«Ο Μεγάλος Αιρετικός – Μέρος Δεύτερον»: Ο νέος ανατρεπτικός κύκλος τραγουδιών από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου

Αριστοφάνης, Βιγιόν, Καβάφης, Καρυωτάκης, Παλαμάς, Σεφέρης και Ώντεν είναι μερικοί από τους ποιητές που ο συνθέτης μελοποιεί

«Μεγάλος Αιρετικός»: Δεύτερο μέρος ενός κύκλου τραγουδιών, αφιερωμένου στην πνευματική, ηθική και αισθητική ελευθερία και ενίοτε –γιατί όχι;– ελευθεριότητα.

Ο Μεγάλος Αιρετικός – Μέρος Δεύτερον ονομάζεται ο νέος ανατρεπτικός κύκλος τραγουδιών που παρουσιάζει ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου πάνω στην ανυπότακτη, αντισυμβατική και επαναστατική παγκόσμια ποίηση, στις 22 και 23 Νοεμβρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Αριστοφάνης, Βιγιόν, Καβάφης, Καρυωτάκης, Κοροπούλης, Λαφόργκ, Παλαμάς, Σεφέρης, Σχινάς, Ώντεν, είναι μερικοί από τους ποιητές που ο συνθέτης μελοποιεί επιχειρώντας να φωτίσει τον «αιρετικό τους εαυτό», μη διστάζοντας να ταιριάξει στην ίδια ενότητα και την ιρλανδέζικη παράδοση.

Όπως δηλώνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, «ο τίτλος του κύκλου παρηχεί σκοπίμως και αυτός “αιρετικά”, τιμώντας αυτοσαρκαζόμενος και αντιστρόφως, δηλαδή σαρκάζοντας αυτοτιμώμενος (!) (εννοείται παιγνιωδώς…), όπως κάποιοι ξέρουν ότι θα άρεσε και στον ίδιο τον “Μεγάλο Ερωτικό” μας».

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Βερόνικα Δαβάκη, ο Πάνος Παπαϊωάννου και ο Γιώργος Φλωράκης, με ένα σύνολο δέκα μουσικών. Εντάσσονται στον κύκλο Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση που οργανώνει το Ελληνικό Σχέδιο με στόχο την υποστήριξη και προβολή της σύγχρονης, πρωτογενούς μουσικής δημιουργίας. Οι αναθέσεις νέων έργων δίνουν ένα βήμα στη νεότερη γενιά και την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει την παγκόσμια ποιητική τέχνη μέσα από τη μουσική.

Ο Μεγάλος Αιρετικός – Μέρος Δεύτερον συμπληρώνει τον κύκλο που ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου συνέλαβε ως ιδέα τον Δεκέμβριο του 2018. Το τραγούδια του πρώτου μέρους αυτής της ενότητας παρουσιάστηκαν στη Μικρή Σκηνή της Στέγης τον Φεβρουάριο του 2019. Παρουσιάζονται ενότητες νέων τραγουδιών με αφορμή και πηγή έμπνευσης επιλεγμένα στιγμιότυπα από την παγκόσμια ποιητική δημιουργία. Οι συνθέτες καλούνται να εμπνευστούν από θεματικές που προτείνει το Ελληνικό Σχέδιο.

Συντελεστές

Επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Φασουλάς
Συνθέτης: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Φιλολογική επιμέλεια: Γιώργος Κοροπούλης
Ερμηνευτές: Βερόνικα Δαβάκη, Πάνος Παπαϊωάννου, Γιώργος Φλωράκης

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 10 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.