Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει ένα κύκλο δύο δίωρων εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μαθήτριες Γυμνασίου με τίτλο Μαθηματικά για κορίτσια, με την αφορμή της συνεργασίας του με τη διεθνή Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Greenlight for Girls absl (G4g).

Το διασημότερο θεώρημα στα μαθηματικά
Σάββατο 23 Μαΐου 2015, 17:00-19:00
Τα παιδιά κατανοούν την πυθαγόρεια σχέση στο ορθογώνιο τρίγωνο, αφενός ως σχέση εμβαδών κι αφετέρου ως κριτήριο καθετότητας συγχρόνως, μέσα από την ανασκόπηση της ιστορικής διαδρομής της πυθαγόρειας σχέσης, κατανοούν την έννοια «θεώρημα» όπως προκύπτει από την έννοια της «απόδειξης», αλλά και αποδεικνύουν το διάσημο «Πυθαγόρειο Θεώρημα».

Το δυαδικό αλφάβητο του Η/Υ
Σάββατο 30 Μαΐου 2015, 17:00-19:00
Μέσω του κατάλληλου αλληλεπιδραστικού εκθέματος, τα παιδιά κατανοούν τη σχέση μεταξύ δυαδικού και δεκαδικού συστήματος αρίθμησης, ενώ γίνεται και μια ιστορική σύνδεση με τη αριστοτέλεια Λογική, η οποία, σε συνδυασμό με το δυαδικό σύστημα αρίθμησης των μαθηματικών και τις δύο βασικές καταστάσεις («διέρχεται/δεν διέρχεται ρεύμα») των κυκλωμάτων του ηλεκτρονικού υπολογιστή, αποτελεί τη βάση της Πληροφορικής. Επιπλέον, η αναφορά στο πλαστικό αλφάβητο του Vasarely και τα εικαστικά ψηφία του, καθιστούν σαφέστερη την αναγκαιότητα ενός αλφαβήτου στη διαμόρφωση μιας γλώσσας επικοινωνίας.

Εκπαιδευτικός: Βάσω Αμπλιανίτη, μαθηματικός.

Η Greenlight for Girls absl (G4g) ξεκίνησε να δραστηριοποιείται πριν από περίπου τέσσερα χρόνια στις Βρυξέλλες και μέχρι σήμερα έχει διεξάγει πάνω από 70 εκδηλώσεις σε 5 διαφορετικές ηπείρους, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 10.000 κοριτσιών και τουλάχιστον 1.300 εθελοντών. Σκοπός της είναι να ενθαρρύνει τα κορίτσια να ακολουθήσουν τις θετικές επιστήμες, βοηθώντας τα να αντιληφθούν πώς η επιστήμη μπορεί παράλληλα να είναι και μια δημιουργική όσο και διασκεδαστική περιπέτεια.