«Μουσική Αλληλογραφία: Σαραντάρης – Μελισσάνθη»: H «συνομιλία» της ερωτικής φιλίας του Γιώργου Σαραντάρη και της Μελισσάνθης στη Στέγη

Μουσική Αλληλογραφία

Δύο νέοι συνθέτες, ο Κώστας Μάκρας και η Νεφέλη Λιούτα, μελοποιούν έναν υποθετικό διάλογο αυτής της «ερωτικής φιλίας»

H «συνομιλία» της ερωτικής φιλίας που ένωσε τον Γιώργο Σαραντάρη και τη Μελισσάνθη γίνεται συναυλία.

Μια συναυλία μελοποιημένης ποίησης παρουσιάζεται από το Ελληνικό Σχέδιο στις 24 Ιανουαρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, με τίτλο «Μουσική Αλληλογραφία: Σαραντάρης – Μελισσάνθη». Πρόκειται για μια υποθετική μελωδική συνομιλία μεταξύ δύο ποιητών, μέσα από μελοποιημένα καινούρια τραγούδια, στο πλαίσιο του κύκλου Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση.

Η έμπνευση για την εργασία αυτή εστιάζεται στην ιδιαίτερη σχέση του Γιώργου Σαραντάρη με την ποιήτρια Μελισσάνθη (Ήβη Κούγια-Σκανδαλάκη). Το έναυσμα για την ανάθεση αυτών των τραγουδιών, στο πλαίσιο της Μουσικής Αλληλογραφίας, ήταν η ίδια η ποίηση, έχοντας ως επίκεντρο τη θέση της γυναίκας στην ποίηση του Σαραντάρη, σε συνδυασμό με τον καταγεγραμμένο έρωτά του για την ποιήτρια.

Η «ερωτική» σχέση των δύο ποιητών αποτυπώνεται σε επιστολές τους, μάρτυρες μιας «ερωτικής φιλίας», η οποία, τουλάχιστον για τον Σαραντάρη, ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Σε μία από τις επιστολές του, μετά από μια προσπάθεια της Μελισσάνθης να διακόψει την τόσο στενή επικοινωνία, ο Σαραντάρης γράφει «αν πάψω να σε δω, θα βλέπω το τίποτα μπροστά μου».

Δύο νέοι συνθέτες, ο Κώστας Μάκρας και η Νεφέλη Λιούτα, μελοποιούν- σκιαγραφούν με τα τραγούδια τους έναν υποθετικό διάλογο αυτής της «ερωτικής φιλίας». Ο Κώστας Μάκρας μελοποιεί ποίηση του Γιώργου Σαραντάρη και η Νεφέλη Λιούτα της Μελισσάνθης. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Απόστολος Κίτσος και η Νεφέλη Λιούτα, αντίστοιχα.

Κύκλος «Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση»:

Ο κύκλος Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία και Ποίηση αποτελεί βήμα για νέες αναθέσεις σε καταξιωμένους και νεότερους συνθέτες. Παρουσιάζονται ενότητες νέων τραγουδιών με αφορμή και πηγή έμπνευσης επιλεγμένα στιγμιότυπα από την παγκόσμια ποιητική δημιουργία. Οι συνθέτες καλούνται να εμπνευστούν από θεματικές που προτείνει το Ελληνικό Σχέδιο.

Τον Φεβρουάριο του 2019, σε μια αντίστοιχη συναυλία, το Ελληνικό Σχέδιο για πρώτη φορά τόλμησε να παρουσιάσει την αποτύπωση της συγκίνησης από την «ερωτική συνομιλία» μεταξύ του Κώστα Καρυωτάκη και της Μαρίας Πολυδούρη. Παρουσιάστηκαν δύο κύκλοι τραγουδιών του Κώστα Μάκρα και του Χρυσόστομου Καραντωνίου, οι οποίοι συγκινήθηκαν, εμπνευστήκαν και αφηγήθηκαν με τον δικό τους μουσικό τρόπο την ιδιαίτερη σχέση των δύο ποιητών.

Συντελεστές

Επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Κώστας Φασουλάς, Τάσος Ρωσόπουλος
Συνθέτες: Νεφέλη Λιούτα, Κώστας Μάκρας
Ερμηνευτές: Νεφέλη Λιούτα, Απόστολος Κίτσος
Μουσικοί:
Πιάνο: Αχιλλέας Γουάστωρ
Βιολί: Μίλτος Παπαστάμου
Τσέλο: Αλέξανδρος Μποτίνης
Κόρνο: Κώστας Σίσκος

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Λεωφόρος Συγγρού 107, Αθήνα 11745

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.