”Mark of Cain”: Η έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Διάδου

Mark of Cain

Ένα οπτικό μανιφέστο για τη διαχρονικότητα της ανείπωτης βίας

Το Σάββατο 13 Απριλίου στην Παλιά Αποθήκη Χάρτου, Χρυσοσπηλιωτίσσης 3, εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Διάδου Mark of Cain, ένα οπτικό μανιφέστο για τη διαχρονικότητα της ανείπωτης βίας, όπου αποτρόπαιες στιγμές της ιστορίας μεταλλάσσονται στον καμβά ως πράξη προσωπικής λύτρωσης και εξορκισμού του κακού.

Η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου γράφει για την έκθεση Mark of Cain (on violence): «Η Ειρήνη Διάδου περιδιαβαίνει την ιστορία της ανθρωπότητας για να ανασύρει μέσα από τη ζωγραφική της πραγματικά γεγονότα που ταράζουν και αφυπνίζουν. Οι πίνακές της, αφαιρετικές σκηνές ενός μακάβριου θεάτρου του παραλόγου, υπαινίσσονται απειλητικές και εχθρικές καταστάσεις, εγείροντας συναισθήματα επισφάλειας. Σε απόλυτη συνέργεια με τον αρχιτεκτονικό χώρο, την έως πρότινος εγκαταλελειμμένη αποθήκη χάρτου με τα εμφανή ίχνη φθοράς, τα έργα συνθέτουν ένα φορτισμένο ζωγραφικό περιβάλλον καθυποβάλλοντας τους θεατές.

Οι αποτρόπαιες στιγμές της ιστορίας αποτυπώνονται μεταλλαγμένες στον καμβά ως πράξη προσωπικής λύτρωσης της καλλιτέχνιδας και εξορκισμού του κακού. Βίαιες χειρονομίες που μοιάζουν να εξωτερικεύουν αυτόματα συνειδητό και ασυνείδητο, σκιαγραφούν συνθέσεις που συνειρμικά παραπέμπουν σε εκρήξεις, σκότος, αίμα, καμένη γη.

Τέχνη βαθύτατα πολιτική και κοινωνική, ενδεδυμένη με το λυρικό πέπλο και τη δυναμική πυγμή της αφαίρεσης, η ζωγραφική της Διάδου λειτουργεί εν είδει οπτικού μανιφέστο. Η έκθεση υπογραμμίζει τη διαχρονικότητα της ανείπωτης βίας, έκδηλης από τις απαρχές του κόσμου όπως υποδηλώνει η Βιβλική αναφορά του τίτλου στον Κάιν, θέτοντας ηθικά ερωτήματα γύρω από την ίδια την ανθρώπινη φύση».

Tη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019, θα εγκαινιαστεί μια ακόμα έκθεση της ζωγράφου στο γειτονικό βιβλιοπωλείο Φωταγωγός, Κολοκοτρώνη 59Β, με τίτλο Safe-place. Οι δυο εκθέσεις λειτουργούν διαλεκτικά, συντάσσοντας μια πραγματεία πάνω στη βία και ένα αφήγημα αισιόδοξης θέασης του κόσμου. Για την έκθεση Safe-place η Μπία Παπαδοπούλου σημειώνει: «Έργα μικρών διαστάσεων, συγκροτούνται από ήρεμες χειρονομιακές πινελιές που αναπτύσσονται σε οριζόντια διάταξη. Πρόκειται για τοπία, όπως αποκαλύπτουν οι τίτλοι, με ατάραχες θάλασσες και καθαρούς ουρανούς που μοιάζουν να υπόσχονται την άφιξη στο λιμάνι, σε τόπους ασφαλείς, ήσυχους, ουτοπικούς».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.