Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ των Δημητρίων παρουσιάζει την παράσταση «Με χτύπησε στις 2:45» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, από την Τρίτη 23 έως και την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στις 21.00, στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον.

Το έργο αυτό δεν είναι αφήγηση, ντοκουμέντο ή μανιφέστο. Είναι ένα χορικό φτιαγμένο από φωνές που μιλούν για τη βία εντός των “τοιχών”, όπως επίσης και για την ντροπή, το φόβο και την αγάπη. Πρόκειται για μια παράσταση που επιχειρεί να ακουμπήσει το θέμα της κακοποίησης και της ενδοοικογενειακής βίας, βασισμένη στο βιβλίο της Eléonore Mercier «Je suis complètement battue».

Ξεκινώντας από τη σιωπηρή αποδοχή μίας κατάστασης η παράσταση οδηγείται σε μία ηχηρή αντίδραση – ατομική και ομαδική- επιχειρώντας να προσεγγίσει κάθε ψυχική και σωματική συνθήκη που βιώνει τόσο το θύμα όσο και ο θύτης. Η συγγραφέας εργάστηκε για δεκαεπτά χρόνια σε οργάνωση αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, και στο βιβλίο της συγκέντρωσε φράσεις από 1.630 τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια, που έγιναν από κακοποιημένες γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας.

Προοίμιο της παράστασης είναι ένα δεκάλεπτο δρώμενο που παρουσίασε στο Βασιλικό Θέατρο της Στοκχόλμης η νέα σκηνοθέτιδα Ελένη Ευθυμίου μαζί με την ηθοποιό Βασιλική Τρουφάκου και τους συντελεστές Ελισάβετ Αντάπαση, Χριστίνα Μπιρμπίλη-Καραλέκα, Λαέρτη Μαλκότση και Αναστασία Τζέλλου, τον Ιούνιο του 2012. Η ελληνική ομάδα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μπέργκμαν εκπροσωπώντας τα Δημήτρια. Συγκεκριμένα έπαιξε στη σπονδυλωτή παράσταση «I was hit at 14.45» μαζί με ομάδες προερχόμενες από δέκα μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα, μέλη του δικτύου Mitos 21. Συνέχεια και εξέλιξη αυτής της εμπειρίας είναι η παρούσα παράσταση.

Στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, η παράσταση πλαισιώνεται από ένα παράλληλο φωτογραφικό – εικαστικό project, το οποίο βασίζεται στη φωτογράφιση εθελοντών στους δρόμους της πόλης. Το φωτογραφικό αυτό υλικό προβάλλεται σε κεντρικά σημεία της πόλης από τις αρχές Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος του μήνα.

Στην παράσταση ακούγονται κείμενα από το βιβλίο της Eléonore Mercier «Je suis complètement battue» (Μετάφραση: Νικηφόρος Παπανδρέου), τη συλλογή ποιημάτων του Charles Baudelaire’s “Les Fleurs du Mal”, καθώς και κείμενα που έγραψαν οι συντελεστές της παράστασης βασισμένα σε αληθινές μαρτυρίες.