Μεγάλη Εβδομάδα στο ΚΠΙΣΝ με τρεις μουσικές βραδιές κατανυκτικής ατμόσφαιρας

Μεγάλη Εβδομάδα στο ΚΠΙΣΝ

Συμφωνία των Θλιμμένων Ασμάτων του Χένρικ Γκορέτσκι από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ και «Της Σιωπής ο Τόπος» με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Vassiliko

18 Απριλίου 2022
- 20 Απριλίου, 2022

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει τρεις μουσικές εκδηλώσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών Cosmos.

Τη Μεγάλη Δευτέρα η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει τη Συμφωνία των Θλιμμένων Ασμάτων του Χένρικ Γκορέτσκι υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη στη μουσική παράσταση «Της Σιωπής ο Τόπος», ο Γιώργος Νταλάρας και ο Vassilikos ερμηνεύουν συνθέσεις του Ανδρέα Κατσιγιάννη.

Συμφωνία των θλιμμένων ασμάτων του Χένρικ Γκορέτσκι

Τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου, στις 20:30, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει την 3η Συμφωνία του Πολωνού συνθέτη Χένρικ Γκορέτσκι. Ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου διευθύνει ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα, γνωστό και ως Συμφωνία των Θλιμμένων Ασμάτων. Μέσα από ποιητικά κείμενα που υμνούν την αγάπη, αποτυπώνουν τη θλίψη, θρηνούν τον θάνατο και εκθειάζουν την πίστη, το έργο θα αποδώσει μεταξύ άλλων τα συναισθήματα που χαρακτηρίζουν την πορεία από τη Σταύρωση στην Ανάσταση.

Το πρώτο μέρος της συμφωνίας βασίζεται σε έναν πολωνικό ύμνο του 15ου αιώνα για τον θάνατο του Ιησού, ενώ το δεύτερο, στο σημείωμα μιας 18χρονης κοπέλας μέσα από το κελί της στην Γκεστάπο. Στο τρίτο μέρος ο συνθέτης αντλεί υλικό από ένα παραδοσιακό τραγούδι της Σιλεσίας. Στους στίχους του εν λόγω τραγουδιού, μια μητέρα αναζητά τον γιο της ο οποίος έχει σκοτωθεί στις εξεγέρσεις κατά των Γερμανών. Το απαιτητικό φωνητικό μέρος ερμηνεύει η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου. Στο ξεκίνημα της συναυλίας, θα ακουστεί το λυρικό έργο του Νέστορα Ταίηλορ «Ο δρόμος του Αρχάγγελου», ελεγεία για έγχορδα.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θεωρείται ένα από τα πιο δυναμικά, άρτια και δραστήρια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας. Από την ίδρυσή της το 1938 μέχρι και σήμερα, έχει παρουσιάσει έργα των σημαντικότερων Ελλήνων και ξένων συνθετών, μαέστρων και ερευνητών, μέσα από ηχογραφήσεις, συναυλίες και ζωντανές μεταδόσεις από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Σήμερα, τη διεύθυνσή της έχει αναλάβει ο πολυβραβευμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου.

Ο Γιώργος Πέτρου, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες διευθυντές ορχήστρας, ακολουθεί μια λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία, με τακτικές εμφανίσεις σε σπουδαία θέατρα και αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσμο. Συνεργάζεται τακτικά με διάσημες ορχήστρες ενώ μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του στρέφεται στην όπερα. Παράλληλα, ασχολείται με τη σκηνοθεσία και έχει υπογράψει επιτυχημένες παραγωγές όπερας και μουσικού θεάτρου. Έχει τιμηθεί με το βραβείο ”Echo Klassik” ενώ ήταν υποψήφιος στα βραβεία Grammy 2018. Η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του «Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών», ενώ η Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου τον τιμητικό τίτλο ”Associate” (ARAM).

Το 2018, η Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής. Από το 2021 έχει αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο ιστορικό Διεθνές Φεστιβάλ Χέντελ του Göttingen. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Royal College of Music και τη Royal Academy of Music του Λονδίνου με υποτροφίες της ίδιας της Βασιλικής Ακαδημίας και του Ιδρύματος Ωνάση.

«Της Σιωπής ο Τόπος» | Γιώργος Νταλάρας και Vassilikos

Τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου και τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου, στις 20:30, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος φιλοξενείται η μουσική παράσταση «Της Σιωπής ο Τόπος». Τραγούδια και ορχηστρικά θέματα από το έργο του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη με τίτλο «Μεγάλες Ώρες» αναλαμβάνουν να ερμηνεύσουν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Vassilikos με τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ σε μια ιδιαίτερη μουσική σύμπραξη.

Στο έργο που συνομιλεί μουσικά με Ανατολή και Δύση, κυριαρχεί η αναζήτηση και η αγωνία της πορείας του ανθρώπου προς το άγνωστο και τη λύτρωση. Στη δραματουργία περιλαμβάνονται ακόμη το ποίημα του Φρίντριχ Νίτσε «Εσένα τον Άγνωστο Θεό», αλλά και κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και αποσπάσματα από τη νουβέλα του Θωμά Κοροβίνη, Το Αγγελόκρουσμα – Η τελευταία νύχτα του κυρ-Αλέξανδρου.

Μεγάλη Εβδομάδα στο ΚΠΙΣΝ
© Yiannis Margetousakis

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε παραγωγή του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός.

Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Vassilikos βάζουν τη δική τους ερμηνευτική σφραγίδα στις δύο αυτές ξεχωριστές βραδιές.

Μεγάλη Εβδομάδα στο ΚΠΙΣΝ

Προερχόμενος από μουσική οικογένεια, ο Ανδρέας Κατσιγιάννης ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία, μέσα από σπουδές στην ευρωπαϊκή και βυζαντινή μουσική και ταυτόχρονα  παίζοντας σαντούρι με μια μοναδική τεχνική που άλλαξε όλη τη φιλοσοφία του οργάνου, βάζοντας το σε πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, στο διεθνή ήχο.

Μεγάλη Εβδομάδα στο ΚΠΙΣΝ
© Υπατία Κορνάρου

Σε ηλικία μόλις 20 ετών, άρχισε να σχεδιάζει τη δημιουργία μιας πολυμελούς ομάδας μουσικών, που θα συνέδεε την παραδοσιακή ελληνική μουσική με νέες φόρμες. Έτσι, γεννήθηκε η περίφημη Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας που έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λειτουργώντας σαν μουσική γέφυρα ανάμεσα στο χθες και το σήμερα. Έχει γράψει εκατοντάδες τραγούδια και έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους ερμηνευτές.

Η μουσική του για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα ορχηστρικά του έργα, σηματοδοτούν τον προσωπικό του ήχο, στο ηχόχρωμα της μεσογειακής δημιουργίας, και τον κατατάσσουν στους δημιουργούς της νεότερης γενιάς με τη δική του μουσική ταυτότητα. Ξεχωριστή είναι και η συνεργασία του με τον Γιώργο Νταλάρα, με τον οποίο, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, παρουσιάζουν από κοινού νέες παραγωγές, μέσα από το ευρύτερο ρεπερτόριο της ελληνικής μουσικής, αλλά και πρωτότυπες δημιουργίες.

*Cover photo: © Μαρίζα Καψαμπέλη

Συντελεστές

Σύνθεση: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου, Ελένη Φωτάκη, Αλέξανδρος Φωτεινός

Σολίστ: Γιώργος Νταλάρας, Vassilikos
Αφήγηση: Μιχάλης Σαράντης

Σολίστες Λαϊκής Ορχήστρας:
Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, κλαρίνο, καβάλ
Νίκος Μέρμηγκας, λάφτα
Αποστόλης Βαλαρούτσος, κιθάρες
Κώστας Μερετάκης, κρουστά
Ηλίας Μαντικός, κανονάκι
Στο πιάνο ο Ανδρέας Κατσιγιάννης

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Φωνητικό σύνολο Chorus Vivendi
Διεύθυνση: Γιάννης Βρυζάκης

Σχεδιασμός Ήχου, Ηχοληψία:
Αντώνης Ζαχόπουλος, Stage
Βαγγέλης Κουλούρης, FoH
Ηλίας Λάκκας

Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Eνορχηστρώσεις: Απόστολος Τσιάρκας, Δημήτρης Σιάμπος, Ανδρέας Κατσιγιάννης
Orchestral Arrangement/Score: Δημήτρης Μαθιόπουλος

Εισιτήρια

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

18 Απριλίου στις 20:30 | Συμφωνία των θλιμμένων ασμάτων
19 και 20 Απριλίου στις 20:30 | Της Σιωπής ο Τόπος

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 10
- 20 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.