Η ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της πάνω στο έργο του Φραντς Κάφκα παρουσιάζοντας σε θεατροποιημένη μορφή το διήγημα Η Μεταμόρφωση από τις 26 Απριλίου στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

Ο μεταφραστής και σκηνοθέτης της παράστασης Σάββας Στρούμπος διερωτάται σχετικά με την παράσταση “Τι σημαίνει για μας μεταμόρφωση και πόσο κυριολεκτικά μπορούμε να την αντιληφθούμε; Τα πρόσωπα της Μεταμόρφωσης δρουν και αντιδρούν σα να είναι μπλεγμένα μεταξύ τους με χιλιάδες νήματα, σε έναν παράλογο λαβύρινθο θρυμματισμένων ειδώλων, όπου οι βασανιστικά παγιωμένες και επαναλαμβανόμενες κοινωνικές συμπεριφορές έρχονται να διαμορφώσουν μια παράλογη μηχανή ποικίλων ψυχοσωματικών παραμορφώσεων, χωρίς καμιά δυνατότητα διαφυγής. Λειτουργούν σε μια αέναη επαναληπτικότητα, χωρίς ίχνος επίγνωσης της κατάστασης τους. Η ίδια τους η άγνοια για τα αδιέξοδα που αναπαράγουν και το μηχανικά αέναο των πράξεων τους τα μεταμορφώνει, τελικά, σε όντα πάσχοντα, έγκλειστα στη φυλακή των δικών τους εικόνων για τον εαυτό-τους-και-τον-κόσμο. Η Μεταμόρφωση αποτελεί ακριβώς αυτήν την ατέλειωτη κραυγή αγωνίας ενάντια στον αυτόβουλο και υπαρξιακό εγκλεισμό των σύγχρονων ανθρώπων. Οι άνθρωποι, όμως, μπορούν να δράσουν και διαφορετικά. Έχουν πάντα τη δυνατότητα να σπάσουν τα δεσμά της κάθε φυλακής τους, να δημιουργήσουν ρήγματα στις παραστάσεις της καθημερινότητας τους, τη δυνατότητα να δώσουν ένα τέλος στον όποιον εφιάλτη κι επιτέλους, να δράσουν δημιουργικά προς τον εαυτό τους-και τον κόσμο.”

Στο πλαίσιο της παράστασης η ομάδα Σημείο Μηδέν διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη συγγραφή του διηγήματος. Πέρα από τη “Μεταμόρφωση” θα παρουσιαστεί “Η Αναφορά σε μια Ακαδημία” του Φ. Κάφκα (23-26/5) σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη και θα ακολουθήσει συμπόσιο με τους Σάββα Μιχαήλ, Κώστα Δεσποινιάδη και Μαρώ Τριανταφύλλου, με θέμα “Η Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα στο κατώφλι του 21ου αιώνα” (27/5).

Πρόγραμμα

Τετάρτη 23/5:
Φ. Κάφκα, Αναφορά σε μια Ακαδημία, μετάφραση-σκηνοθεσία Δανάη Σπηλιώτη, ερμηνεύει η Αντιγόνη Ρήγα. (ώρα έναρξης 21.00)
Πέμπτη 24/5:
Φ. Κάφκα, Αναφορά σε μια Ακαδημία, μετάφραση-σκηνοθεσία Δανάη Σπηλιώτη, ερμηνεύει η Αντιγόνη Ρήγα. (ώρα έναρξης 19.00)
Παρασκευή 25/5:
Φ. Κάφκα, Αναφορά σε μια Ακαδημία, μετάφραση-σκηνοθεσία Δανάη Σπηλιώτη, ερμηνεύει η Αντιγόνη Ρήγα. (ώρα έναρξης 19.00)
Σάββατο 26/5:
Φ. Κάφκα, Αναφορά σε μια Ακαδημία, μετάφραση-σκηνοθεσία Δανάη Σπηλιώτη, ερμηνεύει η Αντιγόνη Ρήγα. (ώρα έναρξης 19.00)
Κυριακή 27/5:
Συμπόσιο με θέμα: «Η Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα στο κατώφλι του 21ου αιώνα».
Συμμετέχοντες:
Σάββας Μιχαήλ (συγγραφέας),
Μαρώ Τριανταφύλλου (συγγραφέας),
Κώστας Δεσποινιάδης (συγγραφές, εκδότης).