«Nessuno Kανένας»: Η έκθεση φωτογραφίας του Cesare Bedognè στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

Cesare Bedognè

Φωτογραφίες που δημιουργούν μια ταινία και φωτογραφικά καρέ που παίρνουν μορφή μέσω μιας ταινίας

Η βασική ιδέα της έκθεσης βρίσκεται σε ένα είδος διπλής κίνησης, φωτογραφίες που δημιουργούν μια ταινία και φωτογραφικά καρέ που παίρνουν μορφή μέσω μιας ταινίας, εκτυπώσεις πάνω σε ζελατίνα αργύρου που αποτελούν τη βάση της ταινίας «Storia per in teatro vuoto» (στην αίθουσα Gattopardo) και φωτογραφικά καρέ παρμένα από την ταινία «Maria’s Silence» και στη συνέχεια εκτυπωμένα ψηφιακά με ψεκασμό μελάνης (στην αίθουσα Callas).

«Πιστεύω ότι η αναζήτηση του κάδρου είναι μια προσαρμογή της όρασης σε μια πνευματική ανάγκη: το μάτι σχηματίζει μία εικόνα, η οποία, με τη σειρά της, μέσα από τις εσωτερικές της αντηχήσεις, μεταμορφώνει τη ματιά, εστιάζοντάς την εκ νέου». Cesare Bedognè

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Cesare Bedognè είναι Ιταλός συγγραφέας, φωτογράφος και κινηματογραφιστής. Έχοντας πτυχίο Μαθηματικών μετ’ επαίνων, με διατριβή πάνω στις γεωμετρικές βάσεις της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας, στράφηκε με ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον στη συγγραφή και τις εικαστικές τέχνες. Στη δεκαετία του ’90 έζησε για πολλά χρόνια στην Ολλανδία, όπου έστησε και τον πρώτο του σκοτεινό θάλαμο. Οι φωτογραφίες του εκτέθηκαν σε πολλές γκαλερί και μουσεία τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό και αποτελούν αντικείμενο του φωτογραφικού άλμπουμ με τίτλο «Della Cenere e del Vento» (Της στάχτης και του Ανέμου). Το πρώτο του πεζογράφημα, «Oltre l’Azzurrο» (Πέρα απ’ το γαλάζιο), αφιερωμένο στη Μονίκ, τη σύντροφό του στα χρόνια της Ολλανδίας, μαζί με την ομώνυμη θεατρική παράσταση, αποτέλεσε τη βάση του κινηματογραφικού του έργου «Storia per un teatro vuoto» (Ιστορία για ένα κενό θέατρο), το οποίο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ρώσο σκηνοθέτη  Aleksandr Balagura. Η ταινία προβλήθηκε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπου τιμήθηκε με διάφορα βραβεία, τόσο ως καλύτερο πειραματικό φιλμ (όπως για παράδειγμα στο New Renaissance Film Festival του Άμστερνταμ), όσο και ως καλύτερο ντοκιμαντέρ.

Ο Cesare Bedognè γύρισε στη συνέχεια στη Λέσβο, όπου έχει μετακομίσει εδώ και λίγα χρόνια, την ταινία μικρού μήκους «Maria’s Silence» με την ηθοποιό Maria Frepoli, το οποίο επίσης προβλήθηκε σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ και τιμήθηκε συγκεκριμένα ως Best Feature Narrative στο AMIIWorkFest του Vilnius και ως Best Avant-Garde Film στο Concrete Dream Film Festival του Los Angeles («Philippe Mora Award»). Ο Cesare ολοκληρώνει μια νέα μικρού μήκους ταινία με τίτλο «Il Passo dell’Acrobata» (Το βήμα του ακροβάτη), πάντα με τη Maria Frepoli. Στο μεταξύ εξακολούθησε να αφοσιώνεται με ιδιαίτερη προσήλωση και στη συγγραφή και τελευταία εξέδωσε τρία νέα πεζογραφήματα, Ombre d’Europa (Σκιές της Ευρώπης), L’ultimo viaggio di Albert Camus (Το τελευταίο ταξίδι του Αλμπέρ Καμύ) και Nessuno (Κανείς).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.