Έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Χρυσόπουλου

Το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση του Χρήστου Χρυσόπουλου “My mother’s silence” σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου. Η έκθεση, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Εκδόσεων Νεφέλη, θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου, στις 12:00 στο χώρο του μουσείου στο Θησείο και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Απριλίου 2015.

Τα έργα της έκθεσης παρουσιάζονται σε δίγλωσσο λεύκωμα (ελληνικά, αγγλικά) που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Νεφέλη για την πρώτη παρουσίασή της στην Άμφισσα τον Οκτώβριο του 2014, στην οικία Δελμούζου, ως μέρος της εικαστικής πλατφόρμας The symptom projects υπό την επιμέλεια του Αποστόλη Αρτινού. Θα εκτεθεί τον Απρίλιο του 2015 στην πόλη Caen της Γαλλίας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Printemps balkanique, υπό την επιμέλεια του Laurent Porée. Στην έκθεση παρουσιάζεται και το βίντεο-σπουδή του σκηνοθέτη Γιάννη Μισουρίδη, που δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψή του στην πρώτη παρουσίασή της στην Άμφισσα και, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, είναι ένα σχόλιο για την επιλεκτικότητα του βλέμματος.

Ο συγγραφέας Χρήστος Χρυσόπουλος (Αθήνα 1968, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Βραβείο Laure Bataillon) παρουσιάζεται υπό την ιδιότητα του φωτογράφου, με μια δουλειά εσωτερική, ενδόμυχη και προσωπική. Είκοσι τέσσερεις φωτογραφίες με σκοτεινή μπλε παλέτα, και μια φωτογραφική αφήγηση που διερευνά το πώς η μνήμη, η βιογραφία και η προσωπική ιστορία διαμορφώνονται μέσα μας στο πέρασμα του χρόνου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος: Πιστεύω ότι φωτογραφίζοντας επιδιώκω κάποιου είδους αποκατάσταση της μνήμης. Είναι ο δικός μου τρόπος να σχετίζομαι με τον κόσμο, με τους άλλους γύρω μου και με την προσωπική μου ζωή. Και επειδή την ίδια στιγμή φέρω και την ιδιότητα του συγγραφέα, οφείλω να κάνω μια διάκριση ανάμεσα στους δύο αυτούς αφηγηματικούς ρόλους: του συγγραφέα και του φωτογράφου. Η λογοτεχνία είναι για μένα μια διερευνητική μέθοδος ανοικείωσης της πραγματικότητας. Η φωτογραφία, αντιστοίχως, είναι μια διεργασία εξερεύνησης των σημείων επαφής ανάμεσα στο υποκείμενο (εμένα) και στον κόσμο. Εντέλει, ίσως η φωτογραφία να αποτελεί μια ύστατη επιδίωξη συνδιαλλαγής με τη ζωή. Ίσως να είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο απέκτησε σημασία τώρα. Ήδη στα σαράντα πέντε μου. Τη στιγμή που όλα γύρω μου μοιάζουν να γίνονται λίγο πιο ενδόμυχα. Ακόμα και η γραφή…

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνονται δύο εκδηλώσεις:
Το Σάββατο 14 Μαρτίου ο Χρήστος Χρυσόπουλος θα παρουσιάσει τη σειρά slideshows με γενικό τίτλο LOOK20 και θα μιλήσει για τη σχέση λογοτεχνίας-φωτογραφίας, καθώς και για την έννοια του χώρου ως κυριολεκτική, εικαστική και ψυχολογική επικράτεια.

Το Σάββατο 25 Απριλίου, ο Χρήστος Χρυσόπουλος θα συνεργαστεί με τον ποιητή και περφόρμερ Βασίλη Αμανατίδη σε μια περφόρμανς που συνδυάζει το έργο “My mother’s silence” υπό μορφή βίντεο, με το ποιητικό έργο του Βασίλη Αμανατίδη μ_other poem (Εκδόσεις Νεφέλη). Στη συνέχεια, θα συνομιλήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θεματοποείται στο έργο τους η μητρική γονεϊκή σχέση.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.