«Γιατί όλο και περισσότεροι γονείς και εκπαιδευτικοί εμπιστεύονται το σύστημα Μοντεσσόρι;

Το ντοκιμαντέρ “Μέσα στο Μοντεσσόρι” μπαίνει μέσα στις σχολικές τάξεις, σε πέντε πόλεις των ΗΠΑ, για να ανακαλύψει τη μοντεσσοριανή μέθοδο, τις διαφορές της από τα παραδοσιακά συστήματα εκπαίδευσης και πώς προσφέρει διαφορετικές μαθησιακές εμπειρίες σε διαφορετικές ηλικίες. Εστιάζει κυρίως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σε υποβαθμισμένες περιοχές των ΗΠΑ για να ανακαλύψει πώς επηρεάζει τη ζωή των παιδιών.

Οι δημιουργοί Jan Selby και Vina Kay, έχουν διττό ρόλο: αυτόν του σκηνοθέτη και του γονιού. Με γνώμονα την αγάπη τους για το παιδί τους και με τη διερευνητική ματιά του ντοκιμενταρίστα, καταφέρνουν να δουν το σύστημα Μοντεσσόρι “από μέσα” και να ανακαλύψουν πώς δεν έχει σταματήσει να είναι καινοτόμο, αν και εφαρμόζεται εδώ και ήδη 100 χρόνια. Το κλειδί πίσω από αυτό; Το γεγονός ότι δεν μαθαίνει στο παιδί ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και προάγει έναν βιωματικό τρόπο διδασκαλίας όπου το παιδί εξερευνά, ανακαλύπτει και μαθαίνει τον κόσμο από μόνο του.

Εν τέλει, η ταινία μας θυμίζει πως το κάθε παιδί, ανάλογα με την κλίση και τον χαρακτήρα του, έχει να ανακαλύψει και να προσφέρει κάτι μοναδικό.»