Για 10 μέρες η Αθήνα γίνεται ένα «Μικρό Παρίσι» με θέμα τα «καμπαρέ του κόσμου»

Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε επιλεγμένα σημεία από την πλατεία Ομονοίας και την πλατεία Βικτωρίας

«Το σήμα κατατεθέν της Παρισινής νυχτερινής διασκέδασης από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για σπουδαίους δημιουργούς ζωγράφους, συνθέτες, ποιητές κ.α.. Η λαϊκής προέλευσης υψηλή αισθητική των μεγάλων θεαμάτων των Παρισινών καμπαρέ επηρέασε και επηρεάζει την ψυχαγωγία, την εξέλιξη και ποιότητα των θεαμάτων σε όλο τον κόσμο, περισσότερο από έναν αιώνα τώρα.

Από το Moulin Rouge και το Chat noir πέρασαν και άφησαν το ιστορικό τους αποτύπωμα ο Toulouse Lautrec, ο Εric Satie, ο Pablo Picasso και πολλοί άλλοι σπουδαίοι αρτίστες και δημιουργοί που λάτρεψαν το Παρίσι και τα καμπαρέ του. Πολύ γρήγορα απάντησε το Βερολίνο με τα “Τingel Tangel” και την πορεία προς τα Βερολινέζικα καμπαρέ του μεσοπολέμου.

Κι ύστερα τα Ευρωπαϊκά καμπαρέ γνώρισαν την Jazz και αυτόματα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού γεννήθηκε το μιούζικαλ, την ώρα που το καμπαρέ ξεκινούσε και τη latin καριέρα του στην λατινόφωνη Αμερική. Το καμπαρέ δεν σταμάτησε εκεί. Πήγε παντού. Όσο όμως κι αν γινόταν η βάση για να δημιουργηθεί κάτι άλλο, ποτέ δεν θα χανόταν. Ήταν και θα είναι πάντα εκεί να μας κλείνει το μάτι χαμογελώντας.

Καμπαρέ, βαριετέ και μιούζικαλ, ως μουσικο-θεατρικο-χορευτικές παραστάσεις, μικρές ή μεγάλες, ως θέματα συναυλιών ή θεατρικών μονόπρακτων, ως θέματα εικαστικών, φωτογραφίας και street art, ως θεάματα δρόμου, ως θέματα διαλέξεων και συζητήσεων θα περιλαμβάνει το φεστιβάλ “Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2019”, που όπως κάθε χρόνο θα έχει και μουσικές jazz, μουσικές του κόσμου και του δρόμου αλλά και γαλλικό τραγούδι, εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια (πετάνκ και free Style football).

Για 7η χρονιά, θα λάβει χώρα μια ακόμα δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία θα συμμετέχουν περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε πολλά επιλεγμένα σημεία (θέατρα, μουσικά σκηνές-μπιστρό, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομοι, ωδεία, σχολεία, νεοκλασσικά-ιστορικά κτίρια, ξενοδοχεία και άλλοι εναλλακτικοί χώροι) από την πλατεία Ομονοίας μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης & Πελοποννήσου, το Μεταξουργείο, τον Άγιο Παύλο και την πλατεία Βικτωρίας, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και αποτελούν εδώ και χρόνια σημεία συνάντησης του αθηναϊκού αστικού πολιτισμού, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών.

Το φεστιβάλ που μπολιάζει με πολιτισμό και τέχνη μια από τις πιο αδικημένες περιοχές της Αθήνας και δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και έχει την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας και του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα.

Το 2013 το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον Albert Camus για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, ενώ το 2014 στην Βelle Époque και την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2015 είχε ως θέμα την κουλτούρα των μπιστρό και των καφέ και ένα ειδικό αφιέρωμα στη rive gauche στο μεταπολεμικό Παρίσι, ενώ το θέμα του 2016 ήταν «ομάδα και τέχνες». Το 2017, το μικρό Παρίσι των Αθηνών ήταν αφιερωμένο στη “γυναίκα στην Ευρώπη” και το  2018, το θέμα του φεστιβάλ ήταν “Μάης του ’68. Πενήντα χρόνια μετά…”.»

Το θέμα που επιλέχθηκε για το 2019 είναι «Cabarets du monde – Καμπαρέ του κόσμου»

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ

Κεντρική εικόνα: Μάρθα Λάζου

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

33 Απαντήσεις

  1. Ειναι υπέροχο να ζεις την ομορφια του Παρισιου, της Γαλλικής γλώσσας, του γαλλικου σινεμά, του “αρώματος” στην Αθήνα.

  2. Το φετινό φεστιβάλ φαίνεται ότι θα είναι από τα πιό ενδιαφέροντα!
    Καλή επιτυχία στην οργάνωση!
    Το περιμένουμε!

  3. Γεια σας,
    θα ήθελα να παρευρεθώ στις εκδηλώσεις σας γιατί σπουδάζω γαλλική φιλολογία και για αυτό το λόγο αγαπώ τη γαλλική κουλτούρα!

  4. Υπέροχη πρωτοβουλία, προλαβαίνω ακόμα να εκδηλωσω το ενδιαφέρον μου για φωτογραφική κάλυψη των εκδηλώσεων; Είμαι φωτογράφος με σαραντάχρονη εμπειρία και ανάλογο εξοπλισμό. Ευχαριστώ πολύ. Στέλιος Χλιαουτακης.

  5. Έχω επισκεφτει ξένες χώρες και έχω εντυπωσιαστεί από το αποτέλεσμα είμαι περίεργη πως μπορεί να γίνει στην Αθηνά ενώ υπάρχει τέτοιο χαλι και ασυδοσία ειδικά γύρω από την ομόνοια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.