Logo
Facebook Twitter Vimeo iphone
Youtube Instagram RSS Android
Τεύχος 333 / 16 - 22 Απριλίου 2015
EDITORIAL
Editorial
Comicdom Con Athens 2015 | 24 έως 26 Απριλίου | Ελληνοαμερικανική Ένωση | © Το Χωριό - Αποστόλης Ιωάννου

Γιορτές, αργίες, διακοπές, τη βγάζουμε στο μέτρημα. Και δε λέω καν που τελευταία δεν προφταίνουμε να καταγράφουμε τις μαζικές «αναχωρήσεις» μουσικών και λογοτεχνών από το μάταιο πολιτισμικό βασίλειό μας, προσωπικών ηρώων ή ανεπίσημων εθνικών ρητόρων.

Λέω για ‘κείνα τα τραπέζια-επανασυνάξεις, όταν γυρίζουμε αδημονούντες, αλλά φευγαλέοι, στα χωριά και τις οικογενειακές εστίες μας. Το άτυπο ληξιαρχείο στήνεται και το μέτρημα αρχίζει. Εσωτερικοί και εξωτερικοί μετανάστες διηγούνται τις περιπέτειές τους σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Μόναχο ή Κάπο Βέρντε, και μετράνε επιτυχίες, βάσανα, απολύσεις, κέρδη, έρωτες, παιδιά και διαζύγια, μπλέκοντας τη νοσταλγία με το μπούχτισμα για τον τόπο που άφησαν πίσω τους. Προσωπικά αφηγήματα, διανθισμένα με την απαραίτητη εσάνς ρητορικής για ένα καλύτερο μέλλον και μιζέριας για το χαμένο παρελθόν.

Και όταν οι ψήφοι καταμετρηθούν και ο νικητής αναδειχθεί σιωπηρά, με τα απαραίτητα «και μη χειρότερα να λες», αποχαιρετώ εκείνο το αγαπημένο μου πιτσιρικάκι ξαναρχίζοντας το παιχνιδάκι που όλο πιάνουμε κι αφήνουμε σε γιορτές, διακοπές, αργίες: «3×8;» Και πάνω που θέλω να το σιγήσω αυτό το επίμονο «23» του, μιλώντας για ζυγά και για μονά, του λέω καλύτερα να δει προς τα ψηλά και να μετρήσει φωναχτά τ’αστέρια στα «μαλλιά της Βερενίκης». Για να γλιτώσει τα δικά μας, που «τα χρόνια δεν τα ζούμε, τα μετράμε, τα σπρώχνουμε να φύγουν».

γράφει η Μαρίνα Κοντού

ελcBLOG
Πένθος, μπαμπούλες, εκδικητές
Ο Old Boy γράφει για το «Babadook: οι σελίδες του τρόμου» της Τζένιφερ Κεντ & το «Με σειρά εξαφάνισης» του Χανς Πέτερ Μόλαντ. Μια ταινία τρόμου από την Αυστραλία και μια μαύρη κωμωδία από τη Νορβηγία για τις απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να έχει ο θάνατος ενός συγγενή.
Φουλ σεζόν!
Τι θα δούμε μετά το Πάσχα; Η Τώνια Καράογλου επιλέγει μερικές μόνο από τις παραστάσεις που θα μας συντροφεύσουν μέχρι τη λήξη της χειμερινής περιόδου.
Η βασίλισσα της πίσω αυλής
Η Μαρίνα Κοντού γράφει για το αθόρυβο στρίψιμο της βίδας με αφορμή τη «Βασίλισσα της Ομορφιάς» από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης».
ελcBLOG
Οι Electric Litany στο ελculture.gr
Οι Electric Litany απαντούν στις ερωτήσεις της Νίκης Ξένου και θέτουν με τη σειρά τους μία δική τους στους GravitySays_i, με τους οποίους θα μοιραστούν τη σκηνή του Gagarin 205, το Σάββατο 18/4.
Ο Φίκος γεμίζει με χρώμα το 58ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Ο έλληνας street artist Φίκος ανέλαβε την εξ ολοκλήρου εικαστική αναδιαμόρφωση του προαυλίου χώρου του σχολείου, με σύγχρονες βυζαντινές εικονογραφίες, εμπνευσμένες από τους μύθους του ελληνικού πολιτισμού.
Οι GravitySays_i στο ελculture.gr
Οι GravitySays_i απαντούν λακωνικά στις ερωτήσεις της Νίκης Ξένου και θέτουν με τη σειρά τους μία δική τους στους Electric Litany, με τους οποίους θα μοιραστούν τη σκηνή του Gagarin 205, το Σάββατο 18/4.
AGENDA
Σινεμά
Photo
Με τα μάτια ανοιχτά
Η φετινή εαρινή γιορτή του ελληνικού ντοκιμαντέρ «Με τα μάτια ανοιχτά» επιστρέφει στην Τεχνόπολη στις 22, 23 και 24 Απριλίου, με προβολές, συζητήσεις, εκθέσεις και εργαστήρια.
Θέατρο - Χορός
Photo
Ο Άνθρωπος Αντίγραφο
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει τη θεατρική μεταφορά του βιβλίου του Ζοζέ Σαραμάγκου, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Ψυλλιά, από 16 Απριλίου.
AGENDA
Εκθέσεις
Photo
Atopos Unlocked: #RenHang
H έκθεση φωτογραφίας του κινέζου φωτογράφου και ποιητή Ren Hang με θέμα την απεικόνιση του γυμνού σώματος παρατείνεται έως τις 17 Ιουνίου στο Atopos.
Μουσική
Photo
Το piano στα forte του: Πιανιστικό ντούο Πίντσετιτς-Σακελλαρίδης
«Το piano στα forte του» παρουσιάζει το πιανιστικό ντούο Πίντσετιτς-Σακελλαρίδης στο Θέατρο Pierce του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος την Τετάρτη 13 Μαΐου.
Θέατρο - Χορός
Photo
Δεν έχω τίποτα
Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει μια κλεφτή ματιά στην κοινωνία του μέλλοντος, μέσα από το καυστικό έργο του Έντουαρντ Μποντ, από τις 15 Απριλίου.
Μουσική
Photo
Hot Club de Grèce Live
Το Faust υποδέχεται τους Hot Club de Grèce για ένα live με jazz κομμάτια των '30s & '40s, την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015.
Κερδίστε προσκλήσεις
Εθελοντική απασχόληση στο Athens Photo Festival 2015
Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας αναζητά εθελοντές που επιθυμούν να συμμετέχουν έμπρακτα με τις ικανότητες, την εμπειρία, τις γνώσεις και τη θετική τους διάθεση στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ.
Προκήρυξη για ταμίες και ταξιθέτες στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Η Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. καλεί όσους έχουν τα προσόντα ή μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως ταµίες και ταξιθέτες και ελεγκτές εισόδου στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, να συμπληρώσουν τις σχετικές φόρμες αίτησης.
 
elculture.gr/en
Photo
Strange cities: Athens
A weird exhibition about a weird city organized by OCC in collaboration with the curators from London’s Double Decker.
Νηστικό Αρκούδι
Photo
Αυγό & χοληστερίνη
Τελικά το αυγό επηρεάζει τη χοληστερίνη και πόσα αυγά πρέπει να τρώμε ανά ημέρα (τώρα που τα τσουγκρίσαμε όλα);
Free culture
Photo
Κυριακές στην Τεχνόπολη ξανά
Την Κυριακή 19 Απριλίου η Τεχνόπολη μας υποδέχεται με ποδηλατοβόλτες, γνωριμία με την τέχνη της capoeira, μια «αναζήτηση» στο παλαιό εργοστάσιο φωταερίου, καθώς και μια παραμυθένια συνάντηση με έναν διαφορετικό πρίγκιπα.
 
Logo
σχετικά με το ελculture
διαφημιστείτε
επικοινωνία
όροι χρήσης
{unsubscribe}Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε εβδομαδιαία ηλεκτρονική ενημέρωση από το ελcmag πατήστε εδώ{/unsubscribe}