“Mediterranean Futures: Communities – Creating the Collective Body”: Διήμερο event στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης από το Movement Radio της Στέγης

MEDITERRANEAN FUTURES_ Communities – Creating the Collective Body

Ένα σαββατοκύριακο αφιερωμένο στις κοινότητες των μεταναστών και των προσφύγων της πόλης

7 Μαΐου 2022
- 8 Μαΐου, 2022

Το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαΐου, το Movement Radio, ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός της Στέγης, παρουσιάζει το “Mediterranean Futures: Communities – Creating the Collective Body” γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα, την ενότητα και την αλληλεγγύη.

Ένα διήμερο event που εξερευνά τη δύναμη των δικτύων και την κίνηση ανθρώπων, ήχων και ιδεών έρχεται στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και φέρνει στο προσκήνιο τις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων της πόλης.

DJ και live sets, περφόρμανς, συζητήσεις, ένα διαδραστικό παιχνίδι για παιδιά, παραδοσιακοί χοροί, ξεχωριστές γεύσεις αλλά πολλές και άλλες εκπλήξεις, σε καλλιτεχνική διεύθυνση των Voltnoi & Quetempo.

Mediterranean Futures: Communities – Creating the Collective Body

Έχοντας ως θεμέλιο την έννοια του ‘Creating The Collective Body’ (Δημιουργώντας Ένα Συλλογικό Σώμα), το διήμερο αυτό, στοχεύει στη δημιουργία δικτύων και συνδέσεων μεταξύ ατόμων και κοινοτήτων, στην αλλαγή της  αφήγησης σχετικά με την υπηκοότητα, την ελεύθερη μετακίνηση και τη μετανάστευση, στη δημιουργία ενός σημείου συνάντησης και συζήτησης, και στην προώθηση της αλληλεγγύης μέσα από τις ιστορίες, τους ήχους και τις φωνές που μοιραζόμαστε.

Ταυτόχρονα, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης θα υπάρχει και ένα πάνελ που θα παρουσιάζει τις ραδιοφωνικές εκπομπές των κοινοτήτων στο Movement Radio, με τη συμμετοχή της Ιβοριανής Κοινότητας Ελλάδος, του Anasa Cultural Centre, της Κογκολέζικης Κοινότητας του Κονγκό Μπραζαβίλ Ελλάδος, του Syrian Greek Youth Forum, των FixUp TV και Afrobeat Athens και της Κοινότητας Μπουρκίνα Φάσο Ελλάδος. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης πάνω στο θέμα ‘Creating The Collective Body’.

Η πρώτη μέρα θα κλείσει με τις πολυσυλλεκτικές μουσικές επιλογές της Tash LC, καλλιτέχνιδας που κατοικεί στο Λονδίνο και resident DJ στους σταθμούς KISS FM, NTS και Μovement Radio. Ο Δομινικανός παραγωγός Kelman Duran θα παρουσιάσει ένα ιδιαίτερο μείγμα reggaeton και άλλων ειδών ηλεκτρονικής μουσικής από τη Λατινική Αμερική, κλείνοντας έτσι τη δεύτερη μέρα.

Καθόλη τη διάρκεια του διημέρου θα ακουστούν επίσης, μουσικές από τα μέλη του Afrobeat Athens Dj Prolifik & Loongab και τον resident του Movement Radio Kairo, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί ντάμπκε από το Syrian Greek Youth Forum και live MC sets από του Serge Bowl και Ofili.

Το Anasa Cultural Centre και οι μαθητές του 30ού δημοτικού σχολείου της Κυψέλης θα παρουσιάσουν ένα διαδραστικό παιχνίδι βασισμένο στα εργαστήρια καλλιτεχνικής πρακτικής που οργάνωσαν και συμμετείχαν τον περασμένο χρόνο.

Πρόγραμμα

Σάββατο 7 Μαΐου 2022

14:00 – 17:00 | Movement Radio DJ Sets
17:00 – 18:00 | Διαδραστικό παιχνίδι για όλους με το ANASA CULTURAL CENTRE & το 30ό δημοτικό σχολείο της Κυψέλης

18:00 – 20:00 | Παρουσίαση των εκπομπών των μεταναστευτικών κοινοτήτων του Movement

Moussa Sangare – Ivorian Community of Greece
Reine Linda Nyongo – Congolese Community of Congo Brazzaville In Greece
Mamorinos Sebgo – Burkina Faso Community of Greece
Michael Afolayan – Anasa Cultural Centre
Gbenga Akinyemi – FixUp TV Athens
Wael Habbal – Syrian Greek Youth Forum
Kareem Kabbani – Syrian Greek Youth Forum
Voltnoi & Quetempo – Movement Radio

20.00 – 21:30 | DJ Prolifik & Loongab (Afrobeats Athens) DJ Set and Hyper
21.30 – 22:00 | Serge Bowl Live Performance
22.00 – 23:30 | Tash LC  DJ Set
14:00 – 23:00 | Φαγητό & Ποτό

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

14:00 – 17:00 | Movement Radio DJ Sets
18:00 – 20:00 | Συζήτηση – Δημιουργώντας το Συλλογικό Σώμα, με τους

Moussa Sangare – Ivorian Community of Greece
Reine Linda Nyongo – Congolese Community of Congo Brazzaville In Greece
Mamorinos Sebgo – Burkina Faso Community of Greece
Michael Afolayan – Anasa Cultural Centre
Wael Habbal – Syrian Greek Youth Forum
Kareem Kabbani – Syrian Greek Youth Forum

20.00 – 21:00 | Kairo DJ Set
21.00 – 20:00 | Το Syrian Greek Youth Forum παρουσιάζει τον χορό Dabke
21.30 – 22:00 | Ofili Live Performance
22.00 – 23:30 | Kelman Duran DJ Set
14:00 – 23:00 | Φαγητό & Ποτό

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ MOVEMENT RADIO

Το Movement Radio είναι ένας διεθνής διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός με έδρα την Αθήνα, από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το SAE Institute και το Goethe Institute. Διερευνά διαπολιτισμικές αλληλεπιδράσεις, πολιτικά και θεωρητικά ζητήματα που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο και αντανακλάσεις μετακίνησης πληθυσμών από τη Μεσόγειο και ακόμα πιο πέρα, μέσα από μια σειρά ανατεθειμένων έργων, θεματικών mixtapes, συνεντεύξεων, DJ sets και πολλών άλλων δράσεων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Francis ‘Ofili’ Adetokunbo είναι μουσικός με έδρα την Αθήνα και καταγωγή από το Λάγος της Νιγηρίας. Ο 33χρονος δημιουργεί Afro Βeats, Ηip Ηop και Τrap μουσική εδώ και περίπου μια δεκαετία, με τις πρώτες κυκλοφορίες του να συμβαίνουν εδώ και δύο χρόνια, λίγο αφότου μετακόμισε στην Ελλάδα, από την Νιγηρία. Είναι ο 5ος και μεγαλύτερος σε ηλικία αδερφός της διάσημης μπασκετικής οικογένειας των Αντετοκούνμπο. Το καλλιτεχνικό του όνομα Ofili, είναι ταυτόχρονα το όνομα του αγαπημένου του παππού, ο οποίος τον μεγάλωσε και σημαίνει ειρήνη και ευτυχία.

O Serge Bowl Atefor είναι rapper και τραγουδιστής με καταγωγή από το Καμερούν και τη Νιγηρία. Ήρθε στην Ελλάδα το 2014, ύστερα μετακόμισε στη Γαλλία, και τελικά επανεγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Η μουσική είναι το πάθος του, και στόχος του είναι να φέρει έναν φρέσκο αέρα στην ελληνική μουσική σκηνή μέσα από το ραπάρισμα και το τραγούδι του, και να την κάνει πιο δυναμική, δημιουργική, μουσική και διασκεδαστική. Στόχος του είναι επίσης η προώθηση του μουσικού είδους Afrobeat και τον ταλαντούχων μαύρων μουσικών που για πολύ καιρό είχαν ελάχιστη παρουσία στη μουσική σκηνή της Ελλάδας.

O Kelman Duran είναι Δομινικανός παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής με έδρα το Λος Άντζελες. Ο πρώτος του δίσκος, 1804 Kids, κυκλοφόρησε από την Hundebiss Records. Η προσέγγιση του ως προς τη μουσική παραγωγή βασίζεται στη νοσταλγία “για τον τόπο καταγωγής του και την εποχή που πήγαινε σε σπιτικά πάρτι ως πιτσιρικάς” στα Washington Heights του Μανχάταν. Το πολιτικό στοιχείο δεν απουσιάζει ποτέ από τη μουσική του. Η παρουσία ρυθμών της reggaeton περασμένων από compressor στον πρώτο του δίσκο αποτελεί αναφορά στην επανάσταση της Αϊτής. Το παρόν του είναι επηρεασμένο από μια ολόκληρη ζωή όπου χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό καθώς και τοξικές, εθνικιστικές συμπεριφορές.

Η Tash LC είναι DJ και παραγωγός με έδρα το Λονδίνο. Είναι επίσης ραδιοφωνική παραγωγός στο Worldwide FM και το BBC Radio 1Xtra.

Το Φόρουμ Συριακής και Ελληνικής Νεολαίας είναι ένα διεθνές κίνημα ακτιβισμού, με έδρα την Αθήνα. Συνεργάζονται ως ενεργοί πολίτες από το 2018, αντλώντας από τα διαφορετικά τους υπόβαθρα και χτίζουν μια πλατφόρμα για ιθαγένεια. Έχουν αναπτύξει μεθόδους δημιουργικού ακτιβισμού: χρησιμοποιούν τον πολιτισμό ως εργαλείο πολιτικής συμμετοχής, αναζητούν συνδέσεις και κοινές ιστορίες, ανήκουν στην πόλη και γίνονται η πόλη. Τα πρότζεκτ τους αναπλάθουν την πόλη της Αθήνας και, ως αποτέλεσμα, είναι όλοι Αθηναίοι πλέον.

Το πολιτιστικό κέντρο ANASA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στο διαπολιτισμικό διάλογο μεταξύ των λαών και την ενταξη και ενδυνάμωση των νέων Αφρικανικής καταγωγής που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, μέσω της τέχνης και του πολιτισμού, προωθώντας την αφρικάνικη τεχνη: μουσική, θέατρο, χορό, λογοτεχνία.

Η Ελληνική Κοινότητα της Μπουρκίνα Φάσο δραστηριοποιείται στην Αθήνα.

Η Ιβοριανή Κοινότητα Ελλάδας είναι μια κοινοτική οργάνωση με έδρα της την Ελλάδα. To διοικητικό της συμβούλιο αυτή τη στιγμή αποτελείται από 7 μέλη που εργάζονται εθελοντικά και, ως τον Οκτώβριο του 2019, είχε 107 εγγεγραμμένα μέλη. Η οργάνωση πιστεύει ότι η διαφορετικότητα αποτελεί πηγή ανάπτυξης και προόδου για όλους τους ανθρώπους που κατοικούν στην Ελλάδα και είναι αφιερωμένη στην ενεργή διαμόρφωση αυτής της διαδικασίας μέσα από δραστηριότητες στην κοινότητά της, την ενασχόληση με τον τοπικό πληθυσμό και τις πρωτοβουλίες της.

Η κοινότητα του Κονγκό της Μπραζαβίλ στην Ελλάδα στο ακρωνύμιο CCBG, είναι η συνέχεια του συλλόγου Bisso na Bisso στη Lingala (μεταφράζεται Between us). Δραστηριοποιείται από τον Οκτώβριο του 2019 με 5 μέλη του εκτελεστικού γραφείου που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση ενότητας και αλληλεγγύης εντός της εν λόγω κοινότητας, η οποία μέχρι σήμερα αριθμεί 120 εγγεγραμμένα μέλη.

Η AfrobeatsAthens είναι μια ομάδα Νιγηριανών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για παραπάνω από μια δεκαετία. Είναι υπεύθυνη για την οργάνωση πάρτυ σε club, συναυλιών καθώς και άλλου τύπου events, με στόχο να προωθήσει την Afrobeat μουσική και την κουλτούρα της στην Ελλάδα.

Ο Kairo είναι Αιγύπτιος καλλιτέχνης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Διατηρεί βαθιές συνδέσεις με την αιγυπτιακή και αραβική κληρονομιά του και οι ρίζες του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τέχνης του. Μέσα από την αγάπη του για τη μουσική και την προσωπική του εμπειρία (μεγαλώνοντας ως δίγλωσσος και αργότερα εργαζόμενος ως διερμηνέας), ο Kairo έχει στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ γλώσσας και μουσικής και να θέσει υπό διερώτηση την άποψη ότι η κατανόηση των στίχων είναι απαραίτητη για να συνδεθεί κανείς με τη μουσική, μέσα από την επιλογή κομματιών από πολλές διαφορετικές χώρες στα set του. Οι επιλογές του επικεντρώνονται κυρίως στo rap, την trap και το drill, με στόχο να αναδείξει καλλιτέχνες από όλο τον πλανήτη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

7 – 8 Μαΐου 2022 | 14:00 – 23:30

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Φωκίωνος Νέγρη 42 & και Ζακύνθου, Αθήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.