Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στις 19:30, θα εγκαινιιαστεί στον ισόγειο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η δεύτερη ατομική έκθεση της Μάρθας Δημητροπούλου με τίτλο «Mercedes S500». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2014.

Πρόκειται για μια γλυπτική εγκατάσταση που αναπαριστά σε φυσικό μέγεθος μια θωρακισμένη Mercedes-Benz S500, κατεξοχήν όχημα μετακίνησης φορέων εξουσίας, κατασκευασμένη αποκλειστικά με πευκοβελόνες. Η εξαντλητική ακρίβεια και ο χρόνος που χρειάστηκε για την ολοκλήρωσή της εγκατάστασης παραπέμπουν στις έννοιες του Ακριβού, του Μοναδικού και του Πολύτιμου, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν και την πρόθεση της Μάρθας Δημητροπούλου να πάρει θέση σχετικά με τον τρόπο που προβάλλεται η εξουσία σε αντιπαράθεση με την ουσία – ως κάτι δηλαδή που η ίδια η φύση συντηρεί ή απορρίπτει.

Με το έργο η εικαστικός επιχειρεί ουσιαστικά την αμφισβήτηση τόσο του μέσου για τη δημιουργία του καλλιτεχνικού έργου (οι πευκοβελόνες είναι ένα ευτελές υλικό που η ίδια η φύση έχει απορρίψει), όσο και της μορφής. Το αντικείμενο που έχει επιλέξει – σύμβολο πλούτου, εξουσίας και δύναμης – αποδυναμώνεται, αφού παρουσιάζεται ως μια εύθραυστη μορφή, και χάνει τον κοινωνικοπολιτικό του χαρακτήρα υπονομεύοντας έτσι έμμεσα τα ίδια τα μέσα άσκησης και αντιπροσώπευσης της εξουσίας. Και καθώς η οικονομική κρίση επεκτείνεται, μετασχηματίζεται υπό μια έννοια και το ίδιο σε ένα «υλικό απόρριψης», που κάποια στιγμή θα ξεπεραστεί, όπως τόσα άλλα σύμβολα εξουσίας έχουν ξεπεραστεί στο παρελθόν.