«Μελάχρα ή Το Λουλούδι της Φωτιάς» του Παντελή Χορν σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου

melachra

Ένα έργο που αναζητά την ελευθερία μέσω της απλότητας

Η Σοφία Φιλιππίδου, μετά την πετυχημένη συμμετοχή της ως Βρούτος στην παράσταση «Κοριολανός- Ιούλιος Καίσαρας» του Σαίξπηρ στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, ανεβάζει την «Μελάχρα» του Παντελή Χορν στο θέατρο Σταθμός.

«Το έργο λαβαίνει χώρα σ’ ένα τσιγγανοχώρι και πρωταγωνιστούν ο Τσιγγάνος Τεμέλκος σιδηρουργός, η γυναίκα του Περουζέ, που έχει ερωτική σχέση με τον ψυχογιό τους Νέδο, μια μάγισσα με το γιο της τον «ληστή», η αναπόδραστη μοίρα… ένα βιολί, το καμίνι, ένα λιβάδι με παπαρούνες (καμίνι και παπαρούνες συναντάμε και στο διήγημα του Παπαδιαμάντη Tο καμίνι) ένα παρδαλό φουστάνι… η φωτιά, ο έρωτας, τα μαγικά βοτάνια, η ζήλεια, η εκδίκηση, ο θάνατος, ο τελετουργικός χορός!

Κάπου εκεί στα γύρω χωριά, έξω από τον καταυλισμό μέσα στα δέντρα, έχει εγκατασταθεί ένας περιοδεύων θίασος. Η νεαρή μελαχρινή θεατρίνα Μελάχρα, «βιασμένη» συναισθηματικά από μεθυσμένους θεατρίνους από άντρες «θαυμαστές», θα ερωτευτεί το νεαρό Νέδο και θα το σκάσει από το θίασο για να τον ψάξει. Έτσι θα βρει καταφύγιο στην αυλή του Τσιγγάνου Τεμέλκου και θ’ αρχίσουν οι αντιζηλίες οι μεγάλες συγκρούσεις και οι βίαιες ανατροπές.

Πρόκειται για ένα κοινωνικό δράμα στα όρια της άγριας φάρσας, με δυνατή πλοκή, που τολμάει μια εντυπωσιακή έξοδο στην ύπαιθρο κι έναν άμεσο δεσμό με τη φύση και τη ζωή. Ένα έργο που αναζητά την ελευθερία μέσω της αμεσότητας, της απλότητας κι ενός νέου πριμιτιβιστικού ύφους με πολλούς συμβολισμούς παρμένους από τα λαϊκά παραμύθια».

Η Σοφία Φιλιππίδου δημιουργεί μια διασκευή – δραματουργική επεξεργασία και προσθέτει ένα θέατρο μέσα στο θέατρο: εικόνες από το άγνωστο παραμύθι «Ο Πρίγκιπας της Γκραβάλας» (στοιχεία του οποίου αναφέρονται στη Μελάχρα του Π. Χορν), αποσπάσματα από τον «Σχοινοβάτη» του Ζαν Ζενέ, το ποίημα «Μέθα» του Σαρλ Μπωντλαίρ και το ποίημα «Ρομάντζα της Σελήνης» από τη συλλογή Τσιγγάνικα τραγούδια του Φ.Γ. Λόρκα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία /δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Φιλιππίδου
Μουσική: Ματούλα Ζαμάνη
Σκηνικά /Κοστούμια: Σοφία  Φιλιππίδου
Συνεργάτες σκηνογραφίας: Λία Ασβεστά και Κ.Φ.
Συνεργάτης ενδυματολογικού: Μάγδα Καλορίτη
Χορογραφίες: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος
Φωτισμοί: Κώστας Αγγέλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου
Βοηθός σκηνογράφου/ Μάσκες: Γιώργης Παρταλίδης
Αφίσα /σχεδιασμός προγράμματος: Πέτρος Παράσχης
Τρέιλερ παράστασης: Κώστας Αυγέρης
Φωτογραφίες από την παράσταση: Πάνος Καραδήμας
Διεύθυνση παραγωγής: Μαίρη Φραγκιαδάκη

Παίζουν με σειρά εμφάνισης:

Τατιάνα Μελίδου, Γιώργης Παρταλίδης, Ντίνος Φλώρος, Έλενα Μεγγρέλη, Θωμάς Καζάσης, Ρήνος Τζάνης, Δήμητρα Δερζέκου, Σπύρος Δούρος

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

9 Απαντήσεις

  1. Πήγαμε εχθές να δούμε την παράσταση Μελάσα στο Θέατρο Σταθμός.
    Το θέατρο ήταν σχεδόν γεμάτο και όλοι νέοι. Στην πρώτη σειρά καθόταν η σκηνοθέτης Σοφία Φιλιππίδου , η οποία (με τον δικό της μοναδικό τρόπο) στην αρχή της παράστασης ευχαρίστησε το κοινό που επίλεξε το συγκεκριμένο θέατρο να περάσει την βραδιά του.
    Η σκηνοθεσία ήταν πραγματικά υπέροχη και επιμελώς προσεγμένη. Οι ηθοποιοί επίσης πολύ καλοί.
    Η Μελάσα μια κατεργάρα γυναίκα και πολύ καπάτσα κατάφερε να γλυτώσει για πάντα από την ανταγωνίστριά της, η οποία πλήρωσε ακριβά για την παγίδα που πήγε να στήσει εις βάρος της.
    Μια απλή ιστορία που μας διδάσκει ότι όποιος σκάβει τον λάκκο κάποιου, πέφτει ο ίδιος μέσα.
    Ευχαριστώ το ELCulture για την πρόσκληση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.