Το θέμα είναι εμπνευσμένο από αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου, ωστόσο όλα τα έργα δημιουργήθηκαν από σύγχρονους καλλιτέχνες που κατοικούν στις Κάτω Χώρες.

Πενήντα πέντε καλλιτέχνες κλήθηκαν να δημιουργήσουν από ένα χαρακτικό σε λινόλαιο, εμπνευσμένο από τη συλλογή αρχαίων ευρημάτων του Μουσείου Allard Pierson, στο Αμστερνταμ, ένα κοινό εγχείρημα με πρωτοβουλία του Stichting Beeldende Kunst Amsterdam (Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Άμστερνταμ). Επιπλέον, το Μουσείο Ηρακλειδών προσκάλεσε και δύο Έλληνες καλλιτέχνες που κατοικούν στις Κάτω Χώρες, τον Αποστόλη Ζολωτάκη και την Ελένη Τζατζάλου, να συνεισφέρουν με εικαστικές εγκαταστάσεις, εμπνευσμένες από το ίδιο θέμα. Η συλλογή αρχαίων ευρημάτων του Μουσείου Allard Pierson περιλαμβάνει έργα τέχνης και χρηστικά αντικείμενα από διάφορους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνικός, ο Ρωμαϊκός και ο Αιγυπτιακός πολιτισμός.

Η έκθεση “Σύγχρονη Ματιά – Αρχαίοι Πολιτισμοί” προσφέρει μια πολύπλευρη ματιά στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου, μέσα από τις προσωπικές ερμηνείες και δημιουργίες σύγχρονων καλλιτεχνών, όταν αυτοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα απομεινάρια του κοινού μας παρελθόντος.