Τιμώντας τη μνήμη του Βασίλη Τοκάκη, ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Με τα μάτια της ψυχής», που θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

«Εξαιρετικός επαγγελματίας στο αντικείμενο του αλλά και παθιασμένος με την τέχνη της φωτογραφίας, ο Βασίλης Τοκάκης άφησε παρακαταθήκη ένα μεγάλο αριθμό φωτογραφιών. Φωτογραφίες που μας αναδεικνύουν την ευαισθησία του για τη ζωή και μας αποκαλύπτουν ακόμα ένα κρυφό ταλέντο του που λίγοι γνώριζαν.

Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΚΑΚΗΣ

Ατέρμονα παιχνίδια με το φακό μέσα από τα ταξίδια του και από οικογενειακές στιγμές, είναι μερικά από τα θέματα που εγκλώβιζε με το φακό του. Η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Τοκάκη ”Με τα μάτια της ψυχής” φιλοξενεί μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφικές του δημιουργίες οι οποίες θα βοηθήσουν να γνωρίσουμε εκτός από τον καθηγητή και τον επικοινωνιολόγο Τοκάκη και τον ταλαντούχο φωτογράφο Βασίλη.»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος, συνεργάτης και φίλος του Βασίλη, επιμελείται την έκθεση και σημειώνει για τον ίδιο και την ενασχόλησή του με τον φακό:

«Ο Βασίλης ήταν ένας από τους πιο παθιασμένους με την τέχνη της φωτογραφίας ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Ό,τι του έλειπε από τεχνικές γνώσεις το αντικαθιστούσε με το πάθος με το οποίο φωτογράφιζε τα πάντα: Οικογενειακές στιγμές, φύση, ταξιδιωτικά, παιχνίδια με τον φακό, μικρόκοσμοι, όλα ήταν θέματα για τον Βασίλη.

Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΚΑΚΗΣ

Βέβαια τα παιδιά του, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο πρόθυμα μοντέλα, ήταν το αγαπημένο του θέμα όπως εξ άλλου συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από την πρώτη στιγμή της ανακάλυψης της φωτογραφίας.

Εργαζόμενος σε μία πολύ απαιτητική δουλειά, έχοντας στην ευθύνη του την επικοινωνία και την εικόνα πολύ σημαντικών πολιτικών προσώπων, είναι σίγουρο πως ελάχιστο χρόνο μπορούσε να αφιερώσει στο αγαπημένο του χόμπυ.

Παρ’ όλα αυτά, στην εικοσαετία που βρεθήκαμε σε διάφορες δουλειές με αποκορύφωμα την πενταετία που συνεργαστήκαμε σε καθημερινή βάση στο γραφείο του Υπουργού Οικονομίας, είχε πάντα μια ερώτηση να κάνει, κάποια φωτογραφία να μου δείξει, συνεχώς προσπαθώντας να γίνει καλύτερος.

Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΚΑΚΗΣ

Όπως γράφει ο ίδιος σε κείμενο του με τίτλο ”Η Δύναμη της Σκιάς” που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο μου ”Αιχμαλωτίζοντας τον Χρόνο” και αναφέρεται στην συνεργασία μας στο Υπ. Οικονομικών, ”Ο φωτογράφος γίνεται το alter ego του επικοινωνιολόγου, είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει πράξη την πιο απίθανη σκέψη και ιδέα του.

Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βρει τον τρόπο να κλέψει τη στιγμή που μπορεί να κάνει τη διαφορά. 1286 ημέρες μαζί με τον Νίκο στο γραφείο, στο τρέξιμο, στο δρόμο, σε αυτοκίνητα, σε αεροπλάνα, σε λεωφορεία, σε ταξίδια, σε περιοδείες, σε συναντήσεις, σε συσκέψεις, μοιραστήκαμε σκέψεις, άγχος, ξενύχτια, έντονες στιγμές, ήταν εκεί σε χαρούμενες και σε δύσκολες στιγμές, κατέγραφε σαν σκιά τα γεγονότα, τις σκέψεις, τις εκφράσεις και τα συναισθήματα.”

Δυστυχώς το έφερε η ζωή και έφυγε πρώτος ο Βασίλης και έμεινε η «σκιά» να του αφιερώνει αυτές τις λίγες λέξεις και να επιμελείται τις φωτογραφικές του δημιουργίες.

Στην έκθεση παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφικές του δημιουργίες πιστεύοντας πως θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε, εκτός από τον αγωνιστή, τον επικοινωνιολόγο, τον καθηγητή, και τον φωτογράφο Βασίλη Τοκάκη.

Προσωπικά οφείλω ένα μεγάλο ”ευχαριστώ” στην οικογένεια του που μου έκανε την μεγάλη τιμή να μου εμπιστευτεί το φωτογραφικό αρχείο του Βασίλη δίνοντας μου έτσι την ευκαιρία να τιμήσω ένα καλό φίλο και συνεργάτη.»