζωγράφου Manuel Hernández-Ruiz. Αυτές οι αναζητήσεις διαμορφώνονται ως «αφηρημένοι κήποι».

Τα φυτικά σύμβολα αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είτε θεωρούμε την αρχαϊκή λαϊκή παράδοση είτε τη θρησκεία, την εραλδική κλπ., καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας μέχρι σήμερα. Στα άνθη, ειδικότερα, έχουν αποδοθεί ιδιαίτερες έννοιες σε χιλιάδες χρόνια. Κάθε μορφή τέχνης έχει εμπλακεί σε σύμβολα λουλουδιών σε κάποιο σημείο, αλλά στη ζωγραφική έχουν εξαιρετική παρουσία. Οι πρώιμες ζωγραφιές είναι πλούσιες σε φιλοσοφικό και χριστιανικό συμβολισμό των φυτών, ενώ τα κινήματα τέχνης του 18ου και 20ού αιώνα έχουν προσθέσει νέες έννοιες στον φυτο-φυτικό συμβολισμό, μέσα από την προσωπική προοπτική των διαφόρων καλλιτεχνών στην απεικόνιση των συμβόλων των φυτών.

Η Ruth Ammann, μια γνωστή ψυχολόγος της Γιουνγκιανής Σχολής, έχει εκδώσει ένα βιβλίο για την ψυχολογική σημασιολογία των κήπων, στο οποίο παρακολουθεί την ετυμολογική προέλευση της λέξης στην ινδο-γερμανική λέξη “ghordo” – που σημαίνει περίφραξη, ή τον ευρισκόμενο σε κλειστή περιοχή. Υπογραμμίζει στο βιβλίο της μια σύμπτωση: «Παρεμπιπτόντως, ο παράδεισος έχει το ίδιο νόημα, που προέρχεται από τα παλαιά ιρανικά, όπου “pairi” (= περίβλημα, αγκάλιασμα) και “daeza” (= τοίχος). Έτσι, ο παράδεισος είναι πρώτα απ ‘όλα μία τοποθεσία που περιβάλλεται από έναν τοίχο. Εντούτοις, περικλείει ένα ιδιαίτερα ιερό μέρος, δηλαδή τον Κήπο της Εδέμ, τον κήπο της ευδαιμονίας. «Στη ρίζα του, ένας κήπος και ένας παράδεισος είναι ένα και το αυτό πράγμα. Η Ammann επισημαίνει ότι ο κήπος είναι κλειστός και οριοθετημένος στο οριζόντιο επίπεδο, αλλά είναι ανοιχτό σε ένα κατακόρυφο επίπεδο, δηλαδή «απεριόριστο προς τον ουρανό και τα βάθη της γης». Συνδέει τον ουρανό και τη γη, την εγκάρσια μεταβλητότητα με την αιώνια μονιμότητα. Η ύπαρξη του φράκτη συνυπολογίζει την ιδέα του κήπου σε ένα σφραγισμένο αλχημικό σκάφος. Είναι ένα δοχείο, όπου η πρώτη ύλη της χαοτικής φύσης μεταμορφώνεται και καλλιεργείται μέσα από τη σκληρή δουλειά του κηπουρού σε ισορροπία με βαθύ σεβασμό στη φύση και την συμπαντική ισορροπία.

Βιογραφικό

O Manuel Hernández-Ruiz είναι ζωγράφος και κομίστας, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Pontificia Universidad Javeriana της Κολομβίας. Έχει δείξει την εικαστική δουλειά του σε 3 ατομικές εκθέσεις στην Κολομβία και την Ν. Αφρική και σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις στην Κολομβία και την Γαλλία. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές.

Σχετικά με την  Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι.Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Βασικός στόχος της Chili Art Gallery είναι η υποστήριξη ανερχόμενων αλλά και καταξιωμένων Ελλήνων και Ξένων Καλλιτεχνών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.