Η Γκαλερί Citronne συνεχίζει τη φετινή καλοκαιρινή της περίοδο στον Πόρο με την έκθεση ζωγραφικής, κατασκευών και γλυπτών του Μιχάλη Κατζουράκη, «Έργα σε δύο και τρεις διαστάσεις». Στην έκθεση αυτή, κυριαρχεί ο διάλογος ανάμεσα σε έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, πίνακες και μνημειακά γλυπτά. Η έκθεση επιλέγει σημεία αναφοράς στην εξέλιξη των ιδεών του καλλιτέχνη και τις αναζητήσεις του ανάμεσα στην παραστατικότητα και την αφαίρεση.

Τα γλυπτά του, της δεκαετίας του 1960, χαρακτηρίζονται από τη δυναμική τους με πλήρεις και ελλιπείς γεωμετρικές μορφές, ορθογώνια, τετράγωνα, κύκλους και γραμμές, καθώς και από έντονα χρώματα. Η μινιμαλιστική γλυπτική τους εστιάζεται στις εξερευνήσεις της γεωμετρικής φόρμας και των κλασικών αναλογιών, σύμφωνη με το προσωπικό εικαστικό γεωμετρικό λεξικό του καλλιτέχνη. Σχεδόν προφητικά ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος σε κείμενό του για τον καλλιτέχνη το 1969, όταν παρουσιάστηκαν τα πρώτα γλυπτά αυτής της ενότητας, έγραψε ότι «οι γλυπτικές και ζωγραφικές του κατασκευές, με το συγκρατημένο λυρισμό τους, προβάλλονται σαν δυναμικά απρόσωπα στοιχεία απέναντι στη γεμάτη ερωτήματα και φόβους εποχή μας, με το νόημα μιας πλαστικής ισορροπίας».

Στα επιτοίχια έργα, που παρουσιάζονται στον Πόρο, τμήμα της ενότητας με τίτλο “Windows” («Παράθυρα») – ο Κατζουράκης “επαναδιαπραγματεύεται” με ευαισθησία την εικαστική απεικόνιση των παραθύρων, κοινού στοιχείου από το καθημερινό μας περιβάλλον. Η αυστηρή γεωμετρία των παλαιοτέρων έργων του μετατρέπεται σε αφαιρετική προσέγγιση του γύρω κόσμου.

Ο Μιχάλης Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1933. Σπούδασε ζωγραφική με τον André Lhote και αφίσα και σχέδιο με τον Paul Colin στο Παρίσι (1951-1955). Την περίοδο 1960-1967 ήταν Καλλιτεχνικός Σύμβουλος στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Το 1962 ίδρυσε με τον Φρέντυ Κάραμποτ το Διαφημιστικό Κέντρο Αθηνών «Κ&Κ». Το 1979 η ιστορική γκαλερί Denise René οργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Παρίσι. To 1997, το μεγάλων διαστάσεων γλυπτό του Incontri παρουσιάστηκε στην 47 Μπιενάλε της Βενετίας, σε πλωτή εξέδρα. Το 2001 το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στη συνέχεια το 2002 η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσίασαν αναδρομική του έκθεση με ζωγραφική, κατασκευές και γλυπτά των ετών 1965-2001.

Την έκθεση επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη.