Ιστορικοί χώροι-μνημεία της πόλης, ανοιχτοί και προσιτοί σε όλους, είναι έτοιμοι να φιλοξενήσουν μία σειρά εικαστικών, παραστατικών και μουσικών εκδηλώσεων με τίτλο «Μουσικές και Δράσεις στα Μνημεία της Πόλης», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης από 29 Αυγούστου έως και 7 Σεπτεμβρίου 2013.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη της ιστορίας και της μνήμης, σε μία σύγχρονη αντίληψη της χρήσης του αστικού χώρου και στο διάλογο με τις δημιουργικές ομάδες.

Μνημεία όπως ο Λευκός Πύργος, η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου, το Γεντί Κουλέ και δημόσιοι χώροι, όπως η Πλατεία Αριστοτέλους και τα Κάστρα, σηματοδοτούν το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και ορίζουν την ιδιαιτερότητά της.

Στις εκδηλώσεις που ενισχύουν και αναβαθμίζουν το ρόλο των μνημείων της πόλης αναφέρθηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου και δήλωσε: «Η πολιτιστική αυτή παρέμβαση πραγματοποιείται με όρους αισθητικής και ψυχαγωγίας και με ζητούμενο την αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσά μας, των ουσιαστικών σχέσεων, σε μία εποχή όπου το ζητούμενο είναι οι συλλογικότητες, η αλληλοστήριξη, η ανάδειξη των συνεργειών και η κοινή συμπόρευση».

Επίσης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης, πραγματοποιείται σειρά ξεναγήσεων, σε συνεργασία με την 1η Δημοτική Κοινότητα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνται έξι ξεναγήσεις, οι οποίες ξεκινούν πριν από τις κεντρικές εκδηλώσεις και καταλήγουν στα αντίστοιχα μνημεία ή χώρους.