Το MOMus ξεκινά και γιορτάζει με ένα πολυθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

MOMus

Ειδικές δράσεις και πάρτυ με αφορμή την επίσημη έναρξη των εργασιών του MOMus

Ημέρα γιορτής το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 για τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) καθώς ξεκινά επίσημα τις εργασίες του και προσκαλεί το κοινό σε ένα πολυθεματικό, εορταστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 10:00 το πρωί έως αργά το βράδυ, που περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο για το κοινό σε όλους τους χώρους του, ξεναγήσεις στις τρέχουσες εκθέσεις, βιωματικά εργαστήρια που συνδυάζουν τη δημιουργική συνεργασία των τεχνών και του πολιτισμού με την υγεία, μουσική, θέατρο και ειδικές τιμές στις εκδόσεις του σε όλα τα μουσεία που τον συναποτελούν, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 20:00 το βράδυ με τα εγκαίνια από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά,  στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (κτίριο του πρώην Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, εντός της ΔΕΘ–Helexpo, Εγνατίας 154).

Το MOMus συναποτελούν τέσσερα μουσεία στη Θεσσαλονίκη (το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών) και ένα στην Αθήνα (Μουσείο Άλεξ Μυλωνά), τα οποία ένωσαν και επίσημα τις δυνάμεις τους το Νοέμβριο του 2018, σε έναν μεγάλο, ενιαίο, δημόσιο φορέα πολιτισμού, φιλοδοξώντας να δώσουν διεθνώς το στίγμα τους στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, τη φωτογραφία, τις πειραματικές τέχνες και τη γλυπτική.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

11:00| MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Προβλήτα Α, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Προτελευταία ανοιχτή για το κοινό ξενάγηση στην κεντρική έκθεση της Thessaloniki Photobiennale 2018 με τίτλο ‘Capitalist Realism’. Η έκθεση

επιχειρεί να αναδείξει ζητήματα που συντελούν στη δημιουργία ή στην επιδείνωση των οικονομικών κρίσεων στο διεθνές περιβάλλον, σε σύγχρονο και ιστορικό ορίζοντα. Εστιάζει στην περίοδο μετά το 1989, μετά δηλαδή την κατάρρευση του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού και τις κρίσεις στις τράπεζες του δυτικού κόσμου που ακολούθησαν, οι οποίες ενίσχυσαν το σύστημα αντί να το υπονομεύσουν.

 

12:00 & 13:00| MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, Πλ. Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα

Ανοιχτές για το κοινό ξεναγήσεις στην τρέχουσα έκθεση με τίτλο «Άλεξ Μυλωνά. Αναδρομική». Περισσότερα από 120 έργα της Άλεξ Μυλωνά στους δύο ορόφους του μουσείου αποτυπώνουν την αλήθεια, τη δύναμη, την ευαισθησία και την ποιητική της τέχνης της γλύπτριας, από τις πρώτες ακόμη ανθρωποκεντρικές της συνθέσεις τη δεκαετία του 1950 έως τη μετωπικότητα, την αυστηρή ακινησία, την τραχύτητα, τις αιχμηρές απολήξεις και το παιχνίδι των γραμμών, της κενής φόρμας και των κάθετων επιφανειών που χαρακτηρίζουν τα αφηρημένα γλυπτά της από σφυρήλατο σίδηρο στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

 

12:00| ΜOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, (Κολοκοτρώνη 21, Μονή Λαζαριστών, Σταυρούπολη)

Τελευταία ξενάγηση στις δύο τρέχουσες εκθέσεις με γενικό τίτλο «Ανοιξιάτικοι Χείμαρροι», και ειδικότερα στην εποχή του Harvard Strike το 1969 με τη συλλογή του Αλέξανδρου Τζώνη και της Liane Lefaivre και στις αναζητήσεις και τις διεκδικήσεις των αρχών του 20ού αιώνα, όπως αυτές αποτυπώνονται στα έργα και τις αφίσες ρωσικής πρωτοπορίας στη συλλογή Κωστάκη. Χείμαρροι επανάστασης, χείμαρροι πρωτοπορίας, χείμαρροι χρώματος, φόρμας και δημιουργίας κατακλύζουν τους τρεις ορόφους της Μονής Λαζαριστών συνθέτοντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εκθεσιακό δίπολο, με κοινό πυρήνα τις κοινές ανησυχίες σε δύο διαφορετικά σημεία του κόσμου – Ρωσία και ΗΠΑ- σε δύο διαφορετικές χρονικές εποχές –αρχές και μέσα του 20ού αιώνα.

Δεκατιανό κέρασμα / brunch buffet για τους επισκέπτες, και το πρόγραμμα συνεχίζεται στους υπόλοιπους χώρους του MOMus.

 

16:00-21:00| Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 21, Αθήνα

To MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και η εικαστικός Βιργινία Μαστρογιαννάκη μας προσκαλούν στην εικαστική δράση με τον τίτλο ‘Reading in/Reading out’, μια ‘απνευστί ανάγνωση του Ελληνικού Συντάγματος, τεσσάρων και πλέον ωρών.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί επιδιώκοντας να διατηρήσει η καλλιτέχνης τον λόγο της αδιάκοπα από την αρχή έως το τέλος του. Με το ‘Reading in/Reading out’ επιχειρεί να μετατρέψει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, το σώμα σε πνευστό όργανο. Με την υποστήριξη της Outset Contemporary Art Fund (Greece).

 

17:00 – 19:30| MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Πρόσκληση σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης. Εισαγωγή και δημιουργική επαφή με την Αrt Τherapy. Βιωματικές δράσεις, ατομικές και ομαδικές, με έμφαση  στην επεξεργασία και έκφραση συναισθημάτων, την αυτοέκφραση, την επικοινωνία, την ενσυναίσθηση, μέσα από τα χρώματα και μέσα από τον πειραματισμό με υλικά των εικαστικών τεχνών. Το ΜΟΜus παρουσιάζει μια νέα σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων ψυχοσωματικής και ψυχοπνευματικής θεραπείας με κεντρικό άξονα τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Μέσα από μια oλιστική και διεπιστημονική προσέγγιση επανεξετάζεται η μουσειακή εμπειρία και ο κοινωνικός ρόλος των μουσείων. Στο πρόγραμμα συνδυάζεται η δημιουργική συνεργασία των τεχνών και του πολιτισμού με την εκπαίδευση και την υγεία. Μέσα από την εφαρμογή των αρχών της art therapy στο μουσειακό, σχολικό και κλινικό περιβάλλον, το μουσείο με τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης εξελίσσεται  σε πολύτιμο μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής των παιδιών, των νέων και των οικογενειών τους.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενηλίκους, έως 15 άτομα. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως τις 29.03, 11:00-17:00, στο τηλ. 2310 589143.

 

20:00| MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Εγνατίας 154)

Επίσημη τελετή έναρξης εργασιών του MOMus. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά.

 

21:00| MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo, Εγνατίας 154)

Το περιπατητικό θεατρικό δρώμενο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τίτλο «ΙΟΛΑΣ τις νεκρές ώρες να φοβάσαι» παρουσιάζεται ξανά στο κοινό σε σκηνοθετική επιμέλεια Πολυξένης Σπυροπούλου, με αφορμή την έκθεση «Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά». Επτά ηθοποιοί αλληλοεπιδρούν με τα έργα τέχνης της έκθεσης, δίνουν ψυχή στα υλικά, μορφοποιούν τα όνειρα, τους έρωτες, τις στιγμές της ζωής του Ιόλα και των καλλιτεχνών που συναντήθηκαν μαζί του αφηγούνται μυστικά και μας καλούν σε ένα σουρεαλιστικό πάρτι, σε μια ποιητική ξενάγηση

21:30

Το συγκρότημα Guacamole «ντύνει» μουσικά τη βραδιά, με ήχους που ‘φλελτάρουν’ με ήχους της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής! Ξεκινώντας ως ντουέτο, οι δύο φίλες Άντζυ Κωστάκη και Εύα Χολογγούνη, ένωσαν την αγάπη τους για την λατινοαμερικανική κουλτούρα και την μετέφρασαν σε νότες. Συνεργάζονται με πληθώρα μουσικών και υπόσχονται μια αξέχαστη και άκρως ταξιδιάρικη μουσική συντροφιά. Την μπάντα αποτελούν οι: Άντζυ Κωστάκη (πιάνο, φωνή), Εύα Χολογγούνη (φωνή, κρουστά), Ιάσων Γερεμτζές (κρουστά), Ευθύμης Τσακίρης (σαξόφωνο, φλάουτο)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.