“María de Buenos Aires”: Η tango opera του Astor Piazzolla στο Ηρώδειο

Πρόκειται για την παγκόσμια πρώτη χορογραφημένη opera tango από τους διάσημους χορογράφους Alejandro Aquino & Natalia Hills

Η tango opera «Μαρία του Μπουένος Άιρες» με τη συναρπαστική μουσική του Astor Piazzolla, ανεβαίνει στο Ηρώδειο για μια μοναδική βραδιά με πανσέληνο, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου.

Είναι η παγκόσμια πρώτη χορογραφημένη opera tango από τους διάσημους χορογράφους Alejandro Aquino & Natalia Hills με 14 χορευτές, 10 ηθοποιούς – χορωδούς και εννιαμελή ορχήστρα.

50 χρόνια μετά την πρεμιέρα της όπερας η μαγική φωνή του Buenos Aires, Amelita Baltar, η μούσα και σύντροφος του Astor Piazzola, θα ερμηνεύσει τις ωραιότερες Άριες tango που γράφτηκαν ποτέ.

H tango opera «Μαρία του Μπουένος Άιρες» σε μουσική του Astor Piazzolla και λιμπρέτο του Horacio Ferrer είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό έργο του είδους. Έκανε πρεμιέρα, 50 χρόνια πριν, στις 4 Μαΐου του 1968 στο Μπουένος Άιρες και αποτελεί την κορωνίδα της δημιουργίας του Piazzolla έχοντας παρουσιαστεί στις σπουδαιότερες οπερατικές σκηνές και σημαντικότερα φεστιβάλ  του κόσμου: Houston Grand Opera (1991), Covent Garden Festival (2000), Grand Thermae Villa (2003), Teatro Nacional de São João (2006),  Edinburgh Festival (2010), Milwaukee Opera (2011), Cincinnati Opera (2012), Florida Grand Opera (2013), Syracuse Opera (2014), Anchorage Opera (2016), Opera Grand Rapids (2016), Atlanta Opera (2017), Mill City Summer Opera (2017).

Η μουσική της «Μαρίας του Μπουένος Άιρες» στηρίζεται κυρίως στο νέο τάνγκο – nuevo tango-  ένα είδος που ανέδειξε κυρίως ο Piazzolla. Στην βάση του βρίσκεται φυσικά το αργεντίνικο tango, μπολιασμένο όμως με στοιχεία από άλλα είδη, την τζαζ και την κλασική μουσική. Βέβαιο είναι ότι ο συνθέτης Piazzolla και ο λιμπρετίστας Ferrer δούλεψαν στενά σκηνή προς σκηνή το έργο. Ο Piazzolla χρησιμοποίησε διαφορετικά είδη tango για κάθε μία από τις περιόδους στη ζωή της Μαρίας – παραδοσιακό, ρομαντικό, σύγχρονο- όπως επίσης άλλα είδη μουσικής, το βαλς και τα τραγούδια των πάμπας, δηλαδή των περιοχών που περιβάλλουν το Μπουένος Άιρες.

Στις 25 Σεπτεμβρίου οι θεατές στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν όχι μόνο τις εξαίσιες μελωδίες της «Μαρίας του Μπουένος Άιρες» αλλά και πολλά αναγνωρίσιμα θέματα του Astor Piazzolla.

Αmelita Baltar

Η Αmelita Baltar, Αργεντίνα τραγουδίστρια, γεννήθηκε τον Σεπτέμβρη του 1940 στην κακόφημη γειτονιά Barrio Norte, στο Buenos Aires. Ο Astor Piazzola την ανακάλυψε τυχαία και της πρότεινε να πρωταγωνιστήσει στην τάγκο – όπερα  «Maria de Βuenos  Aires». Άρχισε να γράφει τραγούδια για εκείνη, ανάμεσα στα οποία και το πιο δημοφιλές «Balada para un loco» του οποίου είναι και η πρώτη ερμηνεύτρια. 50 χρόνια μετά η Amelita Baltar, η αυθεντική ερμηνεύτρια της «Μαρίας του Μπουένος Άιρες»,  έρχεται στο Ηρώδειο για να τραγουδήσει τις συγκλονιστικές άριες που την καθιέρωσαν.

Η υπόθεση

Στα άδυτα του υπόκοσμου της Αργεντινής ξετυλίγονται οι ιστορίες της Μαρίας, της πόλης του Μπουένος Άιρες, αλλά και του ίδιου του tango. Η Μαρία γεννήθηκε σ’ ένα φτωχικό προάστιο του Buenos Aires «… μια μέρα που ο θεός ήταν μεθυσμένος». Στη δίνη ενός χαμένου έρωτα καταφεύγει στο κέντρο του Buenos Aires. Εκεί ερωτεύτηκε το tango και η ψυχή της έμαθε να εκφράζεται μέσα από αυτό. Η ζωή και ο θάνατος της Μαρίας είναι το νήμα του έργου. Η γέννηση του παιδιού της σηματοδοτεί το θάνατό της. Η tango ψυχή της μένει αθάνατη, φωτεινή, περιπλανώμενη στη σκοτεινή πόλη.

Συντελεστές

Λιμπρέτο: Horacio Ferrer
Μουσική: Astor Piazzola
Χορογραφίες/σκηνική ηθοποιία/κοστούμια: Natalia Hills – Alejandro Aquino

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

20 €
- 110 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

10 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.