Δύο εκθέσεις από τη Μαρία Αντωνάτου και τη Μάρθα Τσιάρα στον Πολιτιστικό Χώρο Τέχνης «Πολύτροπον»

“Money Bubbles” της Μαρίας Αντωνάτου και “On the Road” της Μάρθας Τσιάρα

Ο Χώρος Τέχνης Π.Ε.Σ. Πολύτροπον παρουσιάζει δύο ατομικές εκθέσεις με τη δουλειά των εικαστικών Μαρίας Αντωνάτου με τίτλο “Money Bubbles” και της Μάρθας Τσιάρα με τίτλο “On the Road”.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τo Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στις 19:30. H διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.

H Ιστορικός, Κριτικός Τέχνης, Μαρία Ξυπολοπούλου γράφει:

Μαρία Αντωνάτου – “Money Bubbles”

Με περιπαικτική και σαρκαστική διάθεση ο τίτλος Money bubbles της νέας σειράς έργων της Μαρίας Αντωνάτου αναφέρεται στη δύναμη του χρήματος να σε ταξιδεύει αλλά και να σε εγκλωβίζει ταυτόχρονα σ’ ένα φαύλο κύκλο χωρίς διαφυγή. Βασικό υλικό της εικαστικού αποτελούν τα νομίσματα, τα οποία λειτουργούν ως φορείς ιστορικής μνήμης και αφορμή για κριτική σκέψη και κοινωνικό- πολιτικό σχόλιο. Μέσα από το Money bubbles η εικαστικός προτείνει στους θεατές ένα «παιχνίδι» οπτικής αλληλεπίδρασης με τα έργα.

Το νόμισμα εμπεριέχει για την εικαστικό το φορτίο της ανάμνησης, αυτής ενός αντικειμένου που σήμερα για πολλούς δεν σημαίνει τίποτα χρηστικά. Εμπεριέχει ωστόσο και σκέψεις για το μέλλον, καθώς «κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές». Η δεύτερη πλευρά των νομισμάτων προκύπτει από τις σκέψεις για το σήμερα και το μέλλον των κερμάτων σ’ ένα μεταβατικό στάδιο όπου περνάμε στην ηλεκτρονική μορφή των συναλλαγών, που βρίσκει την καλλιτέχνιδα με χιουμοριστική διάθεση να διερωτάται «κρατάτε χρήματα;», ως πότε;

Η εικαστικός σχολιάζει με διακριτικό και ευφυές χιούμορ την επίδραση του χρήματος στις ανθρώπινες σχέσεις και συναλλαγές, καθώς και την θεοποίηση του ακόμη περισσότερο σε καιρούς κρίσης. Ο τίτλος «Φούσκες χρήματος» – τίτλος αντιθετικός ως προς τη βαρύτητα του ίδιου του μεταλλικού υλικού και την ελαφριά αίσθηση μιας φούσκας – λειτουργεί συμβολικά και κυριολεκτικά. Από τη μια η εικαστικός επιλέγει να αναφερθεί στην γεωμετρικότητα των έργων και την σφαιρικότητά της φόρμας, από την άλλη κλείνει το μάτι στον θεατή, για την επίπλαστη πραγματικότητα που δημιουργεί το χρήμα.

Μάρθα Τσιάρα – “On the Road”

Με μια νέα ενότητα έργων, τμήμα της πρόσφατης δουλειάς της, η εικαστικός προσκαλεί τον θεατή σε μια εσωτερική περιπλάνηση στο ασυνείδητο της αθωότητας, θυμίζοντάς του τη δυναμική της τέχνης να ταξιδεύει το βλέμμα μέσα από τις εικόνες και το χρώμα και να «ανοίγει παράθυρα».

Οι κόσμοι που δημιουργεί η Μάρθα Τσιάρα μοιάζουν παραμυθένιοι και ανοίκειοι. Τροφοδοτούν την ανάγκη του θεατή να αναζητήσει μια διέξοδο από την πραγματικότητα.

Οι ιστορίες που προτείνει λειτουργούν αυτόνομα και παραμένουν ανοιχτές σε όλες τις ερμηνείες, επιτρέποντας την ταύτιση του θεατή με τους ήρωες του καμβά.

Η γλώσσα της εικαστικού, αρθρώνεται μέσα από σύμβολα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη νέα αυτή σειρά, o γλάρος που εμφανίζεται ως κεντρικό στοιχείο των συνθέσεων της.

Οι φιγούρες-ήρωες μοιάζουν να αναζητούν τη δική τους διαδρομή, ένα ταξίδι.

Ως μια άλλη Αλίκη στη χώρα των δικών της θαυμάτων, η Μάρθα Τσιάρα πρωταγωνιστεί στο βίντεο – animation που αποτελεί μέρος της έκθεσης, μέσα από το οποίο τονίζεται η αφηγηματικότητα της δουλειάς της.

Παρακολουθώντας με ενδιαφέρον τους πειραματισμούς της Μάρθα Τσιάρα με τα νέα μέσα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εικαστικός έχει καταφέρει να τα χρησιμοποιήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύει με την κίνηση και τον ήχο την χαρακτηριστική αφηγηματικότητα που είχε ανέκαθεν η ζωγραφική της δουλειά.

Κεντρική φωτογραφία: Μάρθα Τσιάρα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.