«Νέα από το Ατελιέ: Επιβεβαιώνοντας τη ζωή»: Η νέα έκθεση της γκαλερί Ζουμπουλάκη με θέμα την αναπροσαρμογή της ζωής σε νέες συνθήκες

Με έργα μιας αταξινόμητης περιόδου, όπου θλιβερά νέα ταξίδευαν από τη μία άκρη της γης στην άλλη, ενώ οι άνθρωποι έμεναν ακίνητοι παρατηρητές

«Η άνοιξη του 2020 σηματοδότησε μία πρωτόγνωρη εμπειρία για τη γενιά μας. Ο κόσμος σταμάτησε, και η μέχρι τώρα ακατάπαυστη μηχανή έκανε παύση, δίνοντας μας αυτό το διάλειμμα που πάντα ζητούσαμε.

Τι κάνουμε όμως με όλο αυτόν τον χρόνο που ξαφνικά βρέθηκε στη διάθεση μας, όταν πλέον τα χρονικά περιθώρια καθίστανται ανούσια;

“Έχω περισσότερο χρόνο από όσο έχω μάθει να διαχειρίζομαι…” (Ηώ Αγγελή, Μάρτιος 2020)

Ενώ όλα τα μελλοντικά σχέδια ξαφνικά ακυρώθηκαν, η τέχνη επιμένει, επιβεβαιώνοντας την δύναμη της ίσως πιο πολύ από κάθε άλλη στιγμή. “Νέα από το Ατελιέ: Επιβεβαιώνοντας τη ζωή” είναι η πρώτη έκθεση μετά από 45 μέρες εγκλεισμού και απομόνωσης, καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο τρόπο ζωής. Ξετυλίγοντας τα νήματα μιας από τις ίσως λιγότερο ενεργές περιόδου της ζωής μας. Η έκθεση πραγματεύεται έργα τα οποία δημιουργήθηκαν σε μια αταξινόμητη περίοδο, όπου η έμπνευση ακόμα και για την ίδια τη ζωή είχε θολώσει. Μια περίοδο όπου ο χρόνος δεν είχε καμία αξία· όπου θλιβερά νέα ταξίδευαν αμέσως από τη μία άκρη της γης στην άλλη, ενώ οι άνθρωποι όχι· έμεναν ακίνητοι παρατηρητές. Όπου σαν πρωταγωνιστές ταινίας φαντασίας, είχαμε χρέος να περιοριστούμε ανάμεσα στους τοίχους των σαλονιών μας ώστε να σώσουμε την ανθρωπότητα.

Αϊδίνης Διαμαντής

Καλούμαστε λοιπόν να αναπροσαρμόσουμε τις ζωές μας και τις αξίες μας εν μέσω συνθηκών παγκόσμιας επισφάλειας. Οι καλλιτέχνες όμως ήταν ανέκαθεν εκτεθειμένοι σε καταστάσεις αβεβαιότητας και έβρισκαν καταφύγιο στα ατελιέ τους. Ιστορικά, -τουλάχιστον στο πλαίσιο της δυτικής Iστορίας της Tέχνης- οι καλλιτέχνες ήταν αυτοί που έκαναν συχνά τη διαφορά σε ταραχώδεις καιρούς. Είναι σαν μια έμφυτη ευθύνη – ανάγκη του καλλιτέχνη ν’ αφουγκραστεί, ν’ αποτυπώσει και να δώσει μορφή, ως απάντηση στην νέα κατάσταση πραγμάτων. Σε καιρούς αδράνειας η αναγέννηση έρχεται μόνο μέσα από όσους μπορούν να οραματιστούν νέες προοπτικές. Επομένως χρειάζεται η εύρεση νέων εικόνων και γλώσσας που να μιλούν για την καινούρια πραγματικότητα.

“Δουλειά εκ φύσεως μοναχική” (Μίλτος Γκολέμας, Μάρτιος 2020)

Η ζωή μας ίσως ν΄αλλάζει, αλλά ο τρόπος της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όχι. Η έκθεση “Νέα από το Ατελιέ: Επιβεβαιώνοντας τη ζωή”, αποδίδει φόρο τιμής στην τέχνη, αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική πρακτική ως υπαρξιακή σταθερά. Τα έργα που πλαισιώνουν την έκθεση δεν προέκυψαν στο πλαίσιο μιας έκθεσης ή ανάθεσης, αντ’ αυτού, δημιουργήθηκαν ως μια επιβεβαίωση της συνέχισης της ζωής και της δημιουργίας, ανεξαρτήτων συνθηκών.»

Μόσχος Νίκος

Κεντρική εικόνα: Αυγέρος Γιώργος

Συντελεστές

Συμμετέχουν οι:

Αγγελή Ηώ, Αδαμάκης Γιάννης, Αθανασιάδη Αλεξάνδρα, Αϊδίνης Διαμαντής, Αναστασοπούλου Βανέσσα, Αυγέρος Γιώργος, Γκολέμας Μίλτος, Εφέογλου Δημήτρης, Θεοδωρίδης Φίλιππος, Κοντοσφύρης Χάρης, Κεχαγιόγλου Χρήστος, Κωδωνίδου Τζένη, Μορταράκος Κυριάκος, Μόσχος Νίκος, Μπεχράκη Βένια, Μπήτσικας Ξενοφών, Ξαγοράρης Ζάφος, Παπακώστα Σοφία, Παπακώστας Αχιλλέας, Πουλαντζά Νατάσσα, Ράλλη Ιωάννα, Ρόκος Στέφανος, Σταμπούλου Μυρτώ, Τρανός Νίκος, Χάρος Μανώλης, Cacao Rocks, Fambris Georgia.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.