Περιηγηθείτε στους θησαυρούς του Rijksmuseum του Άμστερνταμ και φτιάξτε τη δική σας συλλογή έργων τέχνης

Κάντε περιπάτους στις αίθουσες του φημισμένου μουσείου που διαθέτει μερικά από τα πιο γνωστά έργα ολλανδικής ζωγραφικής δημιουργών όπως των: Ρέμπραντ, Γιαν Στέιν και Βερμέερ

To Κρατικό Μουσείο Rijksmuseum, το πιο διάσημο μουσείο της Ολλανδίας που βρίσκεται στο Άμστερνταμ είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία αφιερωμένα στην τέχνη και την ιστορία.

Με τη μοναδική «Νυχτερινή Περίπολο» του Ρέμπραντ να δεσπόζει ανάμεσα στις συλλογές του, το Ρέικσμουζεουμ είναι φημισμένο για τη μεγάλη συλλογή έργων τέχνης από τη χρυσή εποχή στη ζωγραφική (17ος αι.), που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο γνωστά έργα ολλανδικής ζωγραφικής δημιουργών όπως ο Ρέμπραντ, ο Γιαν Στέιν, ο Βερμέερ, καθώς και την εκτεταμένη του συλλογή ασιατικής τέχνης.

Το μουσείο διαθέτει γύρω στο ένα εκατομμύριο αντικείμενα στη συλλογή του, ενώ δέχεται περίπου ισάριθμους επισκέπτες τον χρόνο.

Αρχικά, το μουσείο ιδρύθηκε το 1800 στη Χάγη προκειμένου να στεγάσει τις συλλογές των Ολλανδών κυβερνητών (stadhouder), ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας. Εκείνη την εποχή ήταν γνωστό σαν Εθνική Πινακοθήκη (στα ολλανδικά Nationale Kunst-Gallerij). Στα 1808 το μουσείο μεταφέρθηκε στο Άμστερνταμ, κατ’ εντολήν του βασιλιά Λουδοβίκου Βοναπάρτη, αδελφού του Ναπολέοντα. Οι πίνακες των οποίων ήταν ιδιοκτήτης η πόλη, όπως η Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ που είχε φιλοτεχνηθεί για το Δημαρχείο του Άμστερνταμ, έγιναν μέρος της συλλογής του μουσείου.

Από το 2003 έως το 2013 το Ρέικσμουζεουμ αποκαταστάθηκε και ανακαινίστηκε σύμφωνα με σχέδια των Ισπανών αρχιτεκτόνων Αντόνιο Κρουζ και Αντόνιο Ορτίζ. Πολλές από τις παλιές διακοσμήσεις του εσωτερικού, καθώς και οι αυλές, αποκαταστάθηκαν. Οι εργασίες υπολογίζεται ότι κόστισαν συνολικά 322 εκατομμύρια ευρώ. Μετά την ανακαίνιση στο μουσείο εκτίθενται αντικείμενα της τέχνης και του πολιτισμού της Ολλανδίας που χρονολογούνται από το 1100 έως το 2000.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στους θησαυρούς του μουσείου από εδώ και να κάνετε κάθε μέρα και ένα διαδικτυακό περίπατο στα αριστουργήματα και τις πτέρυγες του μουσείου.

Επίσης με ένα πρόγραμμα που υπάρχει στο site μπορείτε να κάνετε τη δική σας συλλογή με έργα που σας αρέσουν. 

Μπορείτε να κατεβάστε την εφαρμογή και στο κινητό σας

Και εδώ απολαύστε μερικά από τα αριστουργήματά του μουσείου:

The Fall of Man, Cornelis Cornelisz. van Haarlem, 1592

 

Festoon of Fruit and Flowers, Jan Davidsz. de Heem, 1660 – 1670

 

The Threatened Swan; Interpreted later as an Allegory on Johan de Witt, Jan Asselijn, c. 1650

 

The Night Watch, Rembrandt van Rijn, 1642

 

The Milkmaid, Johannes Vermeer, 1654–58

 

Dolls’ house of Petronella Oortman, c. 1676

 

Portrait of a Couple, Probably Isaac Abrahamsz Massa and Beatrix van der Laen, Frans Hals, c. 1622

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.