Σε μια εποχή που η ζωγραφική συνεπάγεται κατά κύριο λόγο το χρώμα, και η αισθητική της διαφήμισης και των ιλουστρασιόν εντύπων φαίνεται να έχει διαπεράσει το συλλογικό αισθητικό ασυνείδητο, η διοργάνωση μιας έκθεσης όπως το «Άσπρο & Μαύρο», που αποσκοπεί στην εξύμνηση της εικαστικής οικονομίας , της καλλιτεχνικής αυτοσυγκράτησης και του εκφραστικού ασκητισμού φαίνεται, αρχικά, πράξη εξαιρετικά παρακινδυνευμένη, σχεδόν ουτοπική.

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά αρκεί να δικαιώσει τις ευγενείς φιλοδοξίες που κρύβονται πίσω από αυτό το φαινομενικά παράδοξο εγχείρημα΄πίστη στην δύναμη μιας εναλλακτικής, αλλά ταυτόχρονα πρωτογενούς εικαστικής έκφρασης, που αντιπαραβάλλει στα θέλγητρα του χρώματος την δυναμική του καλού σχεδίου, την αγνότητα της φόρμας, την γοητεία της αφαίρεσης.

Η έκθεση «Άσπρο & Μαύρο» στόχο έχει να προβάλλει, μέσα από πίνακες και σχέδια που βασίζονται στο δίπολο αυτών των δυο αρχετυπικών χρωμάτων, την ομορφιά της αψεγάδιαστης τέχνης που ξέρει να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις και αρετές, επιλέγοντας ν’ απευθυνθεί στο θεατή με αμεσότητα και ειλικρίνεια.

Πράγματι, παγκοσμίως αναγνωρισμένοι ζωγράφοι, όπως οι: J.Rustin, D. Hockney, A. Segui, E. Arroyo. κ.α., μέσα από τα έργα αυτής της έκθεσης εσκεμμένα απεκδύονται το χρώμα και τα εφέ του προκειμένου να κριθούν για την ίδια την ουσία της έκφρασης και της τέχνης τους.¨Νεότεροι καλλιτέχνες όπως οι B. Roig,A. Tinei,B. Πούλιος,Θ. Μακρής, κ.α., δεν διστάζουν να παραδοθούν χωρίς τις ευκολίες των χρωματικών συμβάσεων στο βλέμμα του κοινού, και όλοι μαζί στοιχειοθετούν μια μοναδική έκθεση που έρχεται να καταθέσει μια δυναμική πρόταση αναφορικά με τις δυνατότητες της ζωγραφικής και της τέχνης στην αυγή του 21ου αι.