Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν την έκθεση Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια του Σπύρου Στάβερη.

Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση φωτογραφίας, που περιλαμβάνει περίπου 300 έργα του γνωστού Έλληνα φωτογράφου από το 1982 μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας εικόνες δρόμου, αστικής ζωής, πορτρέτα επωνύμων και ανωνύμων, στιγμιότυπα κάθε είδους γεγονότος -από νησιωτικά πανηγύρια μέχρι και λούμπεν σκηνές- όπως και ταξίδια του ίδιου του φωτογράφου: Έναν κόσμο χωρίς περιθώρια.

Τα έργα παρουσιάζονται μέσα από τις ενότητες: Η αρχή, Η αναζήτηση, Το θέαμα, Οι πρωταγωνιστές, Τα παρασκήνια, Η γιορτή. Μέρος των έργων παρουσιάζεται σε μορφή προβολής-slideshow.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης, τον σχεδιασμό και την οργάνωση οι Αλεξάνδρα Αθανασιάδου, Θάνος Σταυρόπουλος και την οργάνωση παραγωγής η Άννα Μηλώση.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης προβάλλεται επίσης ένα φιλμ αφιερωμένο στο έργο και την πορεία του δημιουργού (Σκηνοθεσία: Πάνος Θωμαΐδης).

Παράλληλα με την έκθεση κυκλοφορεί η έκδοση-μονογραφία «Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια. Σπύρος Στάβερης 1982-2011» από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Ορισμένα έργα ενδέχεται να θίξουν την ευαισθησία του κοινού. Ανήλικα άτομα θα πρέπει να συνοδεύονται για την είσοδό τους στην έκθεση.

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην έκθεση Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια για τους μαθητές της Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού. Σκοπός του προγράμματος είναι να οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το φωτογραφικό έργο του Σπύρου Στάβερη κατανοώντας συγχρόνως το συνδυασμό φωτογραφίας και κειμένου για την παρουσίαση κάποιου θέματος στον Τύπο.

Περιγραφή του προγράμματος: Στην αρχή του προγράμματος, οι μαθητές, μπροστά στα πορτρέτα επωνύμων που έχει φωτογραφήσει ο Σπύρος Στάβερης, και με σύντομες κιναισθητικές ασκήσεις, θα διερευνήσουν τις απεριόριστες εκφραστικές δυνατότητες του προσώπου και του σώματός μας. Στη συνέχεια θα προσεγγίσουν κάποια από τα πρώτα έργα του φωτογράφου που αφορούν σκηνές καθημερινής ζωής από το Παρίσι και την Αθήνα. Θα δώσουν τίτλο στις φωτογραφίες αφού αναλύσουν τα δομικά χαρακτηριστικά τους και το θέμα τους. Στην τελική φάση του προγράμματος οι μαθητές θα εργαστούν σε ομάδες γύρω από φωτογραφίες που διαπραγματεύονται θέματα όπως «Η γιορτή», «Το ελληνικό καλοκαίρι» και «Το τσίρκο». Με τη βοήθεια φυλλαδίων εργασίας θα γράψουν την ιστορία ενός από τους ανθρώπους που εικονίζεται σε μια φωτογραφία της επιλογής τους, με σκοπό να κατανοήσουν ότι το κείμενο και η φωτογραφία αλληλοσυμπληρώνονται όπως ακριβώς συμβαίνει στις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Τα προγράμματα υλοποιούνται, κατόπιν ραντεβού, από Τρίτη έως Παρασκευή 9:30-16:00.
Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 45΄-60΄.

Για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος οι μαθητές δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 25. Η τιμή εισιτηρίου για τις ομαδικές επισκέψεις είναι 0,50 €.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΜΦΘ: Μαρία Κοκορότσκου
Τηλ. 2310.566716, e-mail: educ.thmp@culture.gr
Ώρες επικοινωνίας 9:00-16:30

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης διοργανώνει οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση Ένας κόσμος χωρίς περιθώρια για τους μαθητές και σπουδαστές όλων των τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι ξεναγήσεις διαρκούν 30΄- 40΄ και υλοποιούνται καθημερινά κατόπιν ραντεβού τις ώρες 9:30-16:00.

Οι ξεναγήσεις γίνονται σε ομάδες των 25 ατόμων.
Η τιμή εισιτηρίου για τις ομαδικές επισκέψεις είναι 0,50 €.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΜΦΘ: Μαρία Κοκορότσκου
Τηλ. 2310.566716, e-mail: educ.thmp@culture.gr
Ώρες επικοινωνίας: 9:00-16:30

Σπύρος Στάβερης
Γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα. Μέχρι το 1974 έζησε στο Παρίσι και από τότε έως το 1985 μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, οπότε και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα. Έχει ελληνική και γαλλική υπηκοότητα. Σπούδασε Ιστορία στο Παρίσι (Universite Paris VII και Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales).
Από το 1989 εργάζεται ως φωτογράφος, κυρίως στον ελληνικό και ξένο Τύπο. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με τα διεθνή έντυπα: Liberation, L’Hebdo, Paris Match, Courrier International, Magazine Air France, France Dimanche, Vice, καθώς και με τα ελληνικά: Γυναίκα, ΒημαDonna, Marie Claire, Madame Figaro, Look, Ένα, Κλικ, Μετρό, Έψιλον, Κ, Εικόνες, ΒηMagazino, Tαχυδρόμος, Big Fish, Symbol, 01, Εικόνες του κόσμου, View, Cover Story, Lifo.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές. Έργα του παρουσιάζονται σε διάφορες εκδόσεις για τη φωτογραφία, όπως στους καταλόγους των εκθέσεων The Aegean Archipelagos, an Aquatic Metacity (2006, επιμελητές ελληνικής συμμετοχής: Κατερίνα Κοτζιά, Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Λόης Παπαδόπουλος, Κορίνα Φιλοξενίδου) και Κιβωτός (2010, επιμελητές ελληνικής συμμετοχής: Φοίβη Γιαννίση, Ζήσης Κοτιώνης) στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στα λευκώματα Η Ελλάδα μέσα από τη φωτογραφία. 160 χρόνια οπτικές μαρτυρίες (εκδόσεις «Μέλισσα», 2007), Τόπος και Άνθρωποι της Ολυμπιακής Επιτροπής (2004) και στην ειδική έκδοση Still Life του περιοδικού Vice (2010). Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ. Είναι μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου Fosphotos και εκπροσωπείται από την Elika Gallery. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.