«Μαρτυρίες – Βλέμματα»: Η έκθεση φωτογραφίας για τα 50 χρόνια συνεργασίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του πρακτορείου Magnum Photos

Φωτογραφίες από τα αρχεία του πρακτορείου Magnum Photos, που τεκμηριώνουν τις κύριες ανθρωπιστικές κρίσεις και τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από το 1971 έως σήμερα, στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoBiennale 2021

27 Ιανουαρίου 2022
- 20 Μαρτίου, 2022

Μισό αιώνα ζωής συμπληρώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν μία έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μαρτυρίες – Βλέμματα», 1971 – 2021 Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Magnum, 50 χρόνια στο πεδίο, η οποία ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και φιλοξενείται στο πλαίσιο της Thessaloniki PhotoBiennale 2021 στον Πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης, από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 20 Μαρτίου 2022.

Για 50 χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και το πρακτορείο Magnum Photos καλύπτουν τους ίδιους τομείς παρέμβασης: εμπόλεμες ζώνες, ανθρωπιστικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Οι δύο οργανισμοί μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αρχές και ιδιαίτερα την ανεξαρτησία τους.

«Μαρτυρίες – Βλέμματα», 1971 – 2021 Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Magnum, 50 χρόνια στο πεδίο
©Thomas Dworzak-Magnum Photos

Η 50ή επέτειος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αποτελεί την ευκαιρία για μια αναδρομική έκθεση που αποτυπώνει τη συνεργασία των δύο οργανισμών μέσα στις δεκαετίες. Η έκθεση με τίτλο «Μαρτυρίες – Βλέμματα» περιλαμβάνει μια επιλογή φωτογραφιών από τα αρχεία του πρακτορείου Magnum Photos, οι οποίες τεκμηριώνουν τις κύριες ανθρωπιστικές κρίσεις και τη δράση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από το 1971 έως σήμερα. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι εξίσου αφηγηματικό όσο και οπτικό.

«Μαρτυρίες – Βλέμματα», 1971 – 2021 Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Magnum, 50 χρόνια στο πεδίο
©Yael Martínez_Magnum Photos

Η έκθεση περιλαμβάνει ενδεικτικά φωτογραφίες από τις πρώτες δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε εμπόλεμη ζώνη στον Λίβανο το 1976, μέχρι την κρίση στη Ρουάντα το 1994, τον πόλεμο στη Συρία το 2011, τον μεγάλο σεισμό στην Αϊτή το 2010, τη μάχη κατά του Έμπολα στην Αφρική και την πανδημία COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

«Μαρτυρίες – Βλέμματα», 1971 – 2021 Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Magnum, 50 χρόνια στο πεδίο
©Stuart Franklin / Magnum Photos

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα της Thessaloniki Photobiennale 2021 του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του 24ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Μαρτυρίες – Βλέμματα», 1971 – 2021 Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Magnum, 50 χρόνια στο πεδίο
©Newsha Tavakolian-Magnum Photos

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής ανεξάρτητη ιατρική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1971 από μια ομάδα Γάλλων γιατρών και δημοσιογράφων για την παροχή ιατρικής βοήθειας χωρίς διακρίσεις σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η ιατρική δράση είναι η κύρια αποστολή της οργάνωσης και η μαρτυρία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της.

Το Magnum Photos είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος παγκόσμιος φωτογραφικός οργανισμός που αντιπροσωπεύει μερικές από τις πιο αξιόλογες φωνές της σύγχρονης φωτογραφίας και έχει τεκμηριώσει όλα τα σημαντικά διεθνή γεγονότα από το 1947.

Συντελεστές

Φωτογράφοι: Abbas (IR), Enri Canaj (AL), Raymond Depardon (FR), Thomas Dworzak (DE), Stuart Franklin (UK), Hiroji Kubota (JP), Yael Martinez (MX), Lorenzo Meloni (IT), Paolo Pellegrin (IT), Gilles Peress (FR), Chris Steele-Perkins (UK), Cristina Garcia Rodero (ES), Moises Saman (ES/US), Jerome Sessini (FR), Newsha Tavakolian (IR)

Επιμέλεια προσαρμογής για τη Thessaloniki Photobiennale 2021: Ηρακλής Παπαϊωάννου

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

27 Ιανουαρίου – 20 Μαρτίου 2022
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 12:00-20:00

Πρώην Βρεφονηπιακός Σταθμός, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Παραλία Θεσσαλονίκης

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.