Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Θέατρο Σημείο θα παρουσιάσει τη θεατρική εγκατάσταση ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, η οποία θα βρίσκεται εγκατεστημένη σε συμβατικούς καί μη χώρους του Μουσείου Μπενάκη στις 5,6,7 Ιουλίου. Η θεατρική αυτή εγκατάσταση αποτελείται από ένα σύνολο ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, οι οποίες συνιστούν ένα μουσείο του ανθρώπου.

Ιστορίες, διηγήσεις, συμπεριφορές, ήχοι, τυχαίο ανθρώπινο υλικό, λογοτεχνικά καί θεατρικά κείμενα, με βάση μια θεματική 15 ενοτήτων περίπου, συγκροτούν ένα φάσμα της ανθρώπινης ύπαρξης, το “μόλις” της ζωής. Τα συμβάντα αυτά διαμορφώνουν ένα μεταδραματικό μωσαϊκό, το οποίο παρουσιάζεται από ηθοποιούς που λειτουργούν ως ζωντανά εκθέματα.

Μια προσέγγιση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Μια δυναμική χαρτογράφηση της ύπαρξης, αναζητώντας τις σκιές καί το φως, το πεπερασμένο, το φθαρτό καί το μεγαλείο της ζωής μέσα από την ταπεινότητα στον χώρο ενός μουσείου, καταλαμβάνοντας το σύνολό του.

Με συγκεκριμένες αναφορές στις ιδέες των συγχρόνων φιλοσόφων καί λογοτεχνών το νέο project του Θεάτρου Σημείο πραγματεύεται έννοιες καί θέματα που άπτονται της δραστηριότητας του ανθρώπου. Στό έργο αυτό ο Νίκος Διαμαντής επιλέγει θέματα τα οποία διαμορφώνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, έναν ευρύ άτλαντα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Μοναχικά καί συλλογικά πλάσματα επιδιώκουν ταυτότητες καί ρόλους. Οι ηθοποιοί λειτουργούν ως ατομικές οντότητες καί προσωπικότητες που ενσωματώνουν πολλαπλούς ρόλους καί προσωπεία. Αποτελούν μοναδικότητες, πολλαπλασιαστικές μέσα σ’ένα σύγχρονο ανθρώπινο πλήθος δημιουργώντας τα δικά τους συμβάντα.

Σε μια σειρά δεκαπέντε περίπου θεμάτων, όπως ο έρωτας, ο θάνατος, το έλεος, η χαρά, η αγάπη, το σεξ, τα ζώα , το γήρας, η ουτοπία, η δημοκρατία, η σκιά καί η έλλειψη, η μνήμη καί η λήθη, το βάδισμα , το τραγούδι καί η τροφή, θέματα τα οποία καταλήγουν σ’ένα καταιγιστικό credo, ένα μανιφέστο για τον άνθρωπο, τα ζωντανά εκθέματα-ηθοποιοί συνθέτουν μια βιωματική -αλλά όχι μόνο- σκιαγράφηση η οποία δίνει τη δυνατότητα στό θεατή να στοχαστεί, περπατώντας με τη βοήθεια ενός οδηγού-χάρτη , ελεύθερα ανάμεσα στους διαφορετικούς χώρους καί στα ζωντανά εκθέματα, δηλαδή τους ηθοποιούς.

“Δεν Ξέρω”: Χωρίς να γνωρίζουμε, πορευόμαστε στο σύμπαν μοναχοί , γεμάτοι θαυμασμό κι απορία . Τα χρόνια περνούν καί ο άνθρωπος γίνεται όλο καί πιο αδύναμος να βρίσκει απαντήσεις, αλλά όλο καί πιο ικανός να θέτει ερωτήματα.

Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ του Θεάτρου Σημείο θέτει ερωτήματα, ερωτήματα εντός, ερωτήματα που αφορούν το σπινθήρα της ζωής.